اطلاعاتی درمورد پیجرهای منفجر شده در لبنان
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به گفته کارشناسان، نزدیک به 3000 نفر از اعضای حزبالله از جمله جنگجویان و پزشکان به طور همزمان در سراسر لبنان در اثر انفجار پیجرها زخمی و دست کم 9 نفر کشته شدند.
انفجارها حدود ساعت 3:30 بعد از ظهر در حومه جنوبی بیروت معروف به ضحیه و دره بقاع شرقی، سنگرهای گروه شبه نظامی ضد اسرائیلی حزب الله، آغاز شد.
به گفته منابع امنیتی و تصاویری که رویترز بازبینی کرده، برخی انفجارها پس از زنگ زدن پیجرها روی دادند که باعث شد جنگجویان دستهای خود را روی آنها بگذارند یا برای بررسی صفحهنمایش آنها را جلوی صورت خود بیاورند.
درمورد پیجر و دلایل استفاده از آن
پیجرها وسایل ارتباطی کوچکی هستند که معمولاً قبل از فراگیر شدن تلفنهای همراه استفاده میشدند.
پیجر که با نامهای بیپر یا بیپر نیز شناخته میشود، یک دستگاه مخابراتی بیسیم است که پیامهای الفبایی یا صوتی را دریافت و نمایش میدهد. پیجرهای یک طرفه فقط میتوانند پیامها را دریافت کنند، در حالیکه پیجرهای پاسخ و پیجرهای دو طرفه میتوانند پیامها را با استفاده از فرستنده داخلی تأیید کنند، به آنها پاسخ دهند و مبدأ ارسال کنند. دستگاهها یک پیام متنی کوتاه را برای کاربر نمایش میدهند که از طریق تلفن از طریق اپراتور مرکزی ارسال میشود.
برخلاف تلفنهای همراه، پیجرها روی امواج رادیویی کار میکنند، اپراتور پیامی را با فرکانس رادیویی، به جای اینترنت، منحصراً به دستگاه گیرنده ارسال میکند.
تصور میشود که فناوری پایهای که در پیجرها استفاده میشود و همچنین اتکای آنها به سختافزار فیزیکی به این معنی است که نظارت بر آنها سختتر است و باعث محبوبیت آنها در میان گروههایی مانند حزبالله میشود که در آن جابهجایی و امنیت در اولویت هستند.
چرا انفجارهای مشابه در غزه رخ نداد؟
به گفته حمزه عطار (Hamze Attar)، یک تحلیلگر دفاعی مستقر در لوکزامبورگ، آنها نمیتوانند از همین روش در غزه استفاده کنند زیرا حماس در مقایسه با حزبالله در حوزه سایبری بسیار آگاهتر است.
او در مورد حماس گفت :
«آنها در ارتباط از راه دور بسیار توانا هستند و از تلفن یا تلفن همراه استفاده نمیکنند. آنها شبکه و اینترنت و ارتباطات خود را دارند و به هیچ چیز بالای زمین نیاز ندارند.»
با توجه به توصیههای سید حسن نصرالله جهت عدم استفاده از تلفنهای هوشمند که باعث ردیابی و جاسوسی میشود، نیروهای حزبالله از این پیجرها در لبنان جهت ارسال پیامهای امنیتی مثل اساماسهایی که در مواقع حساس در ایران ارسال میشود مانند پیامکهای پلیس فتا، دولت، قوه قضائیه و نیروهای امنیتی، استفاده میکردند.
میزان بزرگی انفجارها
یک منبع امنیتی ارشد لبنان و یک منبع دیگر در گفتگو با رویترز اعلام کردند که آژانس جاسوسی موساد متعلق به رژیم صهیونیستی، ماهها قبل از انفجارها، مقدار کمی مواد منفجره را داخل 5000 پیجر ساخت تایوان که توسط حزبالله لبنان سفارش داده شده بود، کار گذاشته است.
این منبع لبنانی گفت که حزبالله پیجرهای ساخته شده توسط «Gold Apollo» مستقر در تایوان را سفارش داده که به گفته چندین منبع در اوایل سال جاری وارد کشور شده است. منبع عکسی از مدل پیجر، یک AP924 را شناسایی کرد.
تصاویر پیجرهای تخریب شده قالب و برچسبهایی را در پشت آن نشان میداد که با پیجرهای ساخته شده توسط Gold Apollo مطابقت داشت.
اما بنیانگذار Gold Apollo در واکنش به این موضوع عنوان کرد که این شرکت پیجرهای مورد استفاده در انفجارهای لبنان را تولید نکرده است. آنها توسط شرکتی در اروپا ساخته شدند که حق استفاده از برند شرکت تایوانی را داشت.
3 منبع امنیتی به رویترز گفتند که پیجرهایی که منفجر شدند جدیدترین مدلی هستند که حزبالله در ماههای اخیر وارد کرده است.
دلیل انفجار پیجرها
حزبالله اعلام کرد که در حال انجام تحقیقات امنیتی و علمی در مورد علل این انفجارها است و رژیم صهیونیستی مجازاتی عادلانه دریافت خواهد کرد.
منابع دیپلماتیک و امنیتی حدس میزنند که انفجارها میتواند ناشی از انفجار باتریهای دستگاهها، احتمالاً به دلیل گرمای بیش از حد باشد که فرآیندی به نام فرار حرارتی را آغاز میکند؛ اما برخی دیگر معتقدند که اسرائیل در زنجیره تأمین پیجرهای حزبالله نفوذ کرده است.
نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که اسرائیل مواد منفجره را قبل از وارد کردن آنها به لبنان در دسته جدیدی از پیجرها مخفی کرده است.
پل کریستنسن (Paul Christensen)، کارشناس ایمنی باتریهای لیتیوم یونی در دانشگاه نیوکاسل، گفت که این آسیب با موارد قبلی خرابی چنین باتریهایی مطابقت ندارد.
وی اظهار داشت :
«آنچه ما در مورد آن صحبت میکنیم این است که یک باتری نسبتاً کوچک در حال انفجار است. ما در اینجا از یک انفجار مرگبار صحبت نمیکنیم. شهود به من میگوید که بسیار بعید است.»
افودیک ازکویه (Ofodike Ezekoye)، استاد مهندسی مکانیک دانشگاه تگزاس در آستین، نیز عنوان کرد که دلیل دیگری برای شک در انفجارهای ناشی از گرم شدن بیش از حد باتریها این است که معمولاً فقط یک باتری کاملاً شارژ شده میتواند آتش بگیرد یا منفجر شود و زیر 50 درصد (شارژ) گاز و بخار تولید میکند، اما آتشسوزی یا انفجار ایجاد نمیکند. بعید است که هرکسی که پیجرش از کار افتاده باتری کاملاً شارژ شده داشته باشد.
ارتش رژیم صهیونیستی هنوز در این خصوص واکنشی نشان نداده است.
وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت که واشنگتن در حال جمعآوری اطلاعات است و در این انفجارها دخالتی ندارد. پنتاگون اعلام کرد که پس از این حادثه هیچ تغییری در وضعیت نیروهای ایالات متحده در خاورمیانه ایجاد نشده است.
پیامدهای درگیری حزبالله و رژیم صهیونیستی
تحلیلگران خطر تشدید تنش بین اسرائیل و حزبالله را میبینند؛ اما کارشناسان در حال حاضر نسبت به احتمال آغاز یک جنگ قریبالوقوع همه جانبه تردید بیشتری دارند.
متیو لویت (Matthew Levitt)، معاون سابق اداره اطلاعات خزانهداری ایالات متحده و نویسنده کتابی در مورد حزبالله، مدعی شد که انفجارهای پیجر میتواند عملیاتهای حزبالله را برای مدتی مختل کند.
جاناتان پانیکوف (Jonathan Panikoff)، معاون سابق افسر اطلاعات ملی دولت ایالات متحده در امور خاورمیانه، نیز ادعا کرد که حزبالله ممکن است بزرگترین شکست ضد جاسوسی خود در دهههای اخیر را کم اهمیت جلوه دهد، اما اگر دیپلماسی به کوتاهی ادامه دهد، تنشهای فزاینده میتواند در نهایت به جنگی تمام عیار تبدیل شود.