نظر افسر ارشد اطلاعات ناتو درباره جنگ سایبری اوکراین و روسیه
به گزارش کارگروه بین الملل خبرگزاری سایبربان، بودرو-دهمر در جریان کنفرانس امنیت سایبری در مونیخ هفته گذشته گفت:
یکی از راهکارهای عملی برای کشورهای عضو ناتو این است که سرعت و چابکی را که اوکراین با آن به وضعیت واکنش نشان داده است، اتخاذ کنند.
او در ادامه افزود:
برای کسانی که در سازمانهای عمومی بزرگ کار میکنند، جایی که تصمیمگیریها زمان بر است، ضروری است که یاد بگیرند که چگونه خطمشیها و رویههای خود را تنظیم کنند تا با بیشترین سرعت ممکن حرکت کنند.
به گفته وی، از جمله مواردی که اوکراین به سرعت موفق به اجرای آن شد، گرد هم آوردن افراد از دولت، ارتش، صنعت و جامعه برای مقابله با روسیه در فضای سایبری بود و آنها را به گونه ای گرد هم آورد که قبلاً در هیچ جای دیگری دیده نشده بود.
تصمیم دیگری که برای اوکراین سودمند بود، انتقال سیستمهای اصلی خود به فضای ابری بود.
بودرو-دهمر در سخنرانی در کنفرانس امنیت سایبری مونیخ اظهار کرد که اوکراینیها این کار را با سرعتی قابل توجه و در عرض دو هفته انجام دادند.
این تغییر بسیار مهم بود؛ زیرا زیرساختهای فناوری فیزیکی در اوکراین به طور مداوم در معرض حملات موشکی و گلولهای قرار میگرفت و محیط مجازی را به تنها فضای امن تبدیل میکرد.
او همچنین بیان کرد که این تحکیم فضای دیجیتال، عملی بسیار موفقیت آمیز بود و یکی از دلایلی است که باعث شد تا شاهد عدم وقوع حملات سایبری بزرگ به اوکراین که همه انتظار داشتند، باشیم.
از زمان آغاز جنگ در اوکراین، حملات سایبری به متحدان اوکراین از جمله لهستان، لتونی، فنلاند و دانمارک نیز افزایش یافته است.
در جنگ سنتی، حمله به یکی از کشورهای عضو ناتو به عنوان حمله به همه اعضا در نظر گرفته می شود.
ماده 5 پیمان آتلانتیک شمالی به کشورها اجازه می دهد تا از حق خود برای دفاع شخصی یا جمعی استفاده کنند.
با این حال، این هنجارها برای جنگ سایبری تطبیق داده نشده اند.
بودرو-دهمر گفت:
تاکنون ما حملهای را ندیدهایم که بتواند ماده 5 را تحریک کند؛ اما اگر یکی وجود داشته باشد، ناتو میتواند گزینههای مختلفی را در مورد نحوه واکنش به آن در نظر بگیرد؛ نه تنها به شیوهای که به آن حمله شده، بلکه به روشی متفاوت. در مورد ماده 5، انعطافپذیری زیادی وجود دارد. در مورد چگونگی پاسخ به چنین حملاتی، کشورهای مختلف می توانند نظرات خود را داشته باشند. با توجه به جنگ جاری، اوکراین که عضو ناتو هم نیست، بیشتر به سمت یک موضع تهاجمی سایبری متمایل شده است. ایالات متحده به دلیل رویکرد پیشگیرانه "دفاع رو به جلو"، جستجو و مقابله با تهدیدات احتمالی در منبع آنها یا در مراحل اولیه حمله، مشهور است.
اتحادیه اروپا در حال بررسی ایجاد یک ذخیره جدید امنیت سایبری اتحادیه اروپا است که متشکل از خدمات واکنش به حوادث از سوی ارائه دهندگان بخش خصوصی است که آماده مداخله به درخواست یک کشور عضو در صورت وقوع یک حادثه امنیت سایبری در مقیاس بزرگ یا مهم است.
با این حال، ناتو به طور کامل بر عملیات سایبری دفاعی متمرکز است.
بودرو-دهمر بیان کرد:
این چیزی است که ناتو برای آن شکل گرفته است و ما از آن دفاع می کنیم.