تلاش آفریقای شرقی برای محافظت از کودکان در فضای آنلاین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ کشورهای آفریقای شرقی در میان زیرساختهای دیجیتال ضعیف، سیاستها، مقررات و سهلانگاری والدین در تلاش برای محافظت از کودکان در فضای آنلاین هستند.
اکثر کشورهای آفریقای شرقی هم در شاخص امنیت آنلاین کودک (Cosi) توسط اندیشکده هوش دیجیتالی مؤسسه «DQ» و هم در شاخص کیفیت زندگی دیجیتال (DQL) توسط «Surfshark»، یک شرکت امنیت سایبری هلندی، امتیاز ضعیفی کسب کردند.
براساس رتبهبندی «Cosi»، کنیا، بوروندی، رواندا و جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) به طور کلی در حمایت آنلاین از کودکان در رتبه پایینی قرار دارند و عملکرد ضعیف در حمایت از خانواده رایج است.
Cosi میزان قرار گرفتن کودکان در معرض خطرات سایبری (مانند آزار و اذیت سایبری، محتوای نامناسب با سن و نرمافزارهای جاسوسی)، سطح میانجیگری والدین برای امنیت آنلاین فرزندانشان، آموزش مدرسه، چگونگی تضمین امنیت آنلاین کودکان در شرکتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در یک کشور، سطح اجرای مقررات و کیفیت پشتیبانی زیرساخت فناوری را اندازهگیری میکند.
کنیا، که رتبه بهتری نسبت به سایر کشورهای آفریقای شرقی دارد، در آموزش مدرسه و مسئولیت شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) برتر است. با این حال، مقررات، حمایت خانواده، زیرساختها و استفاده از فناوری کودکان بدتر از معیارهای جهانی است.
استفاده ایمن از اینترنت
رواندا کمتر از میانگین جهانی است اما در مسئولیت و مقررات شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات بهتر عمل میکند. با این حال، استفاده ایمن کودکان از اینترنت، حمایت خانواده و زیرساختهای دیجیتال ضعیفتر است. بوروندی و جمهوری دموکراتیک کنگو هر 2 در همه زمینهها عملکرد ضعیفی دارند.
آگنسکا سابلووسکاجا (Agneska Sablovskaja)، محقق ارشد Surfshark گفت :
«در عصری که فرزندان ما قبل از اینکه بتوانند راه بروند ردپای دیجیتالی خود را به جا میگذارند، اطمینان از ایمن بودن سفر آنلاین آنها نه تنها یک مسئولیت بلکه یک تعهد حیاتی است.»
یوهیون پارک (Yuhyun Park)، مؤسس مؤسسه DQ اظهار داشت :
«اقدام هماهنگ جهانی، مشابه مقابله با چالشهای آب و هوایی، ضروری است و ما دیگر نمیتوانیم تأخیر کنیم.»
در عین حال، یک گزارش جداگانه نشان میدهد که کیفیت زندگی دیجیتال، معیاری برای میزان لذت شهروندان از زندگی آنلاین، به طور کلی در منطقه پایین است و این نیز استفاده ناامن از اینترنت توسط کودکان را تشدید میکند.
شاخص DQL کشورها را براساس مقرون به صرفه بودن اینترنت، کیفیت اینترنت، زیرساختهای الکترونیکی، امنیت و حاکمیت رتبهبندی میکند که سیاستهای ایالتی را در مورد بهبود کیفیت زندگی دیجیتال پوشش میدهد.
مجدداً، کنیا بالاتر از همتایان آفریقای شرقی قرار دارد، اما همچنان پایینتر از میانگین جهانی و سومین کشور در آفریقا، پس از آفریقای جنوبی و مراکش قرار دارد. به طور کلی در رتبهبندی بهبود یافته و از سال 2020 یک رتبه به سمت بالا حرکت کرده است.
حاکمیت الکترونیکی
با این حال، حاکمیت الکترونیک، زیرساختها و دسترسی به اینترنت از سال 2020 بدتر شده است و چندین تلاش دولت برای بهبود حاکمیت و امنیت اینترنت را نادیده میگیرد.
وزارت امور داخلی و اداره ملی کنیا مقررات جدیدی را در مورد استفاده از رایانه با هدف تقویت امنیت سایبری در کشور منتشر کردند.
این وزارتخانه در بیانیهای توضیح داد :
«این مقررات ظرفیت نهادهای بخش دولتی و خصوصی مانند بخشهای مخابرات، بانک، حملونقل و انرژی را برای محافظت از اطلاعات دیجیتالی حیاتی در برابر حملات سایبری و بهبود آمادگی امنیت سایبری افزایش میدهد.»
در سایر نقاط منطقه، کیفیت زندگی دیجیتال بسیار پایینتر است. اوگاندا، تانزانیا و جمهوری دموکراتیک کنگو از جمله کشورهایی هستند که پایینترین کیفیت زندگی دیجیتالی را در سطح جهانی دارند و در حال حاضر از بین ۲۵ کشور آفریقایی نمونهبرداری شده، به ترتیب در رتبههای ۱۴، ۲۰ و ۲۵ در آفریقا قرار دارند.
محققان Surfshark کیفیت زندگی دیجیتالی را به امنیت کودکان در حوزه آنلاین مرتبط کردهاند و تجزیه و تحلیل کارشناسان نشان میدهد که در کشورهایی که شاخص DQL بالا است، Cosi نیز بالا است و برعکس آن نیز صادق است.
سابلووسکاجا عنوان کرد :
«زمانی که چگونگی ارتباط ایمنی آنلاین کودکان با تمرکز جهانی بر حقوق کودکان و کیفیت کلی زندگی دیجیتالی در 100 کشور را تجزیه و تحلیل کردیم، به این نتیجه رسیدیم که کشورهایی که استاندارد زندگی دیجیتالی بالاتری دارند اغلب سطوح بالاتری از ایمنی آنلاین کودکان را نشان میدهند.»
اقدامات سیستماتیک برای محافظت از کودکان در فضای دیجیتال، نه تنها در محیطهای نزدیک آنها، مانند خانواده و مدرسه، بلکه در سطوح ملی و جهانی، ضروری است.
پارک از مؤسسه DQ اظهار داشت که با ظهور فناوریهای جدید، ایمنی آنلاین کودکان به یک همهگیری سایبری مداوم تبدیل شده است، به طوری که بیش از 70 درصد از کودکانی که از اینترنت استفاده میکنند در حال حاضر در معرض چندین خطر سایبری آنلاین هستند.
به گفته پارک، امروزه، با استقرار سریع هوش مصنوعی مولد، متاورس و دستگاههای فراگیر شبیه XR (واقعیت توسعه یافته)، فناوری دیجیتال زندگی کودکان را بیش از پیش تغییر میدهد، با این حال در مورد اثرات مضر بالقوه آنها بحث کمتری وجود دارد.