اعتراف بلغارها به جاسوسی سایبری برای روسیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ 2 شهروند بلغارستانی در بریتانیا به دلیل عضویت در یک حلقه جاسوسی، اداره شده بهوسیله یک مأمور روسی در بریتانیا، اعتراف کردند. دادستانها در گفتگو با هیئت منصفه لندن ادعا کردند که متهمان از صدها وسیله از جمله هواپیماهای بدون سرنشین، پارازیتها و اشکالات پنهان برای هدف قرار دادن افراد و مکانهای مورد علاقه مسکو استفاده کردهاند.
دو مظنون، اورلین روسف (Orlin Roussev) 46 ساله و بیزر دژامبازوف (Bizer Dzhambazov) 43 ساله، در دادگاه اعتراف کردند که در یک دوره 3 ساله از سال 2020 در سراسر اروپا نظارت داشتهاند. 3 همدست دیگر شامل کاترین ایوانووا (Katrin Ivanova) 33 ساله، وانیا گابرووا (Vanya Gaberova) 30 ساله و تیهومیر ایوانچف (Tihomir Ivanchev) 39 ساله این اتهامات را رد کردند. انتظار میرود محاکمه آنها تا ماه فوریه سال بعد ادامه یابد.
بنابر ادعای آلیسون مورگان (Alison Morgan)، دادستان بریتانیا، این حلقه جاسوسی تحت هدایت یان مارسالک (Jan Marsalek)، تبعه اتریشی، مدیر عامل سابق غول فینتک وایرکارد (Wirecard)، فعالیت میکرد. مارسالک، که گمان میرود بهعنوان واسطه برای اطلاعات روسیه عمل میکند، مظنون به فرار به روسیه در ژوئن 2020 است، اندکی پس از اینکه وایرکارد اعلام کرد 1.9 میلیارد دلار از حسابهایش مفقود شده است.
کارشناسان معتقدند که این گروه از یک پایگاه نظامی ایالات متحده در آلمان جاسوسی کرده است، جایی که ظاهراً نیروهای اوکراینی در آنجا آموزش میبینند. آنها همچنین مخالفان و روزنامهنگاران منتقد روسیه از جمله کریستو گروزف (Christo Grozev)، تبعه بلغارستانی را زیر نظر گرفتند که برای گروه تحقیقاتی «Bellingcat» کار میکند.
مورگان گفت که روسف پیامهایی در مورد هدف قرار دادن گروزف، دزدیدن رایانه او برای تحویل آن به سفارت روسیه مبادله کرد و حتی سناریوهایی مانند ربودن یا قتل او را در نظر گرفت.
روسف در گریت یارموث مستقر بود، در حالیکه ژامبازوف در لندن زندگی میکرد. به گفته مورگان، این گروه فناوری پیشرفته را برای کسب اطلاعات به کار بردند و مبالغ قابل توجهی برای عملیات خود دریافت کردند.
دادگاه ادعا کرد که مهمانخانه بزرگ یارموث که توسط روسف اشغال شده بود، مملو از تجهیزات فنی مورد استفاده برای جاسوسی از جمله تلفن همراه، هارد دیسک، سیمکارت، دستگاههای ضبط صدا، هواپیماهای بدون سرنشین، تجهیزات استراق سمع وایفای و پارازیتها بود.
به گفته محققان، این متهمان در 6 عملیات جاسوسی به نفع روسیه شرکت داشتند و اوایل سال جاری توسط پلیس ضد تروریسم بریتانیا متهم شدند. دیگر اهداف آنها عبارتند از رومن دوبروکوتوف (Roman Dobrokhotov)، روسی مقیم بریتانیا و سردبیر روزنامه اینسایدر، برگئی ریسکالیف (Bergey Ryskaliyev)، سیاستمدار سابق قزاقستانی که در بریتانیا پناهنده شده و کریل کاچور (Kiril Kachur)، مخالف روسی.
در ماه می امسال، بریتانیا یک دیپلمات روس را به اتهام جاسوسی اخراج و این اقدام را بخشی از مجموعه اقدامات قوی علیه روسیه برای محافظت از بریتانیا توصیف کرد. دولت از حلقه جاسوسی بلغارستان به عنوان نمونهای از الگوی فعالیت انجام شده در داخل و خارج از کشور نام برد.