سانسور فلسطینیها در پلتفرم مِتا
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ کارشناسان معتقدند که مِتا در نسلکشی مردم فلسطین و ظلم بر آنها شریک است. حتی ناظران عادی نیز احتمالاً متوجه شدهاند که چگونه مِتا از زمان آغاز جنگ اخیر در غزه، صداها و روایتهای فلسطینیها را به طور فعال خاموش و سانسور کرده است. کاربران شبکههای اجتماعی شاهد حذف حسابهای برجستهای بودهاند که صرفاً به دلیل اشتراکگذاری اطلاعات در مورد وضعیت وحشتناک غزه حذف شدهاند. وال استریت ژورنال از اسناد داخلی فاش شده گزارش داد که سیاستهای مِتا برای سرکوب سخنرانی فلسطینیها را تشریح میکرد، در حالیکه گاردین تأکید کرد که چگونه انسانزدایی مبتنی بر هوش مصنوعی در پلتفرمهای مِتا باعث دامن زدن به نژادپرستی ضد فلسطینی شده است.
واکنش مِتا به جنگ غزه و مبارزات نسلکشی در حال انجام به شدت ضعیف بوده است. در اکتبر سال گذشته، «7amleh»، مرکز عربی برای پیشرفت رسانههای اجتماعی بالاترین سطح نقض حقوق دیجیتال علیه فلسطینیان را که تا آن زمان ثبت شده، ثبت کرد. رسانههای روزنامهنگاری مستقل فلسطینی از پلتفرم خارج شدند و کمپینهای اطلاعات نادرست با هدف توجیه مجازات جمعی همه فلسطینیها به طور گسترده در پلتفرمهای مِتا پخش شد.
با کشته شدن بیش از 30 هزار فلسطینی، تخریب بسیاری از زیرساختهای غزه و خطر قحطی گسترده، پلتفرمهای مِتا نقشی در ایجاد فضای دیجیتالی ایفا کردند که منجر به این فاجعه در دنیای واقعی شد. به گفته محققان، مِتا با سرکوب محتوای اسناد نقض حقوق در صحنه و همزمان اقدام ناکافی در برابر گسترش اطلاعات نادرست و تحریک به خشونت علیه فلسطینیان، سهواً یا غیرعمد در تلاش برای پنهان کردن جنایات علیه بشریت و آرام کردن خشم جهانی شرکت کرد. با این حال، واکنش فاجعهآمیز مِتا یک حادثه مجزا نیست؛ این بخشی از تاریخ بیش از یک دهه است که شرایط را برای چنین اقداماتی ایجاد کرده است.
برای درک این تاریخ، سال 2015 یک سال بسیار مهم برای بررسی است. در آن سال، 20 هزار شهروند رژیم صهیونیستی از فیسبوک برای یک میلیارد دلار شکایت کردند و مدعی شدند که مِتا فلسطینیها را تشویق و تحریک میکند. در عرض یک سال، این پرونده کنار گذاشته شد و اسرائیل یک واحد پلیس جدید برای مبارزه با تروریسم آنلاین تأسیس کرد و مقامات اسرائیلی موافقت کردند که با فیسبوک برای مبارزه با تحریک آنلاین شریک شوند.
قانون اساسی واحد سایبری رژیم صهیونیستی فصل جدیدی را در همکاری اسرائیل و مِتا رقم زد. پیامدهای واقعی این واحد، سرکوب سخنرانی فلسطینیها بود. از طریق این واحد سایبری، رژیم صهیونیستی دستورات درخواست حذف داوطلبانه را ارسال کرد. مِتا هیچگونه تعهد قانونی برای رعایت چنین درخواستهایی ندارد. با این حال، غول رسانه اجتماعی در بیشتر مواقع این کار را انجام میدهد. در گزارشی که توسط واحد سایبری منتشر شد، تا سال 2019، مِتا نزدیک به 20 هزار درخواست از واحد سایبری دریافت و 90 درصد درخواستها را برآورده کرد. به طور قابل توجهی، تنها در عرض چند هفته پس از اکتبر 2023، واحد سایبری 2150 درخواست صادر و مِتا بار دیگر با 90 درصد موافقت کرد.
محققان براین باورند که رابطه ویژه اسرائیل با مِتا فراتر از واحد سایبری است. در دهه گذشته، مقامات بلندپایه سابق دولت اسرائیل در مِتا قدرت را به دست گرفتهاند؛ به عنوان مثال، مدیر سیاست عمومی مِتا برای اسرائیل و پراکندگی یهودیان، مشاور سابق نخست وزیر این رژیم، بنیامین نتانیاهو، است. علاوه بر این، زمانی که مِتا هیئت نظارت مستقل خود را تأسیس کرد، رئیس سابق وزارت دادگستری رژیم صهیونیستی که در زمان ایجاد واحد سایبری رهبری این وزارتخانه را بر عهده داشت، به عنوان عضو هیئت مدیره انتخاب شد.
تلاشهای هماهنگی از سوی خود شهروندان اسرائیلی برای سرکوب سخنان فلسطینیها صورت گرفته است. این تلاشها که از طریق سازمانهایی مدافعان حقوق دیجیتال فلسطین از آن به عنوان سازمانهای غیردولتی سازماندهیشده دولتی (GONGO) یاد میکنند، سازماندهی شدهاند، با حمایت دولت، از شبکههای داوطلبان فردی برای پرچمگذاری محتوا در راستای حذف در پلتفرمهای GONGO استفاده میکنند و هدف آن کنترل چیزی است که فلسطینیها میتوانند درباره آن بحث کنند. در رسانههای اجتماعی یکی از نمونههای برجسته، ابتکار «Act-IL» است که بیش از 26 هزار فعال از 73 کشور دارد که به نفع رژیم صهیونیستی کار میکنند.
این عوامل، منجر به خاموش شدن و سانسور شدید صداها و روایتهای فلسطینی در سکوهای مِتا شده است. یک گزارش مستقل حقوق بشر، توسط سازمان تجاری پایدار «BSR»، سوگیری را علیه محتوای فلسطینی منتشر شده به زبان عربی در جریان قیام ماه می 2021 نشان داد که منجر به اعتدال بیش از حد آن شد، در حالیکه احتمالاً محتوای اسرائیلی که به زبان عبری پست شده بود تعدیل کمتری داشت.
در ماه می 2021، که درخواستهایی را برای بازنگری مستقل حقوق بشر برانگیخت، تا آن زمان شاهد بزرگترین رویداد پایدار سرکوب سخنرانی آنلاین فلسطینیان بود. با این حال، سانسور پس از جنگ غزه و نسلکشی در حال انجام، بسیار فراتر از سطحی است که در سال 2021 مشاهده شد. رسانههای جریان اصلی همواره تعصب شدیدی را علیه آرمان فلسطین برای آزادی و عدالت نشان دادهاند و رسانههای اجتماعی را به عنوان یکی از آخرین راهها برای اشتراکگذاری تجربیات فلسطینیان با جهان رها کردهاند.
سانسور و ساکت کردن گسترده فلسطینیها و متحدان آنها تنها به این امر کمک کرده که آنها در ابهام رنج ببرند، در حالیکه جهان در معرض روایتهای مغرضانه و پیچیده رسانههای جریان اصلی قرار دارد. دولت رژیم صهیونیستی تنها دلیل سطوح بالاتر سانسور علیه فلسطینیها نیست، اما عاملی حیاتی برای درک تصویر بزرگتر است.