دستگیری روزنامهنگار مشهور به افشای کلاهبرداریهای سایبری در کامبوج
به گزارش کارگروه بین الملل خبرگزاری سایبربان، مِچ دارا، ۳۶ ساله، که گزارشهایش در چندین رسانه بینالمللی از جمله الجزیره، پست صبحگاهی جنوب چین (South China Morning Post) و نیکی آسیا (Nikkei Asia) منتشر شده است، توسط پلیس نظامی هنگامی که همراه خانوادهاش به سمت پایتخت کامبوج، پنومپن، در حال رانندگی بود، بازداشت شد.
طبق گزارش انجمن ائتلاف روزنامهنگاران کامبوج، اتهامات دارا به یک پست در شبکههای اجتماعی از سپتامبر مربوط میشود که ظاهراً خسارتی را که توسط یک عملیات معدن به پلههای بتنی منتهی به «با پنوم»، یک معبد و صومعه در استان پری وِنگ، وارد شده بود، نشان میداد.
روز دوشنبه، اداره منطقه با پنوم بیانیهای صادر کرد و پست دارا را مورد انتقاد قرار داد و او را به ایجاد ناآرامی اجتماعی و انتشار اطلاعات نادرست متهم کرد.
طبق گزارشها، دارا در بازداشت پیش از محاکمه در یک زندان استانی در کندال قرار گرفته است.
اتهامات علیه او تحت مواد ۴۹۴ و ۴۹۵ قانون جزایی کامبوج است که شامل مجازات تا دو سال حبس و جریمهای از یک میلیون تا چهار میلیون ریل (حدود ۲۵۰ تا هزار دلار) میشود.
گروه حقوق بشر کامبوج، لیکادو (Licadho)، اعلام کرد که پس از بازداشت دارا، پیش از آنکه ظاهراً تلفن او گرفته شود، او پیامی با این مضمون به آنها ارسال کرده است:
من بازداشت شدم و به پلیس نظامی استانی فرستاده شدم.
چندین گروه حقوق دیجیتال نگرانی خود را از دستگیری دارا ابراز کردند.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران اعلام کرد:
دستگیری و بازداشت روزنامهنگار مِچ دارا نشان میدهد که دولت کامبوج تا چه حد برای خاموش کردن گزارشهای مستقل پیش میرود.
لیکادو نیز در بیانیهای عنوان کرد:
این اتهامات تلاشی آشکار برای خاموش کردن یک روزنامهنگار شجاع است که کارهای تحقیقاتیاش بهطور مداوم خواستار پاسخگویی در موارد نقض حقوق بشر بوده است.
دارا یک روزنامهنگار بینالمللی شناختهشده است که به دلیل کارهای تحقیقیاش در مورد رشد مراکز کلاهبرداری سایبری مورد تحسین قرار گرفته است.
او درباره قاچاق افراد در سراسر آسیا به هتلها گزارش داده است، جایی که آنها مجبور به اجرای طرحهای اینترنتی و تلفنی میشوند که هدف آن سرقت میلیاردها دلار از قربانیان در ایالات متحده و چین است.
سال گذشته، دارا به خاطر مشارکتش در گزارش ۲۰۲۳ وزارت امور خارجه ایالات متحده درباره قاچاق انسان در کامبوج، توسط آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده با جایزه قهرمانی تقدیر شد.
دو هفته پیش، وزارت خزانهداری ایالات متحده چندین نهاد که در این گزارش ذکر شده بودند را به دلیل تخلفات مرتبط با رفتار با کارگران قاچاقشده در مراکز کلاهبرداری آنلاین تحریم کرد.
در میان افراد تحریمشده، بازرگان و سناتور کامبوجی، لی یونگ فات، معروف به «پادشاه کوه کونگ» قرار دارد.
دارا ارتباطاتی بین او و مراکز کلاهبرداری کامبوج را مستند کرده است.
سرکوب علیه روزنامهنگاران و رسانهها در کامبوج رایج است.
در سال ۲۰۱۷، روزنامه کامبوج دیلی (Cambodia Daily)، که دارا قبلاً به عنوان خبرنگار در آن کار میکرد، به دلیل فشارهای دولت تعطیل شد.
در سال ۲۰۲۳، دولت کامبوج مجوز رسانه محلی صدای دموکراسی (Voice of Democracy) را نیز لغو کرد.
کارشناسان معتقدند که دستگیری دارا نیز انگیزههای سیاسی داشته است.
لیکادو اظهار کرد:
ما از دولت کامبوج میخواهیم که فوراً اتهامات علیه مِچ دارا را لغو کرده، او را از زندان آزاد کند و تمامی اشکال آزار و اذیت رسانهها و روزنامهنگاران را متوقف کند.