توقیف یک کشتی مشکوک به جاسوسی برای روسیه در فنلاند
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، این کشتی که در روز کریسمس از بندر روسی اوست-لوگا حرکت کرده بود، مظنون است که لنگر خود را به مدت چندین مایل کشیده و باعث قطع کامل چندین کابل، از جمله کابل برق استلینک 2 و چهار کابل مخابراتی شده است.
پس از این حادثه، مقامات فنلاند واحدهای مسلح را با بالگرد به کشتی اعزام کردند.
خدمه مقاومتی نکردند و کشتی توسط اداره تحقیقات ملی فنلاند (NBI) به ظن خرابکاری عمدی توقیف شد.
در بیانیهای که روز دوشنبه منتشر شد، اداره تحقیقات ملی فنلاند اعلام کرد که اکنون در حال بررسی اتهام اختلال شدید در ارتباطات به دلیل آسیب به کابلهای مخابراتی است و افزود:
ممکن است با پیشرفت تحقیقات، اتهامات مشخصتر یا حتی تغییر کنند.
سامی پایلا، رهبر تاکتیکی عملیات اداره تحقیقات ملی فنلاند، اعلام کرد که محققان مواد موجود در کشتی را جمعآوری و بلافاصله تحلیل آنها را آغاز کردهاند.
وی بیان کرد:
اگرچه در ابتدای تحقیقات کیفری باید سریع عمل میکردیم، اما این موضوع در نهایت یک فرآیند پیچیده و زمانبر است.
پلیس همچنین دستگاههای مرتبط با مسیر حرکت کشتی را ضبط کرده و در حال تجزیهوتحلیل دادههای موجود در آنها است.
بازجویی از خدمه کشتی نیز ادامه دارد.
اداره تحقیقات ملی فنلاند در این رابطه اظهار کرد:
هدف ایجاد یک تصویر کلی از آنچه در کشتی رخ داده است میباشد، و بازجوییها با همکاری خوب خدمه انجام شده است.
الینا کاتایاماکی، بازرس ارشد کارآگاه اداره تحقیقات ملی فنلاند، تاکید کرد:
مقامات در طول تحقیقات، به نگهداری از کشتی و خدمه آن رسیدگی کردهاند.
این آژانس اعلام کرد که تحقیقات ممکن است چندین هفته یا ماه به طول بیانجامد.
طبق گزارش نشریه اللویدز لیست (Lloyd’s List)، کشتی ایگل اس (Eagle S) پیشتر دارای تجهیزاتی غیرعادی بوده که به گفته منابع برای نظارت بر ارتباطات رادیویی ناوها و هواپیماهای ناتو و همچنین رهاسازی دستگاههای حسگرمانند در کانال مانش استفاده میشده است.
اداره تحقیقات ملی فنلاند روز یکشنبه اعلام کرد که تحقیقات درباره حوادث خلیج فنلاند همچنان در مراحل اولیه است و شرایط بد جوی روند کار را مختل کرده است.
در دریا، محققان تلاش میکنند با استفاده از یک وسیله زیردریایی کنترل از راه دور، عملیات زیردریایی انجام دهند تا فعالیتهای کشتی ایگل اس را شناسایی کنند.
با این حال، این عملیات به دلیل شرایط جوی در روز یکشنبه متوقف شد.
سامی پایلا اظهار داشت:
با استفاده از این عملیات زیرآبی، توانستهایم مسیر کشیدن لنگر را از ابتدا تا انتها شناسایی کنیم. این مسیر دهها کیلومتر طول دارد. تا این لحظه، محل احتمالی جدا شدن لنگر مشخص نشده است.
این حادثه، که در بحبوحه نگرانیهای فزاینده از فعالیتهای خرابکاری روسیه رخ داده است، بار دیگر نشان میدهد که کابلهای زیردریایی تا چه اندازه در برابر خرابکاری یا آسیبهای تصادفی آسیبپذیر هستند.
سوئد، آلمان و لیتوانی نیز پس از حادثهای در ماه نوامبر که طی آن یک کشتی چینی به زیرساختهای مخابراتی آسیب زد، تحقیقات کیفری را آغاز کردهاند.
در همان ماه، سازمان ملل و سایر نهادهای بینالمللی یک نهاد مشورتی برای حفاظت از کابلهای زیردریایی تشکیل دادند که در پی دهها حادثه مربوط به قطع این کابلها به وجود آمد.