جاسوسی رژیم صهیونیستی از تلفنهای هوشمند لبنانیها
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، در سخنرانی 13 فوریه امسال به طرفداران خود در مورد خطرات مرتبط با تلفنهای هوشمند هشدار داد و آنها را دستگاه جاسوسی قابل کنترل خواند و از مردم جنوب لبنان خواست محتاط باشند.
این اظهارات در واکنش به حملات رژیم صهیونیستی که طی ماههای گذشته اعضای حزبالله و حماس را در لبنان هدف قرار دادند و به شهادت رساندند، بیان شد. مشخص است که اسرائیل به شدت به بخش فناوری خود متکی است و از استراتژیهای اطلاعاتی خاصی مانند استفاده از جاسوسان برای یافتن اهداف و ترور آنها استفاده میکند.
بخش فناوری رژیم صهیونیستی که از تخصص شرکتهای امنیت سایبری بهره میبرد، به اسرائیل اجازه میدهد تا تماسهای تلفنی را رهگیری، شبکههای اجتماعی را رصد و پهپادهای بسیار پیچیده را برای گرفتن عکسهای با دقت بالا مستقر کند.
با توجه به اینکه سید حسن نصرالله در این سخنرانی به اهمیت امنیت سایبری اشاره کرد، به نظر میرسد رویکرد رژیم صهیونیستی تغییر کند. وی با قاطعیت گفت :
«گوشی هوشمند در دست شما وسیلهای است که میتوان آن را کنترل کرد. من گوشی هوشمند ندارم. این یک دستگاه جاسوسی است! همه کارهای شما را میشنود و از موقعیت مکانی و خانه شما عکس میگیرد. اسرائیل به بیش از این نیاز ندارد. بنابراین ما از برادران خود در جنوب میخواهیم : تلفنهای خود را بردارید! آنها را دور بیندازید، دفن کنید، آنها را در یک جعبه فلزی بگذارید و از شر آنها خلاص شوید! آنها خطرناک هستند!»
از 7 اکتبر امسال، پس از آغاز جنگ رژیم صهیونیستی و حماس، حزبالله و ارتش اسرائیل تقریباً هر روز با یکدیگر درگیر بودهاند. براساس آمارها، 206 جنگجوی حزبالله در لبنان و سوریه در این مدت کشته شدهاند.
خطرات ذاتی استفاده از تلفنهای هوشمند
خطرناکترین وسیله از نظر جاسوسی
رولاند اَبی نجم (Roland Abi Najem)، مشاور امنیت سایبری، خطراتی را که گوشیهای هوشمند امروزی ایجاد میکنند، اذعان کرد و گفت که موبایل خطرناکترین وسیله از نظر جاسوسی است.
اَبی اظهار داشت :
«این فقط مربوط به نظارت بر تماسهای تلفنی، پیامها و غیره نیست، گوشی هوشمند تلفن همراه شما به اینترنت متصل و دارای میکروفونهایی است که اسرائیل میتواند از راه دور آن را فعال کند تا به همه مکالمات گوش دهد و همچنین میتواند همه اتفاقات را از طریق دوربین تلفن همراه ضبط کند.»
محمد نجم (Mohamad Najem)، مدیر اجرایی «SMEX»، سازمان غیردولتی لبنانی و مدافع حقوق بشر در فضاهای دیجیتال است، عنوان کرد که تلفنهای همراه وقتی به یک دستگاه نظارتی تبدیل میشوند، خطرناک هستند.
با توسعه هوش مصنوعی (AI)، همه چیز پیچیدهتر شد. به گفته ابی نجم، اسرائیل در حال گرفتن اطلاعات از تلفنهای همراه مردم و ترکیب آن با دادههای جمعآوری شده از دوربینهای امنیتی مستقر در سراسر جنوب لبنان با کمک هوش مصنوعی است. این کار به آنها کمک میکند تا هر کسی را که میخواهند ترور کنند.
نرمافزار جاسوسی پگاسوس
هر 2 متخصص هشدار دادند که استفاده از پگاسوس (Pegasus)، نرمافزار جاسوسی ساخته شده توسط شرکت اطلاعات سایبری اسرائیل «NSO Group»، حفاظت از دستگاه را دشوار میکند.
این نرمافزار قابلیت دسترسی به میکروفون، دوربین و فایلهای گوشی را دارد. این در واقع یک رسوایی بود که در سال 2021 توسط کنسرسیومی از سازمانهای خبری بینالمللی فاش شد.
پروژه پگاسوس شامل 80 روزنامهنگار از 10 کشور مختلف بود که توسط یک سازمان غیردولتی در پاریس و با حمایت سازمان عفو بینالملل هماهنگ شد. آنها با استفاده از آزمایشهای پیشرفته قانونی روی تلفنهای همراه توانستند ردپای جاسوسافزار پگاسوس را شناسایی و دامنه استفاده از آن را درک کنند.
کارشناسان فاش کردند که پگاسوس توسط دهها کشور برای جاسوسی از صدها نفر در سراسر جهان از جمله روزنامهنگاران و سیاستمداران استفاده میشود.
محافظت از دستگاه در برابر نفوذ پگاسوس بسیار دشوار است که شاید توضیح دهد چرا نصرالله تنها راهحل این مشکل این بود که از مردم بخواهد تلفنهای همراه خود را دور بیندازند.
به گفته ابی نجم، پگاسوس میتواند گوشیهای هوشمند را حتی بدون هیچ اشتباهی از سوی کاربر هک کند.
وی خاطرنشان کرد :
«کاربران حتی اگر روی لینکهای مشکوکی که ممکن است دریافت کنند کلیک نکنند، همچنان میتوانند هک شوند. این حمله صفر کلیک نامیده میشود، به این معنی که بدون توجه به تلفن همراه در معرض خطر قرار میگیرد.»
مدیر اجرایی SMEX هشدار داد که پگاسوس توانایی تبدیل تلفنهای همراه به دستگاههای نظارتی را دارد. محمد نجم گفت :
«هر دستگاهی که به اینترنت متصل باشد، ایمن نیست. ما نمیتوانیم در برابر پگاسوس کار زیادی انجام دهیم.»
تهدیدات ناشناخته
اگرچه هیچ کاری نمیتوان برای محافظت از گوشیهای هوشمند در برابر پگاسوس انجام داد، اما مردم تشویق میشوند تا اقداماتی را برای محدود کردن خطر سایر تهدیدات انجام دهند.
به احتمال زیاد، رژیم صهیونیستی فقط از پگاسوس برای اهداف جاسوسی استفاده نمیکند. ارتش اسرائیل احتمالاً از ابزارهای دیگری استفاده میکند که کارشناسان از آن بیاطلاع هستند.
محمد نجم ایدههایی را مطرح کرد که میتوانست این تهدیدات را کاهش دهد. او ادامه داد که مردم باید از دانلود تعداد زیادی اپلیکیشن خودداری و به جای آن از مرورگر وب استفاده کنند.
علاوه بر این، افراد باید همیشه تأیید 2مرحلهای را فعال کنند که یک روش احراز هویت است که در آن شخص باید حداقل 2 مدرک برای دسترسی به یک برنامه کاربردی ارائه دهد.
به گفته نجم، تأیید 2مرحلهای، که میتواند از تنظیمات تلفن همراه فعال شود، یک برنامه کاربردی را به یک شماره تلفن یا یک احراز هویت پیوند میدهد تا افراد به جای تکیه بر رمز عبور، به لایه دوم احراز هویت اعتماد کنند.