مسدودسازی رسانههای دولتی روسیه توسط متا
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی خبرگزاری سایبربان، مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ اعلام کرد که این اقدام را به این دلیل انجام داده است که شبکههای رسانهای دولتی روسیه در عملیاتهای تاثیرگذاری فریبنده شرکت دارند که احتمالاً با هدف تقویت تبلیغات مسکو به صورت آنلاین صورت میگیرد.
دولت ایالات متحده نیز ادعاهای مشابهی مطرح کرده است و هفته گذشته اعلام کرد که ارتباطات عمیقی بین راشا تودی (RT) و عملیاتهای اطلاعاتی روسیه یافته است.
سخنگوی کرملین، دیمیتری پسکوف، روز سهشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی بیان کرد که مقامات روسیه نسبت به تصمیم متا دیدگاهی بسیار منفی دارند و این اقدام، چشمانداز عادیسازی روابط روسیه با متا را پیچیدهتر میکند.
پسکوف افزود:
چنین اقدامات گزینشی علیه رسانههای روسیه غیرقابل قبول است. متا با این اقدامات، خودش را بیاعتبار میکند.
در ایمیلی، یک سخنگوی متا اظهار کرد که این شرکت اعمال محدودیتهای خود را علیه رسانههای دولتی روسیه افزایش داده است.
این سخنگو عنوان کرد:
راشا سگودنیا، راشا تودی و سایر نهادهای مرتبط اکنون به دلیل فعالیتهای مداخله خارجی از اپلیکیشنهای ما بهصورت جهانی منع شدهاند. این محدودیتها طی چند روز آینده اجرایی خواهد شد.
در روسیه، متا در سال ۲۰۲۲ به عنوان یک "سازمان افراطی" معرفی شد، پس از اینکه کرملین آن را به "روسهراسی" در طول تهاجم روسیه به اوکراین متهم کرد.
پلتفرمهای آن از جمله فیسبوک و اینستاگرام در این کشور ممنوع شدهاند و تنها از طریق شبکههای خصوصی مجازی (VPN) که آنها هم اغلب توسط ناظران دولتی مختل میشوند، قابل دسترسی هستند.
تصمیم متا پس از اعلامیه هفته گذشته وزارت خارجه آمریکا اتخاذ شد که خبر از اجرای یک عملیات مخفی تاثیرگذاری توسط خبرگزاری روسی راشا تودی در آمریکا و سراسر جهان با کمک یک واحد سایبری مرتبط با سرویسهای اطلاعاتی روسیه میداد.
آمریکا همچنین تحریمهای خود را علیه چهرههای رسانهای روسیه گسترش داد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، تاکید کرد که کرملین در بهار ۲۰۲۳، یک واحد با تواناییهای عملیاتی سایبری را با آگاهی کامل رهبران این سازمان در راشا تودی مستقر کرده است.
در اوایل سپتامبر، دو کارمند این خبرگزاری توسط ایالات متحده به دلیل کمک به اجرای یک عملیات ۱۰ میلیون دلاری برای پخش مخفیانه روایتهای طرفدار روسیه در میان مخاطبان آمریکایی، متهم شدند.
وزارت دادگستری آمریکا همچنین اعلام کرد که دامنههای اینترنتی مرتبط با گروه موسوم به اوپل گنگر (oppelgänger) روسیه را توقیف کرده است.
متا اعلام کرد که اولین بار دو سال پیش اقداماتی را برای محدود کردن انتشار رسانههای تحت کنترل دولت روسیه در پلتفرمهای خود انجام داد.
این اقدامات شامل مسدود کردن تبلیغات این رسانهها، کاهش نمایش محتوای آنها در فید کاربران و افزودن پیامهای هشدار برای تأیید اشتراک یا بازدید از محتوای این رسانهها بود.
پس از این اقدامات، حجم پستها ۴۳٪ کاهش یافت و سطح تعاملات شش ماه پس از تهاجم روسیه به اوکراین در مقایسه با همان روز در یک سال قبل، تا ۸۰٪ کاهش داشت.
این شرکت در بیانیهای تصریح کرد که روسیه همچنان بزرگترین منبع جغرافیایی عملیاتهای مخفی تأثیرگذاری است، با ۳۹ شبکه که از سال ۲۰۱۷ مختل شدهاند، از جمله برخی که به کارکنان رسانههای دولتی روسیه مرتبط بودهاند.
سخنگوی متا افزود:
چون مشاهده کردهایم که رسانههای تحت کنترل دولت روسیه سعی در گریز از شناسایی و اجرای قوانین داشتهاند، انتظار داریم که همچنان به تلاشهای فریبنده برای تاثیرگذاری در اینترنت ادامه دهند.