نگاهی به فیلم سینمایی نقطه بازگشت(Restore Point)
درباره کارگردان
رابرت هولز نویسنده و کارگردان33ساله اهل جمهوری چک است. او پس از کارگردانی سه فیلم کوتاه Numbers، Prechodne Vedomi و Liars سال 2023 با فیلم سینمایی «نقطه بازگشت - Restore Point» پای به عرصه تولید آثار بلند سینمایی گذاشت. نقطه بازیابی با عنوان اصلی (Bod obnovy) یک فیلم جنایی، علمی تخیلی محصول کشورهای جمهوری چک، اسلواکی، لهستان و صربستان است که توسط سه کمپانی Film Kolektiv و D.N.A. Production و Film Produkcja به تولید رسیده است.
فیلمنامه این اثر را، تومیسلاو چکا، رابرت هلوز و زدنک جسلین به صورت مشترک، به نگارش درآوردهاند. آندریا موهیلووا، متی هادک، میلان اوندریک، واتسلاو نوزیل، کارل دوبری، آگاتا کریستوفکووا، کاتارزینا زاوادزکا، ایوتا دوسکوا از شناختهشدهترین هنرپیشههای حاضر در این فیلم هستند. Restore Point نخستین بار در تاریخ 3 جولای سال 2023 میلادی در جشنواره بینالمللی فیلم Karlovy Vary International Film Festival در کشور جمهوری چک و با حضور رئیس جمهور به نمایش درآمد. این فیلم نامزد دریافت دو جایزه بهترین فیلم بلند و بهترین کارگردانی از جشنوارههای Neuchâtel International Fantastic Film Festival و Fantasy Filmfest بوده است.
داستان فیلم
داستان از سال 2041 و از شهر پراگ روایت میشود. روزگاری که در ان گزاره "مردم بر طبق قانون اساسی حق یک زندگی طبیعی و کامل را دارند" سردمداری میکند. اگر شخصی بر اثر یک جنایت و در حالتی غیرطبیعی کشته شود، فناوری Restore Point او را احیا میکند؛ مشروط بر اینکه فرد هر48 ساعت یکبار از دادههای مغزی خودش نسخه پشتیبان تهیه کند. اما گروهی از مخالفان این فناوری که آنرا در تضاد با روند طبیعی زندگی میدانند در تلاش برای اخلال در این سیستم هستند. این گروه که "رودخانه زندگی" نام دارد با حملات تروریستی علیه Restore Point شورش میکند.
تروچینوفسکا افسر پلیس مامور رسیدگی به پرونده رودخانه زندگی است. همسر او یکی از قربانیان همین گروه است. تروچینوفسکا مرگ دیوید کورلستات و همسرش را کلید حل پرونده میداند. دیوید کورلستات دانشمندی بود که روی توسعه فناوری نقطه بازگشت کار میکرد و ...
بلید رانر جمهوری چک؟!
همیشه پشت سر تکنولوژیهای نوظهور حریف و حدیث جریان داشته است. معمولا هر چقدر این تکنولوژی پیشرفتهتر باشد، مخالفان سرسختتری هم خواهد داشت. مخالفانی که گاه در تلاش برای حذف فیزیکی اصل تکنولوژی، طراحان و کاربران آن، از جان مایه میگذارند. گروههایی که معمولا با ایدئولوژی عجین شدهاند. یکی از پیرنگهای اصلی سینمای علمی تخیلی - مخصوصا شاخه سایبری آن- به کنش و واکنش همین دو طیف میپردازد. پرداخت این شاخه در سینما، معمولا با نگاهی دو پهلو همرا بوده است. یعنی در کنار نمایش خشن گروههای ایدئولوگ مخالف تکنولوژی که برای دست یابی به هدفشان از هر خط قرمزی عبور میکنند، یک پلیدی سوءاستفادهگر نیز در پس پرده باند ثروت و قدرت حامی تکنولوژی نشان داده میشود. در واقع کاربر قربانی اصلی این دو قطبی پایان ناپذیر است.
ساخته رابرت هولز نیز کاملا در همین پازل گنجانده میشود. همان المانهای خیر و شر مرتبط با تکنولوژی این بار در جغرافیای سرد اروپای مرکزی! سینمای جمهوری چک پس از موفقیتهای چکسلواکی سابق، سوسو زنان به حیات خود ادامه میدهد. در حال حاضر تنها المانی که ذهن ما را به سینمای جمهوری چک متصل میکند جشنواره کارلووی واری است. افت کیفیت محصولات سینمایی چک به جایی رسیده که از Restore Point به عنوان بلید رانر چک نام برده شده است! Restore Point در بهترین حالت یک فیلم متوسط در سطح اروپاست؛ چیزی عقبتر از اپیزودهای آینه سیاه؛ آزاردهندهترین فاکتور این فیلم نبود روح در بازیهاست؛ کوچکترین میمیکی از کاراکترها مشاهده نمیشود؛ انگار تعدادی روبات انساننما دیالوگها را قرقره میکنند!
شاید مفیدترین نتیجه تماشای این قبیل آثار، کمرنگ شدن ترس ما از مواجهه با چنین فردایی است؛ فردایی که تکنولوژی حتی درمرگ و زندگی ما تاثیر مستقیم خواهد داشت. تماشای سینمای سایبری همانند شرکت در یک مانور ذهنی پیش از آخرالزمان احتمالی باشد. دنیایی پر از طغیان! شاید طغیان رباتها!