شناسایی خرابکار قطار روسیه از طریق یک حساب ناشناس در تلگرام
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی خبرگزاری سایبربان، این حادثه که توسط وبسایت خبری مستقل مدوزا در مقالهای درباره زندانی شدن نوجوانان روسی به اتهام خرابکاری گزارش شد، سوالاتی را درباره تفاوت واکنشهای پلتفرمهای رسانه اجتماعی به درخواستهای مقامات قانونی روسیه در مقایسه با همتایان غربی آنها مطرح میکند.
پاول دوروف، همبنیانگذار و مدیرعامل تلگرام، ماه گذشته در فرانسه دستگیر شد و پس از آن تحت تحقیقات رسمی به دلیل مجموعهای از جرایم مرتبط با عملکرد این پلتفرم قرار گرفت.
دوروف این دستگیری را «نادرست» توصیف کرده است.
به گفته دفتر دادستان فرانسه، این اتهامات شامل امتناع تلگرام از ارائه اطلاعات یا اسناد به محققان علیرغم الزامات قانونی و تسهیل انتشار محتوای سوءاستفاده جنسی از کودکان میشود.
آمارهای رسمی ثبتشده توسط مرکز ملی کودکان گمشده و استثمارشده در ایالات متحده (NCMEC) که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان میدهد که تلگرام بهطور پیشگیرانه محتوای سوءاستفاده از کودکان را گزارش نمیکند، برخلاف پلتفرمهایی مانند دیسکورد، واتساپ یا اسنپچت.
اگرچه این شرکت ادعا میکند هر ماه دهها هزار کانال مرتبط با سوءاستفاده از کودکان را حذف میکند، اما اگر این موارد به مرکز ملی کودکان گمشده و استثمارشده در ایالات متحده گزارش نشود، مقامات پلیس هشدار دادهاند که قادر به شناسایی مجرمان و حفاظت از قربانیان نخواهند بود.
دوروف بارها خود را به عنوان یک حامی مطلق حریم خصوصی معرفی کرده و در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر استفاده داعش از پلتفرم او، گفته بود:
حق ما برای حفظ حریم خصوصی از ترس ما از رخ دادن اتفاقات بد، مانند تروریسم، مهمتر است.
او ادعا کرده که این موضع او را مجبور به تبعید از روسیه کرده است، اگرچه ممنوعیت ضعیف اعمال شده بر تلگرام توسط سازمان تنظیم مقررات ارتباطات روسیه (روسکومنادزور) در سال ۲۰۲۰ لغو شد، پس از آنکه دوروف اعلام کرد شرکت او در حال انجام اقدامات بیشتری برای شناسایی و حذف محتوای افراطی و تروریستی است.
با وجود ادعای تبعید، اسناد فاش شده نشان میدهند که دوروف در روزی که روسکومنادزور اعلام کرد تلگرام را از مسدود کردن خارج خواهد کرد، در روسیه بوده و از زمان مهاجرت او به دبی، بیش از ۵۰ بار به روسیه سفر کرده است.
این سوءتفسیر آشکار از رابطه او با مقامات روسی احتمالاً به سوالاتی درباره رابطه بین این مقامات و اپلیکیشن تلگرام دامن میزند.
در مورد نوجوان روسی، ایلیا پودکامنی، هفت ماه طول کشید تا محققان او را شناسایی کنند، پس از آن که قادر به یافتن اثر انگشت یا DNA در صحنه جرم نبودند.
با این حال، در نزدیکی صحنه جرم تراکتهایی یافت شد که روی آنها نوشته شده بود: «مرگ بر روسها، آزادی برای سیبری» و «پوتینیستها به جای برگها از درختان آویزان خواهند شد، مرگ بر پوتین فاشیست.»
این عبارات بعداً جستجو شدند و در یک کانال تلگرامی به نام «جنبش آزادی سیبری - جمهوری سیبری» پیدا شدند که نوجوان مجرم، یکی از مدیران آن بود.
مدوزا گزارش داد که این فرد، پنج روز بعد دستگیر شد.
مدوزا اضافه کرد:
حتی پس از یافتن کانال تلگرام او، هنوز مشخص نیست که محققان چگونه توانستند پودکامنی را شناسایی کنند؛ به گفته خودش، حساب او با یک سیم کارت ناشناس استونیایی ثبت شده بود.
تلگرام تاکنون به این موضوع واکنشی نشان نداده است.