طرح شکایت قربانیان بریتانیایی علیه شرکت اسرائیلی NSO
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ 4 نفر در بریتانیا شکایت جنایی خود را علیه شرکت اسرائیلی «NSO Group»، سازنده جاسوسافزار پگاسوس (Pegasus) و همچنین یک شرکت سهام خصوصی منحل شده که قبلاً اکثریت سهام شرکت جاسوسافزار را در اختیار داشت، با پلیس لندن تنظیم کردند.
به گفته شبکه جهانی اقدام حقوقی (GLAN)، هک تلفنهای فعالان و روزنامهنگاران بین سالهای 2018 تا 2020 رخ داده و همین موضوع به قربانیان کمک کرد تا علیه شرکت NSO سازنده پگاسوس، شرکت مادر سابق «Novalpina Capital» و سایر نهادها شکایت کنند.
GLAN در یک پست وبلاگی اعلام کرد که کشورهای مسئول آلودگی پگاسوس، عربستان سعودی (KSA)، امارات متحده عربی و بحرین هستند.
براساس خلاصه شکایت شبکه جهانی اقدام حقوقی، عاملان قانون سوء استفاده از رایانه در بریتانیا را نقض کردند. این قانون دسترسی قانونی و غیرقانونی به سیستمهای رایانهای و دادههای آنها را مشخص میکند.
در این پست وبلاگ آمده است : «هر یک از متهمان مسئولیت تصمیم به فروش جاسوسافزار پگاسوس به ایالتهایی را داشتند که به دلیل نقض حقوق بشر و آزار و اذیت مدافعان حقوق بشر بدنام هستند. افراد ناشناس نیز هدف این شکایت هستند.»
قربانیان عبارتند از : رهبر یک بنیاد بریتانیایی که از امارات متحده عربی انتقاد کرده؛ روزنامهنگاری از منتقدان برجسته سلطنت سعودی؛ رهبر مسجدی که علناً با امارات مخالفت کرده؛ و فعالی که علناً نقض حقوق بشر در بحرین را عنوان کرده است.
قربانی انس آلتیکریتی (Anas Altikriti) در بیانیهای گفت :
«این واقعیت که اکنون از پیشرفتهای فناوری برای نقض آنچه که اخیراً مقدس تلقی میشد و به نفع آزار و اذیت فعالان سیاسی استفاده میشود، باید برای همه نگران کننده باشد. اگر این مورد پیگرد قانونی نداشته باشد، میتوانیم با آزادیهای عمومی و شخصی، آزادیهای مدنی و حقوق بشر خداحافظی کنیم، به ویژه اما نه منحصراً، در کشورهایی که توسط رژیمهای خودکامه اداره میشوند.»
علاوه بر گروه NSO، این شکایت از شرکت مادرش فناوریهای کیوسایبر (Q Cyber Technologies) و Novalpina نام میبرد، یک شرکت مستقر در لندن که اکثریت سهام این شرکت جاسوسافزار را در سال 2019 به دست آورد. Novalpina در سال 2021 منحل شد.
کارشناسان اعلام کردند که پگاسوس برای جاسوسی از جمال خاشقجی، روزنامهنگاری که در سال 2018 توسط عوامل سعودی به قتل رسید و همچنین فعالان حقوق بشر در سراسر جهان، مورد استفاده قرار گرفته است. NSO Group مدعی است که نرمافزار خود را برای اهدافی مانند مبارزه با جرم و جنایت و تروریسم میفروشد.
طبق این پست وبلاگ، از این نرمافزارهای جاسوسی برای حمله به افراد شاغل در دفتر نخست وزیری بریتانیا و دفتر امور خارجه، سازمان مشترکالمنافع و توسعه نیز استفاده شده است. تلفن متعلق به فیونا شاکلتون (Fiona Shackleton)، عضو فعلی مجلس اعیان بریتانیا، زمانی که او به عنوان وکیل یک شاهزاده خانم که از یکی از اعضای خانواده حاکم امارات متحده عربی طلاق میگرفت، آلوده شد.
دولت بریتانیا تاکنون هیچ اقدامی علیه NSO Group به دلیل نقشی که در آن هکها ایفا کرده، انجام نداده است.
بیل مارکزاک (Bill Marczak)، یکی از اعضای آزمایشگاه شهروندی، یک سازمان برجسته مستقر در دانشگاه تورنتو که موارد جاسوسافزار را در سراسر جهان آشکار و مستند کرده، به تحقیقات قانونی شبکه جهانی اقدام حقوقی در مورد هکها کمک کرد.
دعاوی مدنی علیه عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین توسط «Bindmans LLP»، یک شرکت حقوقی که با GLAN کار میکند، ثبت شده است.