WWDC 2017؛ رونمایی اپل از iOS 11 (بخش سوم)
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ شرکت اپل چندین سال است که در تمام نشستهای سالانهی خود از نسخههای متفاوت سیستمعامل iOS رونمایی کرده و به صورت پیوسته سعی دارد آن را برای کاربریهای متفاوت بهینهسازی کند. به همین ترتیب اپل در اجلاس سال 2017 نیز «iOS 11» را به همراه خصیصههای آن معرفی کرد.
در ادامه میتوان تعدادی دیگری از قابلیتهای معرفی شده را مطالعه کرد.
یادداشتبرداری و جستجو در آن:
کاربران از این پس میتوانند با استفاده از قلم «اپل پنسل» (Apple Pencil) در برنامهی «نتز اپ» (Notes app) یادداشتبرداری کنند. متنهای نوشته شده از طریق یک نرمافزار «کاراکتر شناسی نوری» (OSR) قابل جستجو خواهند شد. برنامهی دوربین نیز میتواند اسناد را اسکن کند. همچنین زمانی که کاربر یک اسکرینشات تهیه میکند با کلیک روی آن میتواند اقدام به حاشیهنویسی در آن بکنند.
لمس سهبعدی:
کاربران در iOS 11 میتوانند با استفاده از قابلیت لمس 3 بعدی با وارد کردن فشار مشخصی روی زبانههای سافاری به شکل سادهتری بین آنها جابهجا شود. همچنین از لمس سهبعدی برای جستجوی معنی کلمات موجود در متن بهره گرفته میشود. به علاوه امکان به اشترک گذاری یک لینک در آی.مسیج به کمک آن وجود دارد.
پشتیبانی از FLAC:
تعدادی از افرادی که نسخهی توسعهدهندگان iOS 11 را نصب کردهاند گزارش دادهاند که این سیستمعامل از فایلهای صوتی «FLAC» پشتیبانی میکند. فایلهای FLAC را میتوان از طریق «آی.کلود درایو1» (iCloud Drive) با ابزارهای دارای iOS همگامسازی کرد. سپس میتوان از طریق اپ فایلز مستقیماً به محتوای صوتی موردنظر دسترسی داشته و به پخش آنها به صورت محلی پرداخت.
البته گزارشها نشان میدهند این محتوا را تنها میتوان در فایلز مورد استفاده قرار داد و امکان اجرای آنها در برنامهی موسیقی اپل وجود ندارد. اپل این ویژگی را تأیید نکرده است؛ اما اگر گزارش مربوط به این موضوع درست باشد، اولین دفعهای خواهد که ابزارهای شرکت یاد شده از FLAC پشتیبانی میکنند.
سختتر شدن ورود به برنامههای با حساب کاربری شبکههای اجتماعی:
با توجه به بررسیهای صورت گرفته روی نسخهی توسعهدهندگان iOS 11 به نظر میرسد ورود به برنامههای شخص ثالث از طریق حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی سختتر خواهد شد؛ زیرا تنظیمات این نسخه از بخش ذخیرهی حسابهای یاد شده بیبهره بوده و در نتیجه برنامهها دیگر به آنها دسترسی ندارند. وجود این خصیصه هماکنون توسط توسعهدهندگان تأیید شده است.
با توجه به اینکه هماکنون بسیاری از برنامهها از حسابهای کاربری فیسبوک و توییتر استفاده میکنند، به نظر میرسد این ویژگی مخاطبان بسیاری را با مشکل مواجه کرده و از محبوبیت آن بکاهد. برای نمونه کاربر در برنامهی خرید بلیت، این کار را به سادگی با حساب فیسبوک خود انجام میدهد یا حتی خود فیسبوک نیز، برنامه واتساپ را به گونه ای تنظیم کرده است که کاربران بتوانند با حساب این شبکهی اجتماعی به صورت خودکار وارد واتساپ بشوند. این برنامهها به علت قابلیت جدید یاد شده به شدت با مشکل مواجه خواهند شد. البته این موضوع در مورد توییتر کمتر دیده میشود؛ زیرا نرمافزارهای بسیار کمتری از آن استفاده میکنند.
تحلیلگران معتقدند بدون یک سامانهی یکپارچه، سیستمعامل iOS به یک «موبایل وب2» (Mobile Web) عقبگرد خواهد کرد. برای مثال اگر کاربر در مرورگر سافاری به فیسبوک وارد شد و سپس بخواهد از طریق آن یک برنامهی شخص ثالث را اجرا کند، این محصول باید بتواند کاربر را به خاطر بسپارد؛ اما چنین رویکرد کاملاً غیرقطعی بوده و یکپارچگی ابزارها را از بین میبرد.
از طرفی اپل ممکن است بخواهد نوعی «تکمیل خودکار رمز عبور» (Password autofill) را جایگزین خصیصهی مورد بحث بکند.
ریکی ماندلو (Ricky Mondello)، یکی از مهندسان نرمافزار اپل توضیح داد در یکی از نشستهای اجلاس در جریان اپل در مورد ویژگی یاد شده توضیح خواهد داد. این قابلیت باعث خواهد شد اپل مشابه نرمافزار «LastPass» به صورت دائم اعتبار میزان دادهی ورودی را بررسی کرده و مدیریت کند.
اپل تاکنون دلیلی برای اتخاذ تصمیم شده ارائه نداده است. از طرفی این شرکت همواره روی حفظ حریم خصوصی کاربران تأکید داشت؛ اما با استفاده از این ویژگی این سیاست اپل با مشکل مواجه میشود.
کاهش وابستگی به فضای ذخیرهسازی محلی:
از آنجایی که ابزارهای اپل از کارتهای حافظه خارجی پشتیبانی نمیکنند، کاربران آنها –بخصوص در مدلهای 16 و 32 گیگابایتی- همواره با مشکلاتی مانند عدم فضای کافی برای نصب برنامه، عکسبرداری و فیلمبرداری مواجه شدهاند. به همین منظور اپل خصیصهی تازهای به نام «free up Storage» را معرفی کرد که به صورت هوشمند به کاربران مشاوره میدهد، چه اقدامات را برای افزایش فضای در دسترس خود انجام بدهند.
اپل نحوهی عمل کردن خصیصهی بالا را توضیح نداد؛ اما با توجه به توییتهای منتشر شده، این قابلیت برای هر فرد به شکلی متفاوت عمل میکند. برای نمونه ممکن است به فردی پیشنهاد شود فایلهای خود را به فضای ابری انتقال دهد یا محتوای حجیمی که مدتها از استفادهی آن میگذرد را به صورت کامل حذف کند. همچنین کاربران میتوانند آیفون خود را به گونهای تنظیم کنند که پیامهای قدیمی موجود در آی.مسیج به صورت خودکار حذف گردند.
قابلیت یاد شده هماکنون در نسخهی بتا وجود دارد و اگر کاربر آن را فعال بکند، نرمافزارهایی که مدتها از استفادهی آنها میگذرند به صورت خودکار حذف خواهند شد. البته این پاکسازی شامل اسناد و اطلاعات درون برنامه نمیشود و در صورت نصب مجدد، میتوان به همهی دادههای پیشین دسترسی پیدا کرد.
نسخهی توسعهدهندگان iOS 11 از هماکنون در دسترس است. نسخهی بتای عمومی در تابستان منتشر میشود و نسخهی نهایی در سپتامبر 2017 عرضه خواهد شد. سختافزارهای «iPad Air» و نسخههای جدیدتر آن، «iPad pro»، «iPad Mini 2» و محصولات بعد از آن، «iPad 5» و «iPhone 5S» و نسخههای بعد از آن و «iPod Touch» این سیستمعامل را دریافت خواهند کرد.
____________________________________
1- آی.کلود درایو نام خدمات آنلاین ذخیرهسازی اپل است. فضایی که تمامی فایلهای کاربران را از همهی ابزارهای آنها جمعآوری کرده و آنها را با یکدیگر همگامسازی میکند.
2- به خدماتی که در ابزارهای قابلحمل بر پایهی مرورگرهای اینترنتی و از طریق شبکههای بیسیم ارائه میشوند، موبایل وب میگویند.