آسیب مالی 743 میلیون دلاری ناشی از جرایم سایبری در ویتنام
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ آژانس امنیت سایبری ملی ویتنام (NCA) گزارش خلاصه امنیت سایبری 2024 خود را با تمرکز بر کاربران فردی منتشر کرد. این گزارش براساس یک نظرسنجی آنلاین از 28 نوامبر تا 14 دسامبر سال جاری با بیش از 59 هزار شرکت کننده انجام شده است.
آژانس امنیت سایبری ملی ویتنام پیشبینی کرد که کلاهبرداری آنلاین به عنوان یک مسئله مهم ادامه خواهد داشت و منجر به پیامدهای شدید برای صدها هزار کاربر ویتنامی در سال 2024 خواهد شد. احتمال اینکه یک فرد قربانی کلاهبرداری آنلاین شود تقریباً یک در 220 یعنی حدود 0.45 درصد است. کارشناسان معتقدند که تأثیر مالی کلاهبرداری آنلاین در سال 2024 به 18900 میلیارد دانگ برسد. درحالیکه تعداد قربانیان کلاهبرداری قابل توجه است، نسبت کسانی که موفق به بازیابی وجوه از دست رفته خود میشوند، حداقل است.
اگرچه 88.98 درصد از کاربران گزارش دادند که به سرعت این حادثه را به خانواده و دوستان خود اطلاع و در مورد آن هشدار دادهاند، اما تنها 45.69 درصد از افراد مورد بررسی اعلام کردند که تقلب را به مقامات گزارش کردند که نشان دهنده نرخ گزارش نسبتاً پایین است.
گزارش این سازمان ویتنامی بر پیچیدگی روزافزون و تنوع کلاهبرداریها علیه کاربران تأکید میکند. در سال جاری، 3 نوع رایج حمله شامل ترغیب کاربران به طرحهای سرمایهگذاری متقلبانه با وعدههای بازده بالا؛ جعل هویت سازمانها و آژانسهای دولتی؛ و صدور اعلانهای جعلی در مورد برنده شدن جوایز یا تبلیغات بزرگ است.
نتایج نظرسنجی نشان میدهد که 70.72 درصد از کاربران با دعوتنامههایی برای سرمایهگذاری در پلتفرمهای مالی با منشأ مشکوک مواجه شدهاند که اغلب تضمین میشود که بدون ریسک و بسیار سودآور هستند.
علاوه بر این، 62.08 درصد گزارش کردند که تماسهایی را از سوی افرادی با جعل هویت نهادهایی مانند پلیس، دادگاهها، مقامات مالیاتی یا بانکها دریافت کردهاند که از آنها خواستهاند نرمافزار را نصب یا وجوه را به بهانه اثبات بیگناهی خود در نقضهای قانونی ادعا شده، منتقل کنند. در عین حال، 60.01 درصد از پاسخ دهندگان اعلام کردند که پیامهای مبهم و مشکوکی در مورد برنده شدن جوایز یا تبلیغات انحصاری دریافت کردهاند.
کلاهبرداران علاوه بر به کارگیری طرحهای پیچیده، به طور فزایندهای از فناوریهای پیشرفته برای فریب قربانیان خود نهایت استفاده را میبرند. این کلاهبرداریها شامل هوش مصنوعی دیپفیک (Deepfake) برای تولید ویدیوها و صداهای جعلی متقاعد کننده است که اعتماد را ایجاد، ابزارهایی مانند چتباتها را برای حفظ ارتباط مداوم با اهداف خودکار و نرمافزارها را برای برقراری تماسهای مخابراتی انبوه تخصصی میکند. استفاده از چنین روشهایی با فناوری پیشرفته، تمایز قائل شدن بین محتوای واقعی و جعلی را برای بسیاری از قربانیان چالش برانگیز و آنها را در برابر فریب آسیبپذیرتر میکند.