تشدید سرمایهگذاری امارات و عربستان در حوزه هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ به گفته کارشناسان فناوری، امارات و عربستان سعودی جاهطلبیهای بزرگی برای گسترش بخشهای فناوری خود از طریق سرمایهگذاری در قابلیتهای نیمههادی و هوش مصنوعی دارند.
این 2 کشور شورای همکاری خلیج فارس، اقتصادهای برتر جهان عرب، برنامههای سرمایهگذاری قابل توجهی را برای تأسیسات و تولید هوش مصنوعی و نیمههادی ترسیم کردند. تحلیلگران «S&P Global Market Intelligence» معتقدند :
«در حالیکه هزینههای مربوط به تسهیلات مبتنی بر هوش مصنوعی توسط شرکت مایکروسافت، در میان سایرین، توسط مقررات صادرات ایالات متحده متوقف شده است، مراکز داده سنتی که توسط شرکت هولدینگ گروه علیبابا (Alibaba) و آمازون (Amazon) اداره میشوند، در حال حاضر فعال هستند.»
آنها گفتند که رشد کند را میتوان در واردات سرورها، رایانهها و سیستمهای ذخیرهسازی تنها 3.2 میلیارد دلار در 12 ماه منتهی به 30 ژوئن مشاهده کرد که سالانه 7.0 درصد کاهش داشته است. S&P Global Market Intelligence در گزارش خود خاطرنشان کرد که اگر منابع ایالات متحده در دسترس نباشد، شرکتهای چینی و هنگکنگی که قبلاً 31.8 درصد از عرضه سرورهای سنتی را به خود اختصاص داده بودند، ممکن است پیشرو باشند.
این گزارش در پی نشستی توسط رهبران امارات متحده عربی و ایالات متحده برگزار شد که در آن بحثها روی حوزههای کلیدی مانند هوش مصنوعی، انرژیهای تجدیدپذیر، آب و هوا و فضا نیز متمرکز بود. یوسف العتیبه (Yousef Al Otaiba)، سفیر امارات در واشنگتن، در پلتفرم ایکس (توییتر سابق) نوشت :
«کشورهای کمی به اندازه امارات متحده عربی در زمینه فناوریهای پیشرفته و هوش مصنوعی سریع حرکت میکنند و با ایالات متحده هماهنگ هستند.»
در ماه فوریه سال جاری، سام آلتمن (Sam Altman)، مدیر عامل «OpenAI»، اعلام کرد که امارات میتواند به عنوان جعبه شنی نظارتی در جهان برای آزمایش هوش مصنوعی عمل کند. مایکروسافت در ماه آوریل امسال سرمایهگذاری بزرگ 1.5 میلیارد دلاری را در برترین شرکت هوش مصنوعی امارات، «G42»، دنبال کرد.
«BlackRock»، شرکای زیرساخت جهانی (Global Infrastructure Partners)، مایکروسافت و شرکت سرمایهگذاری «MGX» تحت حمایت مبادالا (Mubadala) نیز اخیراً شراکت زیرساخت هوش مصنوعی جهانی را اعلام کردند که بر تمرکز استراتژیک امارات بر فناوری ایالات متحده و هوش مصنوعی برای پیشبرد رشد اقتصادی آینده تأکید دارد.
گزارش S&P نشان داد که سازندگان مراکز داده هوش مصنوعی باید با رقابت برای تأمین تراشههای ابر مقیاسکنندههای جهانی (از جمله مایکروسافت) دست و پنجه نرم کنند که انتظار میرود هزینههای سرمایهای آنها از 104.2 میلیارد دلار در سال 2023 به 173.3 میلیارد دلار در سال 2025 افزایش یابد.
امارات و عربستان سعودی نیز قصد دارند به مراکز تولید تراشه تبدیل شوند. طبق این گزارش، عربستان سعودی در حال حاضر یک استراتژی با گروه فناوری فاکسکان ایجاد کرده، در حالیکه صندوق مستقل امارات متحده عربی یک سرمایهگذار مشترک در شرکت «GlobalFoundries» بود. با این حال، هر 2 در حال رقابت با ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ژاپن و دیگران برای جذب سرمایهگذاریهای جدید هستند.
کارشناسان در گزارش S&P عنوان کردند که دسترسی به ماشینهای تولیدی نیز یک چالش است، زیرا چین 47 درصد از واردات جهانی را به خود اختصاص میدهد و شرکتهای تراشههای آن در حال ساخت فناوریهای بالغ هستند، اگرچه تأخیر در پروژههای جدید در اروپا ممکن است منبع تأمین باشد. در این بین، صندوقهای دولتی باید با تولیدکنندگان تراشههای بخش خصوصی که در بحبوحه رشد چرخهای مورد انتظار، اما بالقوه کوتاهمدت در تقاضا برای سیستمهای غیر هوش مصنوعی هستند، کار کنند.