ممنوع شدن وایبر در روسیه به دلیل نقض قوانین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ روسیه دسترسی به اپلیکیشن پیامرسان وایبر (Viber) را به دلیل نقض موارد حقوقی مسدود کرد. «Roskomnadzor»، سازمان نظارت بر مخابرات روسیه، هفته گذشته در بیانیهای اعلام کرد که این برنامه برای تروریسم، افراطگرایی، قاچاق مواد مخدر و توزیع محتوای غیرقانونی استفاده میشود.
به گفته کارشناسان، تصمیم این رگولاتور بخشی از مقابله گستردهتر مسکو با سرویسهای خارجی از جمله گوگل، یوتیوب و واتساپ است، زیرا به دنبال جداسازی خود از اینترنت جهانی و ایجاد جایگزین داخلی موسوم به «Runet» است.
وایبر متعلق به ژاپن، با بیش از 17 میلیون کاربر روزانه، سومین برنامه پیامرسان محبوب در روسیه پس از واتساپ و تلگرام به شمار میرود که هر 3 پلتفرم به دلیل نقضهای قانونی یا ظاهراً به عنوان بخشی از تلاشهای سانسور کرملین با محدودیتهای موقت مواجه شدهاند.
این اپلیکیشن پیامرسان از زمان آغاز جنگ مسکو و کییف در سال ۲۰۲۲ با جریمههای متعددی در روسیه مواجه شده است. یک جریمه نزدیک به ۱۰ هزار دلار به دلیل امتناع از حذف اطلاعات نادرست درباره جنگ وضع شد. در یک پرونده جداگانه، وایبر به دلیل انتشار محتوای ممنوعه بیش از ۸۰۰۰ دلار جریمه شد. مقامات روسی عنوان کردند که این شرکت جریمهها را پرداخت نکرده است.
بسیاری از قانونگذاران روسی از ممنوعیت این اپلیکیشن حمایت کردند. آنتون نمکین (Anton Nemkin)، نماینده پارلمان روسیه، گفت که مجرمان به دلیل فرایند ثبتنام ساده وایبر به سمت آن کشیده میشوند، زیرا فقط به شمارهتلفن نیاز دارد و نیازی به تأیید هویت اضافی نیست. او همچنین ادعا کرد که سطح محرمانگی بالای برنامه آن را برای استخدامکنندگان اطلاعات خارجی جذاب میکند.
برخی کارشناسان فناوری بر این باورند که ممنوعیت وایبر میتواند بهعنوان هشداری برای سایر برنامههای پیامرسان از جمله واتساپ و تلگرام باشد که بهزودی با درخواستهای مشابهی از سوی تنظیمکنندههای دولتی مواجه خواهند شد.
روسیه قبلاً دسترسی به پلتفرمهای رسانههای اجتماعی خارجی را مسدود کرده بود. در سال ۲۰۲۲، مقامات روسیه دسترسی به پلتفرم X (توییتر سابق)، فیسبوک و اینستاگرام را محدود کردند. بسیاری از روسها با استفاده از شبکههای خصوصی مجازی (VPN) میتوانند این محدودیتها را دور بزنند، اگرچه Roskomnadzor هشدار داده که آنها را نیز مسدود خواهد کرد.
اوایل سال جاری، روسیه دسترسی به برنامه پیامرسان رمزگذاری شده سیگنال (Signal) را به دلیل نقض قوانین مرتبط با عملیاتهای ضدتروریستی مسدود کرد. پلتفرم پیامرسان دیسکورد (Discord) که در بین گیمرها محبوب است، با اتهامات مشابهی روبرو شد.
مسکو همچنین قبلاً اظهار داشت که سرعت بارگذاری یوتیوب را کاهش داده و شهروندان محلی را تشویق کرده تا به جایگزینهای داخلی روی آورند. بسیاری از سرویسهای غربی، از جمله مایکروسافت، برنامه بهرهوری و یادداشتبرداری «Notion» و توسعهدهنده آنتیویروس آواست (Avast)، روسیه را اوایل سال جاری به دلیل تحریمهای اعمال شده بر مسکو پس از آغاز جنگ با اوکراین ترک کردند.