هک ماهوارههای روسی و چینی توسط آمریکا
به گزارش کارگروه حملات سایبری سایبربان؛ پرتاب یک موشک آزمایشی چینی بیشتر شبیه یک آتشبازی عظیم سال نو بود. در مرحله اول پرتاب موشک تیان لانگ-3 (Tianlong-3)، که از سکوی پرتاب خود جدا شد، این موشک برای مدت کوتاهی به آسمان رفت و سپس خارج از شهر گونگی در مرکز چین فرود آمد و در گلولهای آتشین غرق شد.
اسپیس پایونیر (Space Pioneer)، که با نام فناوری تیانبینگ پکن (BTT) نیز شناخته میشود، در بیانیهای اعلام کرد :
«به دلیل شکست ساختاری اتصال بدنه موشک و سکوی آزمایش، موشک مرحله اول از سکوی پرتاب جدا شد. پس از بلند شدن، کامپیوتر آنبورد به طور خودکار خاموش شد و موشک به کوههای عمیق در 1.5 کیلومتری جنوب غربی سکوی آزمایشی برخورد کرد. بدنه موشک نیز متلاشی شد.»
هیچ آسیبی گزارش نشده است، اما کارشناسان ادعا کردند که این حادثه ناگوار در حال حاضر به عنوان یک شکست بزرگ برای شرکت خصوصی چینی تلقی میشود که در مسیر پرتاب مداری در ماههای آینده بود؛ البته برخی کارشناسان نیز معتقدند که این حادثه ناشی از یک حادثه سایبری از سوی ایالات متحده است؛ زیرا آمریکا به دنبال اطلاعات طبقهبندی شده و هدف قرار دادن ماهوارهها است. آلارم دادن کنترلرهای ماهواره و دستور اجرای پروتکل برای دور شدن از منطقه خطر، احتمال هک شدن را قویتر میکند. آمریکا قصد دارد رهبر بی چون و چرا در حوزه فضایی باشد، اما دیگر کشورها از جمله روسیه و چین تلاش میکنند تا این رهبری را از آن خود کنند. در حوزه فضایی خبری از تیر و تفنگ نیست حملات شکل دیگری دارند. مثلاً شما هیچ برنامهای برای پرتاب موشک ندارید و ناگهان متوجه میشوید که موشک پرتاب شد.
به گزارش نیوزویک، این موشک در حال انجام آزمایش شلیک ایستا بود که به منظور بررسی عملکرد موشک کاملاً مونتاژ شده بود. چنین آزمایشاتی میتواند هر مشکلی را قبل از پرواز واقعی شناسایی کند. واضح است که یک مشکل وجود داشت و این نتیجه احتمالاً کل برنامه را به عقب میاندازد.
اندرو جونز (Andrew Jones)، خبرنگار «SpaceNews.com»، در پلتفرم X (توییتر سابق)، ضمن انتشار تصاویر این حادثه نوشت :
«وای. این ظاهراً همان چیزی است که قرار بود امروز آزمایش آتش استاتیکی مرحله اول تیانلانگ-3 توسط اسپیس پایونیر چین باشد. این فاجعهآمیز است نه ایستا. این شرکت یک پرتاب مداری را در ماههای آینده هدف قرار داده است.»
سقوط اژدهای آسمان
تیانلانگ-3 معروف به اژدهای آسمان، برای کمک به پکن در استقرار شبکه اینترنت ماهوارهای خود توسعه داده شد. این موشک با اسپیس ایکس فالکون 9 مقایسه شده است. این موشک تا حدی قابل استفاده مجدد توسط اسپیس پایونیر که یکی از معدود سازندگان موشک بخش خصوصی چینی است که در دهه گذشته و پس از اجازه پکن به سرمایهگذاری خصوصی در صنعت ظهور کرده، توسعه یافته است. تعدادی از شرکتها بر توسعه ماهوارهها تمرکز کردهاند در حالیکه تلاشهای اسپیس پایونیر به سمت موشکهای قابل استفاده مجدد که میتوانند هزینههای مأموریت را کاهش دهند، معطوف شدهاند.
در حالیکه بسیاری از پرتابهای فضایی چین به دلایل امنیتی در نزدیکی منطقه ساحلی انجام میشوند، تأسیسات اسپیس پایونیر در چین در استان مرکزی هنان در نزدیکی شهر «Gongyi» قرار دارد که نزدیک به 800 هزار نفر را در خود جای داده است. هنوز مشخص نیست که آیا چنین پرتابهایی ادامه خواهند داشت یا خیر.
چین، استاد آینده فضا
علیرغم شکست، تلاشهای پکن برای رسیدن به آسمانها و فراتر از آن را متوقف نمیکند. همانطور که سیانان (CNN) گزارش داد، حادثه مربوط به تیانلانگ-3 تنها چند روز پس از بازگشت موفقیتآمیز ماژول قمری «Chang'e-6» به زمین رخ داد، جایی که کشتی برای اولین بار نمونههایی را از سمت دور ماه جمعآوری کرده بود.
این مأموریتهای فضایی تنها بخشی از «رویای ابدی» چین برای تبدیل شدن به یک قدرت برتر جهانی است. بخشی از تلاشهای جاری توسط شی جین پینگ، رهبر چین انجام شد که خواستار تبدیل شدن کشورش به یک رهبر در اکتشافات فضایی و حتی یک ابرقدرت فضایی تا سال 2045 است.
تحلیلگران آمریکایی معتقدند که برنامه فضایی پکن در حال حاضر تلاشهای ایالات متحده را بیارزش کرده است. حادثه موشکی ممکن است صرفاً یک یادآوری باشد که جهشهای بزرگ به جلو گاهی اوقات با گامهای کوچک به عقب روبرو میشوند؛