شناسایی هفت مظنون به جاسوسی از میان خدمه نفتکش روسی توسط فنلاند
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، این کشتی پس از قطع چندین کابل زیردریایی در دریای بالتیک توقیف شد.
این رویداد به توقیف نفتکش ایگل اس (Eagle S) مربوط میشود که روز کریسمس از بندر روسی اوست-لوگا حرکت کرده و مظنون است که بهطور عمدی لنگر خود را برای چندین مایل کشیده و باعث قطع کامل چندین کابل، از جمله کابل برق استلینک 2 (Estlink 2) و چهار کابل ارتباطی شده است.
اداره ملی تحقیقات فنلاند (NBI) نام و ملیت خدمه مظنون را منتشر نکرده اما در بیانیهای در روز سهشنبه اعلام کرد که برای این افراد ممنوعیت سفر اعمال شده است تا امکان بازجوییهای بیشتر فراهم باشد.
الینا کاتاجاماکی، بازرس ارشد اداره ملی تحقیقات، اظهار داشت:
ممنوعیت سفر یک اقدام محدودکننده سبکتر از بازداشت است که آزادی شخصی را محدود میکند و برای تضمین این موضوع اعمال میشود که تحقیقات جنایی به خطر نیافتد و طرفین در دسترس باقی بمانند. با ادامه تحقیقات، ممکن است تعداد افرادی که شامل ممنوعیت سفر میشوند تغییر کند.
اندکی پس از قطع کابلها در روز کریسمس، مقامات فنلاندی نیروهای مسلح را با هلیکوپتر به کشتی اعزام کردند.
خدمه کشتی هیچ مقاومتی نکردند و کشتی ایگل اس به ظن تخریب عمدی و اختلال شدید ارتباطات توقیف شد.
پلیس همچنین دستگاههای مرتبط با مسیر کشتی را ضبط کرده و در حال تحلیل دادههای آنها است.
خدمه کشتی نیز بازجویی شدهاند.
اداره ملی تحقیقات در بیانیهای اظهار کرد:
هدف، ایجاد تصویری کلی از اتفاقاتی است که روی کشتی رخ داده، و بازجوییها با همکاری خوب خدمه انجام شده است.
به گزارش نشریه دریایی االویدز لیست (Lloyd’s List)، کشتی ایگل اس قبلاً تجهیزاتی غیرمعمول داشته که به گفته یک منبع این نشریه، احتمالاً برای نظارت بر ارتباطات رادیویی کشتیها و هواپیماهای ناتو و رها کردن دستگاههایی شبیه حسگر در کانال مانش استفاده شدهاند.
این کشتی اکنون به بندر نفتی کیلپیلاتی (Kilpilahti) در پوروو، واقع در شرق هلسینکی منتقل شده است.
کاتاجاماکی توضیح داد:
مقامات مسئولیت نگهداری از کشتی و خدمه را در طول تحقیقات بر عهده گرفتهاند.
تحقیقات اداره ملی ممکن است چندین هفته یا حتی ماهها به طول بیانجامد.
بازرسان همچنین عملیاتهای زیرآبی را که به دلیل شرایط نامساعد جوی متوقف شده بود، از سر گرفتهاند.
با استفاده از یک وسیله کنترل از راه دور برای عکسبرداری از کف دریا، آنها شواهدی پیدا کردند که نشان میدهد لنگر کشتی برای چندین مایل روی مسیر کابلهای قطعشده کشیده شده است.
سامی پایلا، بازرس ارشد و مسئول تاکتیکی عملیات اداره ملی تحقیقات فنلاند، عنوان کرد:
در عملیاتهای زیرآبی، ما توانستهایم مسیر کشیده شدن لنگر روی بستر دریا را از ابتدا تا انتها شناسایی کنیم. این مسیر دهها کیلومتر طول دارد. با این حال، محل احتمالی جدا شدن لنگر هنوز مشخص نشده است.
این حادثه، در میان نگرانیهای فزاینده در مورد فعالیتهای خرابکارانه روسیه، بار دیگر آسیبپذیری کابلهای زیردریایی در برابر خرابکاری و قطعهای تصادفی را برجسته میکند.
در ماه نوامبر، سوئد، آلمان و لیتوانی نیز تحقیقات جنایی را پس از حادثهای آغاز کردند که در آن یک کشتی چینی متهم به آسیبرسانی به زیرساختهای مخابراتی شد.
در همان ماه و پس از آنکه دهها حادثه قطع کابل گزارش شد، سازمان ملل و سایر نهادهای بینالمللی یک نهاد مشورتی برای حفاظت از کابلهای زیردریایی ایجاد کردند.