ممنوعیت پیامرسان دیسکورد در روسیه و ترکیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ روسیه و ترکیه دسترسی به پلتفرم پیامرسان دیسکورد (Discord) را مسدود و ادعا کردند که از همکاری با مقامات محلی خودداری میکنند.
این شرکت مستقر در سانفرانسیسکو در بیانیهای در وبسایت خود گفت که از گزارشهای غیرقابل دسترس بودن دیسکورد در کشورها آگاه و در حال حاضر در حال بررسی این موضوع است.
«Roskomnadzor»، رگولاتور اینترنت روسیه، گفت که دیسکورد به دلیل نقض قوانین محلی محدود شده است. رگولاتور عنوان کرد که با امتناع از پیروی از قوانین محلی، از این پلتفرم برای اهداف تروریستی و افراطی، استخدام شهروندان برای چنین اعمالی و قاچاق مواد مخدر سوءاستفاده شده است.
باتوجه به دادههای ناظر اینترنت «NetBlocks»، دیسکورد برای چندین ارائه دهنده اینترنت در روسیه محدود شده است.
کاربران روسی قبلاً برای دسترسی به این پلتفرم با مشکلاتی مواجه بودند. در ماه سپتامبر سال جاری، دادگاه مسکو این شرکت را به دلیل امتناع از حذف محتوای ممنوع 36 هزار دلار جریمه کرد، جریمهای که ظاهراً دیسکورد آن را نادیده گرفته است. طبق گزارشهای رسانههای محلی، این سرویس در روسیه تا 40 میلیون کاربر دارد و به طور گسترده در آموزش و ارتباطات شرکتی استفاده میشود.
دیسکورد در بین گیمرها محبوبیت خاصی دارد، زیرا ویژگی چت صوتی آن به بازیکنان اجازه میدهد تا در زمان واقعی با هم ارتباط برقرار کنند. به دلیل عدم رعایت اعتدال دقیق، این پلتفرم به طور فعال در طول جنگ در اوکراین توسط هر دو طرف، از جمله برای مشاهده فیلمهای هواپیماهای بدون سرنشین و هماهنگی عملیاتهای نظامی، مورد استفاده قرار گرفته است.
ممنوعیت دیسکورد واکنشهای شدیدی را در میان وبلاگنویسها و سربازان ارتش روسیه برانگیخته است؛ آنها معتقدند که سایر ابزارهای ارتباطی اغلب در خط مقدم در دسترس نیستند و مسدود کردن این برنامه میتواند منجر به تلفات بیشتر تجهیزات نظامی شود.
برخی قانونگذاران روسی نیز از این تصمیم انتقاد و تأکید کردند که این خدمات برای دانشآموزان و معلمان مفید است و روسیه در حال حاضر فاقد یک جایگزین مناسب محلی است.
در انجمنهای توسعه دهندگان روسی، کاربران در حال بحث در مورد چگونگی دور زدن ممنوعیت هستند.
ممنوعیت در ترکیه
در ترکیه، پس از اینکه پلتفرم به عدم همکاری با مقامات محلی متهم شد، دیسکورد پس از تصمیم دادگاه ممنوع شد. رگولاتور مخابرات کشور اعلام کرد که از این پلتفرم برای کودکآزاری، باجخواهی و آزار و اذیت آنلاین نیز استفاده شده است.
ییلماز تونج (Yilmaz Tunc)، وزیر دادگستری ترکیه، در بیانیهای در شبکه X (توییتر سابق) گفت :
«ما مصمم هستیم از جوانان و کودکان خود محافظت و اطمینان حاصل کنیم که آینده ما از انتشارات مضری که در رسانههای اجتماعی و اینترنت جنایت محسوب میشوند، پاک باشد.»
این ممنوعیت در بحبوحه خشم عمومی پس از قتل دو زن توسط یک مرد 19 ساله در استانبول در اوایل ماه جاری صورت گرفت. گزارش شده که «Content on Discord» خشونت را ستایش کرده است.
ترکیه و روسیه سابقه محدود کردن دسترسی به پلتفرمهای رسانههای اجتماعی را به دلیل «نگرانیهای امنیتی» دارند.
در ماه اوت امسال، ترکیه دسترسی به پلتفرم محبوب بازیهای ویدیویی رابلاکس (Roblox) را به دلیل نگرانی در مورد محتوایی که میتواند به استثمار کودکان منجر شود، مسدود کرد. یکی از سخنگویان رابلاکس توضیح داد که این شرکت مستقر در کالیفرنیا با مقامات ترکیه همکاری میکند تا اطمینان حاصل شود که رابلاکس در اسرع وقت در ترکیه آنلاین خواهد شد.
در ماه ژوئیه سال جاری، روسیه اعلام کرد که سرعت بارگذاری یوتیوب را در پاسخ به امتناع گوگل از پیروی از مقررات فنی روسیه کاهش داده است. در ماه اوت امسال نیز، روسیه برنامه پیامرسان رمزگذاری شده سیگنال را به دلیل نقض قوانین مربوط به عملیات ضد تروریسم مسدود کرد.
بسیاری از سرویسهای غربی، از جمله مایکروسافت، برنامه بهرهوری و یادداشتبرداری «Notion»، توسعه دهنده آنتیویروس چک آواست (Avast) و پلتفرم توسعه دهنده «Docker Hub»، اوایل سال جاری روسیه را به دلیل تحریمهای اعمال شده بر مسکو پس از آغاز جنگ این کشور با اوکراین ترک کردند.