رتبهبندی کشورها از نظر امنیت سایبری
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ مطالعهای در سال 2023 در هاروارد بیزینس نشان داد که نقض دادهها در ایالات متحده در بالاترین زمان خود قرار دارد و در 3 فصل اول سال 2023 نسبت به سال قبلش 20 درصد افزایش یافته است. این موضوع در سراسر جهان مشابه بود، جایی که حملات به طور خاص در بریتانیا، استرالیا و کانادا متمرکز شده بودند. در خاورمیانه، فعالیتهای باجافزاری در همان سال 77 درصد افزایش یافت.
این نگاه کوچک به چشمانداز دائماً در حال تغییر امنیت سایبری جهانی به سطح تهدیدی که کشورهای جهانی با آن روبهرو هستند اشاره میکند.
دولتها با ارائه قوانین و سیاستهای جدید برای حفاظت از دادهها و زیرساختها به آن پاسخ میدهند. مسیرهایی برای گزارش تخلفات در کنار تأسیس تیمهای ملی واکنش اضطراری رایانهای (CERT) و پاسخ نمونه سایبری (CIRT) ایجاد شدهاند.
اما کدام کشور در بحث امنیت سایبری پیشتاز است؟ و کدامیک از شهروندان و زیرساختهای ملی خود محافظت نمیکنند؟ در کنار تأثیر انسانی جرایم سایبری، هزینه مالی نیز قابل توجه است؛ در این خصوص «ExpressVPN» مقالهای منتشر و بهترین (و بدترین) کشورها از منظر امنیت سایبری را معرفی کرده که به شرح زیر است :
«5 کشور با بهترین امنیت سایبری
ایالات متحده
ایالات متحده به طور سنتی در امنیت سایبری پیشگام بوده و هنوز هم پیشتاز است. با این حال، چالشهای بزرگی در سالهای اخیر مانند نقض دادههای املاک و مستغلات در سال ۲۰۲۳، که جزئیات مالی ۱.۵ میلیارد نفر از جمله افراد مشهور را علنی کرد، وجود داشته است. در مارس 2023، دولت بایدن استراتژی جدید امنیت سایبری ملی خود را برای کمک به حفاظت از زیرساختهای حیاتی اعلام کرد.
دانمارک
منطقه نوردیک به طور کلی از نظر امنیت سایبری امتیاز بسیار بالایی کسب کرده است. با این حال، منطقه نیاز به هوشیاری دارد. علیرغم امتیاز بالای 92.6 در شاخص جهانی امنیت سایبری اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)، دانمارک در نوامبر 2023 با حمله هکرهای روسی به 22 شرکت برق دانمارکی، متحمل بزرگترین حمله سایبری خود شد.
انگلستان
بریتانیا با رتبه پنجم (از مجموع 194 کشور) در شاخص جهانی امنیت سایبری، یکی از امنترین کشورها در حوزه سایبر است. تهدید سایبری نیز در این کشور زیاد است. تام توگندات (Tom Tugendhat)، وزیر امور خارجه بریتانیا در امور امنیت گفت که بریتانیا هدف اصلی مجرمان سایبری است. به عنوان بخشی از استراتژی امنیت سایبری سال 2022، دولت بریتانیا یک مرکز اطلاعات سایبری به نام مرکز هماهنگی سایبری راهاندازی کرد.
لهستان
براساس شاخص امنیت ملی سایبری، لهستان در حال حاضر به دلیل آمادگی خود برای جلوگیری و مدیریت تهدیدات امنیت سایبری در رتبه اول بهترین کشورها قرار دارد. بخش بزرگی از این موفقیت به دلیل استراتژی امنیت سایبری لهستان است که شامل کمپینهای هماهنگ برای افزایش آگاهی عمومی و آموزش مردم در مورد تهدید حمله میشود.
عربستان سعودی
شاخص جهانی امنیت سایبری اتحادیه بینالمللی مخابرات، عربستان سعودی را در رتبه دوم در کنار بریتانیا قرار داده است. به گفته شیلپی هاندا (Shilpi Handa)، معاون مدیر تحقیقات اتحادیه بینالمللی مخابرات، عربستان سعودی گامهای مهمی در تقویت زیرساختهای امنیت سایبری خود برداشته است. سال گذشته، این کشور 1.2 میلیارد دلار برای آموزش امنیت سایبری به جوانان اختصاص داد تا با تهدیدات آینده مقابله کنند.
کدام کشورها در حوزه امنیت سایبری ناموفق بودند؟
نامیبیا
فقدان مقررات و زیرساختهای امنیت سایبری، شهروندان و زیرساختهای نامیبیا را در برابر عوامل مخرب آسیبپذیر کرده است. کمال تور (Kamal Tour)، سرپرست برنامههای جرایم سایبری در آفریقا برای سازمان ملل گزارش داد که در سال 2022، نامیبیا با افزایش 40 درصدی حملات سایبری گزارش شده مواجه شد. در اواخر سال 2023، پیا موشلنگا (Peya Mushelenga)، وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات این کشور خواستار حفاظت بیشتر از امنیت شبکه و داده شد.
تاجیکستان
وقتی صحبت از امنیت سایبری به میان میآید، آسیای مرکزی نمیدرخشد. مطالعه 2021 توسط «Comparitch»، 60 کشور را براساس 15 معیار مقایسه میکند. آمار نشان میدهد که تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان به احتمال زیاد مورد حمله رمزارز قرار دارند. 40 درصد از رایانهها در تاجیکستان با حداقل یک حمله بدافزاری مواجه هستند.
چین
چین رتبه 33 (از 194) در شاخص جهانی امنیت سایبری اتحادیه بینالمللی مخابرات و رتبه 15 در شاخص امنیت سایبری ملی را در اختیار دارد. با این حال، طبق مطالعه Comparitech، 14 درصد از تلفنهای همراه در چین به بدافزار آلوده شدهاند. این کشور همچنین بیشترین درصد حملات مبتنی بر اینترنت اشیا (IoT) را توسط کشور مبدأ دارد.
بنگلادش
بنگلادش به خوبی مسائل امنیتی سایبری را تأیید کرده است. این کشور در رتبه دوم قرار دارد که نشان میدهد 17 درصد تلفنهای همراه به بدافزار آلوده شدهاند. در اکتبر گذشته، 5 میلیون شهروند بنگلادشی پس از نقض سرور کارت هویت ملی، اطلاعات شخصی خود را در تلگرام به اشتراک گذاشتند.
ایران
ایران دارای بیشترین تعداد موبایلهای آلوده به بدافزار با 30.29 درصد است. در دسامبر سال قبل، 70 درصد از جایگاههای سوختی ایران توسط گروه هکری گنجشک درنده (Predators Sparrow) مختل شدند، که آسیبپذیریهای کشور را در مورد حمله سایبری آشکار کرد.»