ممنوعیت کاربرد نرمافزار کسپرسکی در سازمانهای دولتی استرالیا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ استرالیا مقامات دولتی را از استفاده از نرمافزارهای امنیت سایبری شرکت روسی کسپرسکی (Kaspersky) با ادعای نگرانی از دخالت خارجی، جاسوسی و خرابکاری منع کرد.
براساس دستورالعمل جدید، سازمانهای دولتی نباید محصولات یا سرویسهای وب کسپرسکی را روی سیستمها و دستگاههای رسمی نصب و باید تا آوریل امسال هر نمونه موجود را حذف کنند.
استفانی فاستر (Stephanie Foster)، وزیر امور داخلی استرالیا، در بیانیهای گفت:
«پس از بررسی تهدید و تجزیه و تحلیل ریسک، به این نتیجه رسیدم که استفاده از محصولات و سرویسهای وب آزمایشگاه کسپرسکی، خطر امنیتی غیرقابل قبولی برای دولت، شبکهها و دادههای استرالیا ایجاد میکند.»
او همچنین در مورد مجموعه گسترده کسپرسکی از دادههای کاربران و قرار دادن آن دادهها در معرض دستورالعملهای فراقانونی یک دولت خارجی هشدار داد که با قوانین استرالیا در تضاد است.
استرالیا آخرین عضو گروه جاسوسی اطلاعاتی پنج چشم (Five Eyes) است که محدودیتهایی را روی نرمافزار کسپرسکی اعلام کرد و به ایالات متحده، بریتانیا و کانادا پیوست.
طبق بیانیه فاستر، برخی سازمانهای دولتی استرالیا ممکن است برای استفاده از نرمافزار کسپرسکی به دنبال معافیت باشند، اما باید محدود به زمان باشد و به اجرای امنیت ملی یا عملکردهای نظارتی، از جمله عملکردهای انطباق و اجرای قانون مرتبط باشد.
سخنگوی کسپرسکی در این خصوص توضیح داد که این شرکت از تصمیم استرالیا برای ممنوعیت محصولاتش در سیستمها و دستگاههای دولتی ناامید شده و این دستورالعمل بدون هیچ هشدار یا فرصتی برای تعامل صادر شده است.
سخنگوی کسپرسکی گفت:
«کسپرسکی معتقد است که این تصمیم ناشی از فضای ژئوپلیتیک فعلی است و هیچ ارزیابی فنی از محصولات که شرکت به طور مداوم از آن حمایت کرده، پشتیبانی نشده است.»
بر اساس بیانیه فوق، ادعاهای ذکر شده در دستورالعمل طبق شواهد خاصی نیست و هیچ روند قانونی برای ارائه توجیه سازماندهی یا دنبال نشده است.
کسپرسکی علیرغم ممنوعیت نرمافزارهای خود در سیستمهای دولتی استرالیا، عنوان کرد که به سایر مشتریان در آنجا خدماترسانی خواهد کرد.
این شرکت تصریح کرد:
«ما آماده همکاری با آژانسهای دولتی استرالیا برای پاسخگویی به هرگونه سؤال در مورد امنیت محصولات خود و تجدید نظر در این تصمیم هستیم.»
اوایل ماه فوریه سال جاری، استرالیا استارتآپ هوش مصنوعی چینی دیپسیک (DeepSeek) را نیز از همه دستگاهها و سیستمهای دولتی به دلیل «خطر غیرقابل قبول» برای امنیت ملی، ممنوع کرد.
ایالات متحده در ماه ژوئن گذشته ممنوعیت کامل محصولات کسپرسکی را به دلیل نگرانیهای طولانیمدت امنیت ملی و حفظ حریم خصوصی دادهها و تلاش برای محافظت بهتر از زیرساختهای حیاتی اعلام کرد. بلافاصله پس از آن، این شرکت عملیاتهایش را در آمریکا متوقف کرد.
در آن زمان، کسپرسکی اعلام کرد که در فعالیتهایی که امنیت ملی ایالات متحده را تهدید میکند شرکت نمیکند و با گزارشدهی و حفاظت در برابر انواع عوامل تهدید که منافع و متحدان ایالات متحده را هدف قرار میدهند، مشارکت قابل توجهی داشته است.
علیرغم این اطمینانها، ایالات متحده اواخر سال گذشته 12 نفر از مدیران و رهبران ارشد کسپرسکی را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرد.
آلمان در مورد استفاده از کسپرسکی پس از جنگ روسیه و اوکراین هشدار داد. ایتالیا و هلند نیز اقداماتی را برای پایان دادن به استفاده از این شرکت در سازمانهای دولتی انجام دادهاند.