بازتعریف جنگ مدرن با نوآوری هواپیماهای بدون سرنشین اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در میدانهای نبرد شرق اوکراین، هواپیماهای بدون سرنشین به یک تغییر دهنده بازی تبدیل شدهاند. زمانی به عنوان ابزار تکمیلی تلقی میشدند، اما اکنون در محور مقاومت اوکراین در برابر نیروهای روسی قرار دارند. نیروهای اوکراینی با استفاده از پهپادهای کمهزینه و دید اول شخص تقویت شده با هوش مصنوعی، پویایی جنگ مدرن را تغییر دادهاند. ادغام فناوری هوش مصنوعی در میدان نبرد، شکاف بین آنهایی که دارای سلاح هستهای هستند و کسانی که سلاح هستهای ندارند را کاهش داده است. این پهپادها به طور فزایندهای برای حملات دقیق، شناسایی و مقابله با تجهیزات دشمن مورد استفاده قرار میگیرند و هم یک مزیت استراتژیک و هم نگاهی اجمالی به آینده نبردهای خودکار ارائه میدهند.
مهندسان و سازندگان اوکراینی پیشرو این پیشرفت ها بودهاند. دنیس (Denys)، مهندس «The Fourth Law»، یک شرکت تولید پهپاد، تأثیر یکپارچهسازی هوش مصنوعی را توضیح داد و گفت:
«پهپادها به ما این امکان را میدهند که با دقت حمله کنیم و در عین حال نیاز به توپخانه سنتی را به حداقل برسانیم. با افزایش نرخ تولید و ارتقای فناوری، مانند آنتنهای بهبود یافته و نرمافزارهای پیشرفته تشخیص اشیا، اوکراین علاوه بر برد پهپادهای خود، میزان موفقیت آنها را نیز افزایش داده است. دادههای کنونی میدان نبرد نشان میدهد که پهپادهای هدایتشونده با هوش مصنوعی بیش از ۸۰ درصد دقت دارند و عملکرد بهتری از دستگاههای هدایتشونده دستی دارند.»
درحالیکه این نوآوریها نشان دهنده پیشرفت قابل توجهی هستند، اما بدون چالش نیستند. به گفته کارشناسان، نیروهای روسی سرمایهگذاری زیادی در تاکتیکهای جنگ الکترونیکی انجام دادهاند و از پارازیت جیپیاس (GPS) و تداخل رادیویی برای مقابله با هواپیماهای بدون سرنشین اوکراینی استفاده میکنند. در پاسخ، توسعهدهندگان اوکراینی به سمت خودمختاری حرکت کردهاند و به پهپادها کمک میکنند تا بدون راهنمایی اپراتورهای انسانی در زمان واقعی به طور مؤثر عمل کنند. با این حال، حفظ یک برتری تکنولوژیکی مستلزم بهروزرسانی و انطباق مداوم، تلاشی پرهزینه و منابع فشرده، است.
اتکای اوکراین به هواپیماهای بدون سرنشین به همان اندازه که انعکاسی از ضرورت است، به همان اندازه هم نبوغ دارد. منابع ضعیف کشور و اتکا به بنیادهای داوطلب برای بخش قابل توجهی از تولید پهپاد، نیاز مبرم به حمایت مالی و مادی پایدار را برجسته میکند. با وجود این موانع، سازندگان محلی همچنان به نوآوری خود ادامه میدهند و پهپادهایی با قابلیتهای پیشرفتهتر، از جمله پهپادهایی با توانایی حمل محمولههای سنگینتر و اجرای مأموریتهای دوربرد تولید میکنند.
پیامدهای برنامه پهپادهای اوکراینی فراتر از مرزهای این کشور است. از آنجایی که قدرتهای جهانی اثربخشی جنگهای مبتنی بر هوش مصنوعی را مشاهده میکنند، این درگیری احتمالاً استراتژیهای نظامی را در سراسر جهان شکل میدهد. محققان براین باورند که برای اوکراین، این پهپادها ابزار دفاعی در برابر ارتش بسیار بزرگتر و قدرتمندتر هستند؛ و با ادامه جنگ، موفقیت اوکراین در استفاده از فناوری نوظهور ممکن است بر توسعه استراتژیهای جنگ مدرن برای سالهای آینده تأثیر بگذارد.