آزمایش لیزرهای فضایی برای ارتباط امن با ماهوارهها توسط فرانسه
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات خبرگزاری سایبربان، وزارت نیروهای مسلح فرانسه این آزمایش را "اولین در جهان" نامید.
ماهوارهای از شرکت آنسین لبز (Unseenlabs) که به یک سیستم لیزری مجهز بود، توانست برای چند دقیقه یک ارتباط پایدار با ایستگاه زمینی اپتیکی که توسط شرکت کایلبز (Cailabs) فراهم شده بود، برقرار کند.
وزارتخانه اعلام کرد که این آزمایش موفق، که در تابستان امسال انجام شد، راه را برای ادغام این سیستم در ماهوارههای نظامی آینده فرانسه باز میکند.
این پروژه با تأمین مالی 5.5 میلیون یورویی (6.1 میلیون دلاری) وزارتنیروهای مسلح فرانسه انجام شد.
به گفته ژان-فرانسوا موریزور، مدیرعامل کایلبز، ارتباطات لیزری به دلیل ویژگی نقطهبهنقطهای خود از امواج رادیویی امنتر هستند و مانند امواج رادیویی قابلیت اخلال ندارند.
علاوه بر این، لینک لیزری قادر به انتقال فایلهای بسیار بزرگ مانند تصاویر دقیق از زمین در مدت چند دقیقه است، در حالی که با استفاده از امواج رادیویی این فرایند ممکن است به چندین چرخش ماهواره نیاز داشته باشد.
موریزور بیان کرد:
مقاومت در برابر اخلال یک مزیت بزرگ است. احتمال کم شناسایی و رهگیری به این معناست که میتوان آن را در محیطهای دشوار به کار برد، بدون اینکه ردپایی مانند آنتنهای امواج رادیویی برجا بگذارد. استفاده از آن در کشتیها نیز منطقی است، زیرا ردپای رادیویی کشتی را کاهش میدهد؛ چه برای ارتباط کشتی با کشتی و چه کشتی با ماهواره.
سرعت بالای انتقال دادههای لیزری برای برنامههای اطلاعاتی اهمیت دارد، زیرا حجم تصاویر ماهوارهای دقیق از زمین در حال افزایش است و انتقال این فایلهای بزرگ با استفاده از فرستندههای رادیویی ماهوارهای فعلی مشکلساز است.
به گفته وزارت نیروهای مسلح، این آزمایش موفق امکان استفاده از ارتباطات لیزری مبتنی بر فضا را بر روی پلتفرمهای متحرک، زمینی، دریایی و هوایی فراهم خواهد کرد.
هرچند این اولین آزمایش برای ارتباطات لیزری بین فضا و زمین نیست، اما اولین آزمایش با استفاده از یک ایستگاه زمینی تجاری است.
دولت فرانسه برخی از جزئیات مربوط به این آزمایش، از جمله تاریخ دقیق و سازنده سیستم لیزری را محرمانه نگه داشته است.
وزارتخانه اعلام کرد که پروژه ارتباطات اپتیکی کراونوس (Keraunos) به اهداف قانون برنامهریزی نظامی 2024-2030 در جهت تقویت قابلیتهای فضایی فرانسه کمک میکند.
یکی از اهداف پروژه کراونوس، کاهش تأثیر تلاطم جوی بر کیفیت انتقال است.
اگرچه سیستم لیزری مورد استفاده در آزمایش میتواند از برخی ابرها عبور کند، اما قادر به نفوذ به ابرهای سنگین نیست.
موریزور اشاره کرد که تغییر وضعیت امنیت جهانی باعث شده است که توجه دولتها به فضا، به عنوان یکی از میدانهای نبرد، بیشتر شود و برتری در فضا اهمیت فزایندهای پیدا کند.
همچنین کاهش هزینههای پرتاب و دسترسی ارزانتر به فضا، اقتصاد فضایی را سرعت بخشیده است.
ایستگاه زمینی کایلبز که در این آزمایش از آن استفاده شد، شامل یک گنبد با یک تلسکوپ بزرگ و چند تلسکوپ کوچکتر است، که به کمک آنها پیچیدگی در پردازش نور لیزر رخ میدهد.
موریزور افزود که این ایستگاههای زمینی میتوانند به اندازه یک کامیون ساخته شوند.
کایلبز قرارداد ساخت هفت ایستگاه زمینی را دارد، از جمله یکی که در این آزمایش برای وزارت نیروهای مسلح استفاده شد و ایستگاهی دیگر که برای دولت فرانسه سفارش داده شده است.
این شرکت همچنین ایستگاههایی برای مشتریان غیرنظامی، از جمله آژانس فضایی اروپا و شرکت کانتک (Contec) کره جنوبی، خواهد ساخت.
بیشتر سفارشها برای کاربردهای غیرنظامی، عمدتاً در زمینه تصویربرداری است.
موریزور اظهار کرد که بازار دروازههای ماهوارهای رادیویی سالانه حدود 3 میلیارد دلار ارزش دارد، و در حالی که ایستگاههای زمینی اپتیکی در ابتدا سهم کوچکی از آن خواهند داشت، اما به مرور فرصتهای چند میلیارد دلاری ایجاد خواهد شد.
کایلبز که توسط موریزور در سال 2013 تأسیس شده است، تاکنون 46 میلیون یورو از سرمایهگذاران جذب کرده و همچنان در حال سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه و گسترش است و هنوز به سوددهی نرسیده است.