متهم شدن گوگل به افشای مکانهای سیستمهای نظامی اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ اوکراین گوگل را به افشای مکانهای سایتهای نظامی خود در بهروزرسانیهای اخیر سرویس نقشهبرداری آنلاین خود متهم کرد.
آندری کووالنکو (Andrii Kovalenko)، رئیس بخش ضداطلاعات نادرست در شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین، گفت که این تصاویر هفته گذشته مشاهده شده و قبلاً توسط روسها به طور فعال توزیع شده است. او جزئیات بیشتری در مورد آنچه مشخصاً فاش شده یا اینکه مسکو چگونه میتواند از دادههای به دست آمده استفاده کند، ارائه نکرد.
کووالنکو ادعا کرد که گوگل هنوز نقشهها را اصلاح نکرده و فرآیند انجام این کار ساده نیست. او ادامه داد که این شرکت تنها به نامههای رسمی ارسال شده از سوی اوکراین پاسخ میدهد و قول داده که نقشهها را پس از عمومی شدن داستان بهروزرسانی کند.
نمایندگان گوگل در اوکراین به رسانههای محلی گفتند که تصاویر ماهوارهای مورد بحث بیش از یک سال پیش گرفته شده و از منابع در دسترس عموم گرفته شدهاند.
گوگل اوکراین با استناد به پاسخ رسمی این شرکت گفت :
«ما آگاهانه از انتشار آخرین تصاویر مناطق جنگی خودداری میکنیم. ما چنین درخواستهایی را بسیار جدی میگیریم و ارتباط مستمر خود را با مقامات اوکراینی حفظ میکنیم.»
کووالنکو نیز اظهار داشت که افشای عمومی هرگونه اطلاعات نظامی میتواند مضر باشد، زیرا میتواند موقعیت تجهیزات نظامی مانند سیستمهای دفاع هوایی را آشکار کند.
به گفته وی، آژانسهای اطلاعاتی کشورهای دیگر میتوانند از این اطلاعات استفاده کنند و نه تنها اوکراین، بلکه هر کشوری را که از رهگیرهای موشکی استفاده میکنند، به خطر بیاندازند. گوگل باید نظارت جدی روی این موضوع داشته باشد.
او از توضیح بیشتر در مورد اینکه آیا اوکراین نمونههایی از تصاویر استفاده شده توسط روسیه را مشاهده کرده، با توجه به حساسیت موضوع، خودداری کرد.
هم اوکراین و هم روسیه برای جمعآوری اطلاعات به شدت به تصاویر ماهوارهای متکی هستند. این تصاویر به تحلیل حرکت نیروهای دشمن و تاکتیکهای آنها در طول زمان کمک میکند.
اوکراین در درجه اول این تصاویر را از متحدان خود از جمله شرکتهای آمریکایی مانند «Maxar Technologies»، «Planet» و «BlackSky» درخواست کرد. گوگل نیز با این شرکتها مشارکت و تصاویر خریداری شده را در پلتفرم نقشه برداری خود ادغام کرد.
کارشناسان براین باورند که برخلاف اوکراین، روسیه به طور سنتی به ماهوارههای خود متکی بوده است. همچنین تصاویر تجاری را خریداری میکند، اما اغلب این کار را از طریق واسطه انجام میدهد، زیرا بسیاری از این شرکتها به دلیل تحریمها یا نگرانیهای اخلاقی پس از جنگ مسکو و کییف از همکاری با روسیه خودداری کردهاند.
گوگل بسیاری از خدمات خود را در روسیه از آغاز جنگ به حالت تعلیق درآورده است، اگرچه برخی از آنها، از جمله گوگل مپز (Google Maps)، هنوز با عملکرد محدود در دسترس هستند.