محدودیت رسانههای اجتماعی و اینترنت موبایل در موزامبیک
به گزارش کارگروه شبکههای اجتماعی سایبربان؛ رسانههای اجتماعی و دسترسی به اینترنت موبایل در موزامبیک در بحبوحه اعتراضات به نتایج انتخاباتی مورد مناقشه محدود شده است. این آخرین اختلال در یک سری اقدامات سانسور دیجیتالی است که توسط دولت موزامبیک اعمال شده است.
براساس دادههای ناظر اینترنتی «NetBlocks»، پلتفرمهای اصلی رسانههای اجتماعی از جمله اینستاگرام، فیسبوک و واتساپ از اواخر اکتبر سال جاری تا حد زیادی در این کشور آفریقای جنوبی در دسترس نبودهاند.
موزامبیک دومین روز قطع اینترنت تلفن همراه را تجربه کرد. سازمان غیرانتفاعی حقوق دیجیتال «Access Now» نیز در مورد قطع شبکههای اجتماعی و خدمات اینترنتی گزارش داد.
بیش از 2 هفته است که موزامبیکیها علیه انتخاب مجدد حزب حاکم فرلیمو (Frelimo)، که نزدیک به 5 دهه در قدرت بوده، اعتراض کردهاند. ناظران اعلام کردند که انتخابات سراسری در ماه اکتبر امسال آزاد و منصفانه نبود و اپوزیسیون فرلیمو را به تقلب در نتایج متهم کردند.
ونانسیو موندلن (Venâncio Mondlane)، نامزد مستقل موزامبیک، که در میان رأی دهندگان جوان محبوب است و ادعا میکند که برنده واقعی انتخابات است، در ویدئوهای رسانههای اجتماعی از حامیان خود خواست تا علیه نتایج رسمی تظاهرات کنند. براساس گزارشها دست کم 11 نفر در میان سرکوب معترضان توسط پلیس کشته و بیش از 50 نفر زخمی شدند.
دولت در مورد اتهامات سانسور دیجیتال عمدی اظهارنظری نکرد، اما گفت که این دومین بار است که مقامات موزامبیک در کمتر از یک سال گذشته اینترنت را قطع میکنند.
اولین قطعی در جریان انتخابات محلی کشور در سال 2023 رخ داد، زمانی که دولت حداقل 3 ساعت قطعی کامل را اعمال و دسترسی و انتشار اطلاعات مهم در مورد نظرسنجی را برای مردم تقریباً غیرممکن کرد.
فلیشیا آنتونیو (Felicia Anthonio)، کارشناس Access Now، گفت :
«قطع کردن اینترنت و سرکوب خشونتآمیز معترضان در طول انتخابات، چارچوبهای بینالمللی حقوق بشر را نقض میکند. ما نمیتوانیم به مقامات و ارائهدهندگان خدمات اینترنتی اجازه دهیم تا قطعیها را برای خاموش کردن مخالفان و پنهان کردن نقض حقوق بشر بدون مواجهه با عواقبی عادی کنند.»
گزارش اخیر نشان داد که بیش از 12 کشور در سال جاری از قطعی اینترنت برای تأثیرگذاری بر انتخابات و قطع وبسایتهایی که محتوای سیاسی، اجتماعی و مذهبی را میزبانی میکنند، استفاده کردهاند.
کارشناسان معتقدند که قطع شدن اینترنت با انگیزه سیاسی به ویژه در سراسر قاره آفریقا رایج بوده است. در فوریه سال جاری، کمتر از یک سال پس از قطعی مشابه در اعتراضات مربوط به انتخابات، دولت سِنگال قبل از انتخابات، دسترسی به اینترنت را برای شهروندانش قطع کرد.
کشور چاد نیز پس از حمله مرگبار به آژانس امنیت داخلی این کشور در ماه فوریه امسال دچار اختلالات اینترنت و مخابرات شد.