تعمیق روابط سایبری ایران و روسیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ ایران و روسیه اخیراً توافقی امضا کردهاند که هدف آن تقویت روابط نظامی، امنیتی و فناوری میان دو کشور است. این توافق شامل همکاری در حوزه امنیت سایبری و مقررات اینترنت است.
براساس بیانیه کرملین، توافق بین 2 کشور با هدف ارتقای روابط دولتی دوستانه بین کشورها در سطح جدیدی صورت گرفته است. بخشهایی از این توافقنامه به طور خاص به همکاری در زمینه امنیت سایبری و مقررات اینترنت میپردازد.
روسیه در گذشته معاهدات استراتژیک مشابهی را با چین و کره شمالی امضا و توافق کرده که تخصص خود را در زمینه فناوری اطلاعات و توسعه دیجیتال به اشتراک بگذارد.
این توافق که در مسکو توسط ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و مسعود پزشکیان، همتای ایرانی وی امضا شد، تصریح میکند که 2 کشور همکاریهای خود را برای مقابله با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای مقاصد مجرمانه گسترش خواهند داد.
2 طرف همچنین توافق کردند که در زمینه مدیریت بخشهای ملی اینترنت تبادل تخصص کنند و با ایجاد قوانینی برای شرکتهای فناوری بینالمللی، از کنترل قویتر بر فضای دیجیتال جهانی حمایت کنند.
همکاریهای سایبری ایران و روسیه از سال 2021 آغاز شده و توافق اخیر شباهت زیادی به توافق قبلی دارد که شامل همکاری در پیشگیری از جرایم سایبری و عدم انجام حملات سایبری علیه یکدیگر بود.
در سالهای اخیر، روسیه فناوریهای خود را به ایران صادر کرده و همکاریهای متعددی در حوزه امنیت سایبری و ارتباطات با وزارت فناوری اطلاعات ایران داشته است. این همکاریها شامل تحلیل مشترک از تهدیدات سایبری و توسعه فناوریهای داخلی است.
هدف از این همکاریها، تقویت امنیت سایبری و کاهش وابستگی 2 کشور به اینترنت جهانی است. این اقدامات برای مقابله با فشارها و تحریمهای بینالمللی طراحی شدهاند.
به گفته کارشناسان اندیشکده کارنگی، این قرارداد هیچ تعهد مستقیمی را بر هیچ یک از طرفین تحمیل نمیکند و روابط نزدیک ایران و روسیه را رسمیت میبخشد، زیرا مفاد امنیتی در معاهده 2025 تقریباً مشابه مفاد توافقنامه 2 طرف در سال 2021 است.
در سال 2023، وزارت دیجیتال روسیه به همراه شرکتهای بزرگ فناوری محلی مانند شرکتهای امنیت سایبری «Rostelecom-Solar» و «Positive Technologies» با وزارت ارتباطات و فناوری ایران دیدار کرد تا درباره صادرات فناوری روسیه به ایران و همکاری در زمینه امنیت سایبری و مخابرات گفتگو کند.
در ماه اکتبر گذشته، شرکت امنیت اطلاعات روسی Positive Technologies، که در سال 2021 توسط ایالات متحده تحریم شد، گزارشی را منتشر کرد که در آن چشمانداز تهدید سایبری ایران را تحلیل میکرد که نشان از همکاری بین این شرکت و تهران داشت. به گفته شرکت، این تحقیق براساس تخصص داخلی و اطلاعات از منابع معتبر است.
سال گذشته، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی ایران در مصاحبهای با رسانههای محلی گفت که روسیه به امنیت سایبری ایران کمک میکند.