مخالفت مائوئی با پیشنهاد تلسکوپ نیروی فضایی در آتشفشان هاوایی
به گزارش کارگروه بین الملل خبرگزاری سایبربان، این آخرین پروژه رصدخانهای است که با اعتراض در این جزایر مواجه میشود.
نیروی فضایی ایالات متحده و نیروی هوایی قصد دارند یک تأسیسات جدید در قله هالیاکالا، بلندترین قله مائوئی، برای ردیابی اشیاء در فضا بسازند.
شورای شهر مائوئی با ۹ رأی موافق و ۰ رأی مخالف، قطعنامهای را برای مخالفت با این پروژه تصویب کرد.
این قطعنامه بیان کرد که قله هالیاکالا مکانی مقدس است که برای مراسم مذهبی، دعا و ارتباط با نیاکان استفاده میشود.
در این قطعنامه آمده است:
هالیاکالا بیشتر از یک کوه است؛ قله آن به عنوان 'وائو آکوا' یا 'قلمرو خدایان' محسوب میشود و همچنان مکانی با پیشینه معنوی برای بومیان هاوایی است تا به برخی از این آیینهای سنتی بپردازند.
در این قطعنامه آمده است که نیروی فضایی هنوز پاکسازی یک نشت ۷۰۰ گالنی سوخت دیزل را در محل یکی از تلسکوپهای موجود در هالیاکالا به اتمام نرسانده است.
این نشت سال گذشته و زمانی رخ داد که یک پمپ که سوخت را به یک ژنراتور پشتیبان تأمین میکرد، در طول یک طوفان رعد و برق خاموش نشد.
تأسیسات جدید پیشنهادی به نام AMOS STAR، که مخفف Air Force Maui Optical and Supercomputing Site Small Telescope Advanced Research و به معنای تحقیقات پیشرفته تلسکوپ کوچک سایت نوری و ابررایانه نیروی هوایی مائویی است، شامل شش تلسکوپ در گنبدهای زمینی و یک تلسکوپ گنبدی نصبشده بر روی پشت بام خواهد بود.
قطعنامه شورای شهر از ارتش می خواهد تا به درخواستهای جامعه برای توقف اقدامات توسعهای خود توجه کند.
این قطعنامه از خدمات پارکهای ملی، اداره هوانوردی فدرال و اداره منابع طبیعی هاوایی می خواهد تا مجوزهای این پروژه را رد کنند.
آسمان صاف و هوای خشک در قله هالیاکالا شرایطی را برای مشاهده فضا فراهم میکند که از بهترین شرایط جهان است، مشابه قله موناکیا در جزیره بزرگ (Big Island) که میزبان حدود دوازده تلسکوپ است.
هالیاکالا که به ارتفاع ۱۰,۰۲۳ فوت میرسد، در حال حاضر میزبان چندین رصدخانه دانشگاه هاوایی و مجموعهای از تلسکوپهای نیروی فضایی به نام مجتمع نظارت فضایی مائوئی است.
معترضان در سال ۲۰۱۷ سعی کردند ساخت یک رصدخانه جدید در هالیاکالا را مسدود کنند اما ساخت و ساز ادامه یافت و تلسکوپ خورشیدی دنیل کی اینوی اولین تصاویر خود را در سال ۲۰۲۰ منتشر کرد.
پیشنهادی از سوی یک کنسرسیوم دانشگاهها برای ساخت یک رصدخانه جدید در موناکیا به نام تلسکوپ سیمتری (TMT) در سال ۲۰۱۹ اعتراضات گستردهای را به دنبال داشت.
پروژه TMT در حال حاضر متوقف شده است و برنامهریزان به دنبال تأمین مالی آن از سوی بنیاد ملی علوم هستند.