تحریم روسیه توسط اتحادیه اروپا با ادعای تشدید فعالیتهای ترکیبی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ شورای اروپا ادعا کرد که ۱۶ فرد و ۳ نهاد روسی را به اتهام انجام اقدامات بیثباتکننده روسیه خارج از کشور تحریم میکند.
این اولین باری است که اتحادیه اروپا تحت اختیاراتی که در ماه اکتبر سال جاری ایجاد شد، تحریمهایی را وضع میکند. سازمان ادعا کرد که این کار پاسخی به تشدید کمپین فعالیتهای ترکیبی کرملین است که کشورهای عضو و شرکا را هدف قرار میدهد.
هدف از این تحریمها، تحتتأثیر قراردادن طیف گستردهای از عوامل، از دستاندرکاران در واحد ۲۹۱۵۵ سارمان اطلاعات روسیه (GRU) تا سایر کارکنان آژانس اطلاعاتی و افراد خصوصی، است که در پخش تبلیغات روسیه در اروپا و آفریقا نقش دارند.
در میان افرادی که به دلیل تبلیغات تحریم شدهاند، میتوان به سوفیا زاخارووا (Sofia Zakharova) و نیکولای توپیکین (Nikolai Tupikin) اشاره کرد که هر ۲ نفر از سوی وزارت دادگستری ایالات متحده متهم به ارتباط با کمپین نفوذ «Doppelgänger» شدند.
این تحریمها همچنین چندین نفر از جمله ولادیمیر سرگیِینکو (Vladimir Sergiyenko)، دستیار یک سیاستمدار راست افراطی آلمانی، را هدف قرار داده که ظاهراً در عملیات اطلاعاتی روسیه علیه سرویس اطلاعات فدرال آلمان (BND) شرکت داشتند که در آن اطلاعات بسیار محرمانه به سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) داده میشد.
در نهایت، شورا همکاران دولت فدراسیون روسیه در فرانسه را هدف قرارداد: آلسیا میلورادوویچ (Alesya Miloradovich)، کارمند دولت روسیه و آناتولی پریزنکو (Anatolii Prizenko)، تاجر مولداویایی که اعزام چند شهروند مولداوی به فرانسه در اکتبر ۲۰۲۳ را هماهنگ کرد.
دارایی افراد و نهادهای تحریم شده مسدود و شهروندان و شرکتهای اتحادیه اروپا از ارتباط مالی با آنها منع خواهند شد. علاوه بر این، افراد حقیقی نیز مشمول ممنوعیت سفر خواهند شد و حق ورود یا عبور از کشورهای عضو اتحادیه اروپا را ندارند.
جوزپ بورل فونتلس (Josep Borell Fontelles)، نماینده عالی وقت شورای اروپا، در بیانیهای مدعی شد که اتحادیه طیف گستردهای از فعالیتها باهدف ایجاد تفرقه، بیثبات کردن و تضعیف اتحادیه اروپا را شناسایی کرده است.
بورل که قبلاً محکومیت بسیار مشابهی را صادر کرده بود، گفت که این فعالیتها شامل حملات سایبری، کمپینهای اطلاعاتی و نفوذ و همچنین موارد آتشسوزی و خرابکاری از جمله علیه زیرساختهای حیاتی بوده است.
روسیه همچنین متهم شد که مهاجران را برای اخلال در اتحادیه و همچنین مختل کردن ارتباطات ماهوارهای، نقض حریم هوایی اروپا و تلاش برای حمله فیزیکی علیه افراد در قلمرو اتحادیه اروپا تشویق کرده است.
علیرغم تحریمها، سؤالاتی در مورد توانایی اتحادیه اروپا برای نسبتدادن و پاسخگویی مؤثر به فعالیتهای خارجی، بهویژه ناتوانی در هماهنگی با اقدامات انجام شده توسط شرکای خود مانند ایالات متحده و بریتانیا، مطرح شده است.
اوایل سال جاری، شورای اروپا پس از معرفی سازمانی اشتباهی بهجای سازمان اطلاعات روسیه در اعلامیه رسمی تحریمها، این اشتباه را ناشی از یک خطای اداری دانست. این اشتباه تناقضاتی را بین رویکرد اتحادیه اروپا و ائتلاف جاسوسی «Five Eyes» برجسته کرد.
مدیر اجرایی سیاسی ناتو اوایل سال جاری ادعا کرد که این ائتلاف عمیقاً نگران فعالیتهای تهاجمی در قلمرو متفقین است، از جمله مواردی که منجر به تحقیقات و اتهام چندین نفر در ارتباط با فعالیتهای تهاجمی دولتی میشود.
متعاقباً ناتو مدعی شد که مجموعه اقداماتی را برای مقابله با فعالیتهای روسیه از جمله خرابکاری و جاسوسی اتخاذ خواهد کرد که به نظر میرسد اکثر آنها بر اساس واکنش بریتانیا به عملیاتهای اطلاعاتی روسیه الگوبرداری شده است.