ساخت سریعترین ابررایانه هوش مصنوعی دفاعی اروپا در فرانسه
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ سباستین لکورنو (Sébastien Lecornu)، وزیر نیروهای مسلح فرانسه، در نمایشگاه دفاعی «Eurosatory» اعلام کرد که فرانسه قصد دارد قویترین ابررایانه طبقهبندی شده اروپا را بسازد تا در هوش مصنوعی برای اهداف دفاعی پیشرو باشد.
به گفته لکورنو، وزارت نیروهای مسلح فرانسه زمان محاسبات را در اختیار وزارت آموزش عالی و سایر بخشهای دولتی قرار میدهد و همچنین به شرکتهای دفاعی فرانسوی اجازه میدهد راهحلهای هوش مصنوعی را در یک محیط امن و محافظت شده اجرا کنند. لکورنو گفت که جزئیاتی در مورد ظرفیت ماشین حساب فوقالعاده برای برنامههای کاربردی هوش مصنوعی ارائه نمیدهد که برای سال 2025 برنامهریزی شده است.
فرانسه در ماه مارس امسال اعلام کرد که قصد دارد 2 میلیارد یورو از بودجه دفاعی 2024-2030 را به هوش مصنوعی اختصاص دهد. وزیر نیروهای مسلح فرانسه اظهار داشت که هوش مصنوعی یک عامل تمایز بین کشورها خواهد بود و بین کسانی که پشت سر میمانند و کسانی که موفق میشوند فاصله ایجاد کند.
وی خاطرنشان کرد :
«بدیهی است که فرانسه میخواهد در میان کشورهایی باشد که در این زمینه برجسته هستند. وقتی صحبت از هوش مصنوعی نظامی به میان میآید، ما قدرت اروپایی خواهیم بود که بهترین آمادگی را دارد و بیشترین منابع را به آن اختصاص خواهد داد. فرانسه، با ارتشی که به صورت عملیاتی مستقر میشود، میتواند نه هوش مصنوعی تئوریک، بلکه هوش مصنوعی جنگی را توسعه دهد و این امر اساساً بازی را تغییر خواهد داد.»
لکورنو توضیح داد که این فناوری در حال حاضر در ارتش فرانسه «همه جا» استفاده میشود و هویتزر از هوش مصنوعی برای کمک به دستیابی به هدف توسط پهپاد استفاده میکند، پیشرفتی که ناشی از نیازهای توپچیهای اوکراینی در جنگ با روسیه است، در حالیکه نیروی هوایی از هوش مصنوعی در برنامه آموزشی استفاده میکند.
این مقام فرانسوی عنوان کرد که از نظر اشتراک ظرفیت با برنامههای غیرنظامی، این وزارتخانه از همان مدلی استفاده خواهد کرد که کمیسیون انرژی اتمی فرانسه در دهه 1960 استفاده کرد. وزارت نیروهای مسلح در ماه مارس سال جاری از ایجاد یک آژانس هوش مصنوعی در حوزه دفاعی با نام اختصاری فرانسوی آمیاد (Amiad) خبر داد.
لکورنو گفت :
«هوش مصنوعی از بسیاری جهات مانند ژرفای اتم پس از جنگ جهانی دوم، نوعی انقلاب است. ویژگی تجارت ما این است که غیرقابل تصور است که هوش مصنوعی را روی مواد بالقوه طبقهبندی شده در شبکهای که کاملاً ایمن نیست اجرا کنیم.»
به گفته محققان، فرانسه تنها کشوری نیست که هوش مصنوعی را به عنوان یک اولویت نظامی معرفی کرده است. براساس تحلیل مؤسسه بروکینگز که در ماه مارس منتشر شد، هزینههای وزارت دفاع ایالات متحده برای هوش مصنوعی در دوره یک ساله منتهی به اوت 2023 تقریباً 3 برابر شد و به 557 میلیون دلار رسید.
در حال حاضر سریعترین ابررایانه اروپا «LUMI» در فنلاند است، با رتبهبندی عملکرد 380 پتافلاپ در ثانیه یا 380 کوادریلیون عملیات ممیز شناور در ثانیه، که طبق رتبهبندی «Top500» در ژوئن امسال، آن را در جایگاه پنجم جهانی قرار میدهد. 2 تا از قدرتمندترین ابرکامپیوترهای جهان از معماری اِویدن (Eviden)، واحدی از شرکت فرانسوی آتوس (Atos)، استفاده میکنند : لئوناردو (Leonardo) در ایتالیا و «MareNostrum» در اسپانیا.
لکورنو عنوان کرد :
«یکی از چالشهای مهم پیش روی فرانسه، حفظ مهندسان ماهر است، با رقابت شرکتهای فناوری مانند گوگل و اَپل که حقوق بهتری ارائه میدهند. حفظ استعدادها مسئله حاکمیت و موضوعی است که آژانس هوش مصنوعی با آن مقابله خواهد کرد.»