دستورالعملهای محافظت از آزمایشگاههای اوگاندا در برابر تهدیدات سایبری
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ دانشگاه ماکِرِرِ (Makerere) و مؤسسه تحقیقات ویروس اوگاندا (UVRI) قرار است از روشهای عملیاتی استاندارد برای آزمایشگاهها و پرسنل آزمایشگاه اوگاندا با هدف محافظت از آنها در برابر تهدیدات امنیت زیستی سایبری رونمایی کنند.
براساس چشمانداز امنیت سایبری آفریقا در سال 2023، کشورهای آفریقای شرقی بالاترین نرخ حملات سایبری را در آفریقا دارند. در سال گذشته بیش از 243 مورد به پلیس در سراسر کشور گزارش شد که منجر به خسارت 5 میلیارد کرون شد.
لارنس موگیشا (Lawrence Mugisha)، محقق اصلی دانشگاه ماکِرِرِ، گفت که حملات سایبری به طور سنتی سیستمهای فناوری اطلاعات، بانکها، ایمیلها و شبکهها را هدف قرار میدهند. با این حال، حملات در حال حاضر به تأسیسات بیولوژیکی گسترش یافته است.
موگیشا اظهار داشت که تهدید جدیدی پدید آمده که تأسیسات بیولوژیکی را هدف قرار میدهد. دسترسی به این تسهیلات میتواند بسیار سودآور باشد، نه تنها برای سود مالی، بلکه برای بهرهبرداری از حقوق تجاری و مالکیت، که به طور بالقوه این تسهیلات را به سرمایهگذاریهای سودآور تبدیل میکند.
وی افزود :
«اکثر امکانات آزمایشگاهی، از سطح یک BSL تا سطح 4، دارای رویههای عملیاتی استاندارد برای اطمینان از ایمنی و امنیت زیستی هنگام کار با ارگانیسمها هستند، اما به امنیت سایبری توجهی ندارند. تأسیسات بیولوژیکی، به ویژه آنهایی که با پاتوژنهای پرخطر کار میکنند، به اهدافی برای نفوذگران خارجی و داخلی تبدیل شدهاند. اگر پتنت یک ارگانیسم یا پاتوژن، مانند کووید-19، در دسترس هکرها قرار گیرد، در صورت هک شدن سیستم من، افراد فاقد حقوق میتوانند از آن سوءاستفاده کنند. ما باید با افزایش آگاهی در مورد امنیت سایبری و امنیت زیستی سایبری از مؤسسات، امکانات و آزمایشگاههای خود محافظت کنیم.»
از این پیشینه است که کالج دامپزشکی، منابع حیوانی و امنیت زیستی دانشگاه Makerere، به همراه مؤسسه تحقیقات ویروس اوگاندا، فهرستی برای امنیت سایبری ایجاد کردند، ارزیابیهای آسیبپذیری را انجام و رویهها و دستورالعملهای عملیاتی استاندارد را توسعه دادند.
وی خاطرنشان کرد که با هدف کلی ایجاد یا توسعه اهداف امنیت زیستی سایبری، بدیهی است که اکثر مؤسسات در آفریقا، از جمله مؤسسات در اوگاندا، در حال حاضر فاقد دستورالعملها یا رویههای عملیاتی استاندارد برای امنیت زیستی مؤثر سایبری هستند. این امر باعث میشود که امکانات اوگاندا در برابر دسترسی غیرمجاز آسیبپذیر باشد.
مقررات بینالمللی بهداشت (IHR) همه کشورها را ملزم میکند که رویهها و فرآیندهایی را برای حفظ سلامت عمومی اجرا کنند. موگیشا توضیح داد که ارزیابی سال گذشته کمبودهایی را در اقدامات ایمنی زیستی اوگاندا نشان داد.
وی ادامه داد :
«عنصر امنیت زیستی سایبری هنوز وجود نداشت. اکنون فرصتی است که این موضوع را برای افسران فنی مختلف وزارتخانههای مختلف از جمله سیاستگذاران برجسته کنیم. امنیت زیستی سایبری یک موضوع جهانی و یک نگرانی نوظهور است که نیاز به توجه جمعی ما دارد.»
ساندرا متینی (Sandra Matinyi)، یکی از بنیانگذاران و مدیر اجرایی «Nuo Bioscience»، گفت که در سال 2022، سازمان بهداشت جهانی چارچوبی را برای ارائه راهنمایی برای کاهش خطرات زیستی و حاکم بر تحقیقات با استفاده دوگانه، شامل کار علمی که میتواند برای اهداف مضر مورد سوء استفاده قرار گیرد، معرفی کرد.
متینی عنوان کرد :
«با ظهور فناوریهای جدید و پیشرفتهای سریع در تحقیقات علوم زیستی، قبلاً هیچ راهنمایی جهانی برای شناسایی یا کاهش خطرات مربوط به تحقیقات با کاربرد دوگانه وجود نداشت تا اینکه سازمان بهداشت جهانی این چارچوب را در سال 2022 معرفی کرد. کاهش خطرات زیستی و مدیریت تحقیقات با کاربرد دوگانه یک موضوع جهانی است، زیرا ما در یک دهکده جهانی زندگی میکنیم. این یک مسئولیت مشترک است و همه نقشی دارند، از جمله دانشمندان، محققان و مردم.»
اوگاندا یکی از اولین کشورهایی است که اجرای این چارچوب را به صورت آزمایشی اجرا کرد و خود را در خط مقدم اتخاذ استانداردهای بینالمللی امنیت زیستی قرار داد.