نگاهی به مستند جهنم سایبری(Cyber Hell: Exposing an Internet Horror)
صبح روز یازده نوامبر2019، سردبیر روزنامه هانکیوره کره جنوبی با ارسال ایمیلی به یکی از روزنامهنگاران حوزه حوادث به نام کیم وان، از او خواست تا در مورد چترومهای تلگرامی که بصورت مخفیانه اقدام به باج گیری و آزار و اذیت جنسی کاربران کردهاند اقدام کند. این خبرنگار پس از ورود به چت روم به طرز عجیبی با تبادل اطلاعات شخص خودش در میان کاربران مواجه شد. به طرز ناباورانهای، آدرس منزل و تصاویر خانوادگی او در چت روم در حال دست به دست شدن بود. بدینترتیب احساس خطر و البته کنجکاوی کیم وان بیشتر برانگیخته شد و او با کمک چند نفر از همکارانش به طور جد پیگیر این پروژه شد. ادامه تحقیقات تیم ژورنالیست را به یکی از سرشبکههای اصلی گروههای تلگرامی ساخته شده در کره جنوبی به نام باکسا رساند؛ یکی از بزرگترین گروههایی که در هیمن زمینه ممنوعه مشغول به فعالیت و عضو یابی بود.
در باکسا هر دستور ممنوعهای که توسط گردانندگان اراده میشد باید توسط قربانی یا به اصطلاح برده انجام شده و اسناد تصویری آن در گروه به اشتراک گذاشته میشد. قربانیان باکسا را نیز عمدتا منتشرکنندگان آگهیهای آماده به کار مدلینگ تشکیل میدادند. باکسا پس از ارتباط ایمیلی با صاحب آگهی، سپس جا زدن خود به عنوان آژانس تبلیغاتی، اقدام به دریافت اطلاعات و تصاویر خصوصی متقاضی میکرد. درواقع ارسال اطلاعات به باکسا، کاربر را به قربانی همیشگی این روم شرارت بار تبدیل می کرد. چرا که با تهدید انتشار اطلاعات خصوصی، کاربران فریب خورده را که غالبا دختران کم سن بودند وادار به انجام فعالیت های خلاف عفت عمومی میکرد.
از آنجایی که حریم خانواده و آبروی خانوادگی در کره جنوبی از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ نوجوانان قربانی باکسا از ترس ارسال تصاویرشان به خانواده یا محل تحصیل به همکاری اجباری با باکسا ادامه میدادند. جدا از چت رومها، فیلم و عکس قربانیان در دارک وب نیز با رمز ارز به ابزاری برای تجارت تبدیل شده بود. نکته جالب اما در این پرونده، ضعف پلیس در رد زنی مجرمین بود؛ هویت مخفی ادمینهای چت رومها، پلیس را در یک بنبست تحقیقاتی گرفتار کرده بود. در نهایت آنها با تشکیل کنسرسیومی متشکل از کارآگاهان و روزنامه نگاران به شخصی با نام مستعار "خدا" رسیدند. باز هم یک نام مستعار!
همزمان با فراگیر شدن اخبار این چت رومها و نگرانی مردم، شبکه تلویزیونی sbs کره جنوبی پای کار آمد و با انتشار فراخوانی از مردم خواست تا اطلاعات احتمالی پیرامون گردانندگان این تشکیلات مجازی را به اشتراک بگذارند. نکته جالب این بود که خود باکسا اولین نفری بود که به این فراخوان واکنش نشان داد و وارد یک قدرتنمایی رسانهای شد. این پرونده در انتها با رد زنیهای رسانهای و کمک گروههای هکری کلاه سفید به انتها رسید و به صدور حکم انجامید.
این پرونده جنجالی توسط جین سونگ چوی دستمایه ساخت مستند (جهنم سایبری؛ افشای یک وحشت اینترنتی - Cyber Hell: Exposing an Internet Horror) قرار گرفته است. این فیلم مستند در یک روایت ژورنالیستی و با رعایت اصول حفاظت از شاهدین در مدت زمان کمتر از دو ساعت روند شکلگیری و دستگیری "باکسا" و "خدا" را روایت میکند. کارگردان سعی داشته با مدلسازیهای بر پایه vfx پیچیدگیهای پرونده را برای مخاطب سادهتر کند و در این مهم نیز موفق عمل کرده است. فیلم در چند برهه انتقادات تندو تیزی را نسبت به ویژگیهای اپلیکیشن تلگرام ابراز میکند. اگر علاقهمند به پیگیری این پرونده جنجالی هستید، نسخه زیرنویس مستند «جهنم سایبری» هم اکنون از طریق پلتفرمهای نمایش فیلم در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.