پاکستان در میان عقبماندهترین کشورهای جهان در سرعت اینترنت
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ براساس شاخص جهانی تست سرعت اوکلا (Ookla) در ماه اکتبر سال جاری، پاکستان در میان کشورهایی با پایینترین نرخ اینترنت موبایل و اینترنت باند پهن قرار دارد. شاخص این کشور را در بین 111 کشور از نظر سرعت اینترنت موبایل در رتبه 100 و از نظر سرعت پهنای باند در رتبه 141 از 158 کشور قرار داد که نشان دهنده اتصال ضعیف است.
برای ماهها، کاربران اینترنت در پاکستان با مشکلات مداومی از جمله سرعت پایین، مشکل دانلود رسانهها در پلتفرمهایی مانند واتساپ و اختلالات اتصال مکرر مواجه بودند. این چالشها با دسترسی محدود به شبکههای خصوصی مجازی (VPN)، مورد استفاده گسترده پاکستانی ها برای دسترسی به سیستمعاملهایی مانند X (توییتر سابق) و سایر وبسایتهای مسدود شده، تشدید شده است.
دادههای بازنگری جمعیت جهانی (World Population Review) به نقل از اوکلا و «Cable» نشان میدهد که میانگین سرعت دانلود در پاکستان 7.85 مگابیت در ثانیه، با میانگین سرعت دانلود موبایل و پهنای باند به ترتیب 19.59 مگابیت بر ثانیه و 15.52 مگابیت در ثانیه است. این ارقام نشان دهنده موقعیت عقب مانده کشور در زیرساختهای دیجیتال جهانی است.
گزارش چشمانداز دیجیتال مربوط به ماه می سال گذشته، پاکستان را به عنوان یکی از کندترین کشورها از نظر سرعت اینترنت معرفی کرده بود. نگرانیهایی در مورد فایروال، که مشکلات اتصال را تشدید میکند، نیز منتشر شده است، اگرچه دولت اصرار دارد که ارتقاء سیستم مدیریت وب آن اقدامی ضروری برای امنیت سایبری به شمار میرود.
شذه فاطمه خواجه (Shaza Fatima Khawaja)، وزیر فناوری اطلاعات و مخابرات پاکستان، اتهامات مربوط به فایروال را رد کرد و توضیح داد که سیستم مدیریت وب دولت برای مقابله با افزایش تهدیدات سایبری بهروزرسانی میشود.
او با تأکید بر لزوم شناسایی فعالیتهای تروریستی در میان میلیونها حمله سایبری روزانه، گفت که هیچ چیز بحث برانگیزی در مورد تمرکز کشور روی امنیت سایبری وجود ندارد.
با این حال، سازمان عفو بینالملل نگرانیهایی را در مورد عدم شفافیت در خصوص محدودیتهای اینترنتی و استفاده از فناوریهای نظارتی مطرح کرد و از دولت خواست تا در این مورد شفافسازی کند.
موضوع دسترسی به ویپیان نیز جنجال برانگیخته است. وزارت کشور پاکستان در ابتدا به دنبال ممنوعیت استفاده غیرقانونی از ویپیان با استناد به بهرهبرداری هکرها از آن برای فعالیتهای خشونتآمیز و تراکنشهای مالی بود. با این حال، اداره مخابرات پاکستان (PTA) اختلالات ویپیان را مربوط به نقص فنی دانست و بعداً از کاربران درخواست کرد تا ویپیانهای خود را تا 30 نوامبر امسال ثبت کنند تا از انسداد جلوگیری شود.
در ماه دسامبر 2024، منابع فاش کردند که وزارت کشور درخواست خود را به دلایل قانونی ضعیف تحت قانون پیشگیری از جرایم الکترونیکی (PECA) در سال 2016 پس گرفت و اذعان کرد که دادگاهها احتمالاً اجازه عملکرد ویپیان را میدهند.
این پیشرفتها چالشهای رو به رشد کاربران اینترنت پاکستان در میان تقاضاهای جهانی برای اتصال دیجیتال و امنیت سایبری را نشان میدهد.