انتخاب نروژ به جای روسیه برای میزبانی مجمع حاکمیت اینترنت سازمان ملل
به گزارش کارگروه بین الملل خبرگزاری سایبربان، طبق بیانیهای که روز دوشنبه توسط مقامات نروژی منتشر شد، این مجمع پنجروزه قرار است در ژوئن ۲۰۲۵ برگزار شود و به عنوان بزرگترین نشست سازمان ملل که تاکنون در نروژ برگزار شده است، شناخته میشود.
انتظار میرود حدود ۴ هزار شرکتکننده حضوری و تعداد مشابهی از شرکتکنندگان مجازی در این رویداد حضور یابند.
مجمع حاکمیت اینترنت سازمان ملل که تقریباً بیست سال پیش تأسیس شد، نمایندگانی از دولتها، بخش خصوصی، جامعه مدنی و دانشگاهها را گرد هم میآورد تا درباره مسائل سیاست عمومی مرتبط با اینترنت بحث کنند.
مقامات نروژی بیان کردند:
نروژ متعهد به تضمین اینترنتی باز، امن و آزاد برای همه است. در دورانی که برخی کشورها تلاش میکنند آزادیهای آنلاین را محدود کنند، مشارکت کشورهایی مانند نروژ در بحثها و مذاکرات پیرامون چارچوبهای حاکم بر اینترنت از اهمیت بیشتری برخوردار است.
نروژ و روسیه هر دو کاندیدای میزبانی این مجمع بودند و مسکو امیدوار بود که میزبانی را به دست آورد.
در سال ۲۰۲۰، وزارت دیجیتال روسیه میزبانی این مجمع را افتخاری بزرگ و نشانهای از به رسمیت شناخته شدن توصیف کرده بود.
این وزارتخانه همچنین اظهار کرد:
ما قصد داریم که مطمئن شویم که این مجمع به راهحلهای عملی منجر میشود که اینترنت را باز و امن نگه دارد و منافع همه ذینفعان آنلاین را در نظر بگیرد.
در ماه ژوئن، مقامات روسیه با هیئتی از سازمان ملل دیدار کردند و آمادگی خود را برای برگزاری این مجمع در سن پترزبورگ تأیید کردند، در حالی که نروژ به طور فعالانه نامزدی خود را برای مجمع حاکمیت اینترنت سازمان ملل سال ۲۰۲۵ ترویج میکرد.
سازمان ملل دلیل انتخاب نروژ به جای روسیه را اعلام نکرد.
بر اساس گزارش دولت نروژ، معاون دبیرکل سازمان ملل، لی جونهوا، پیشنهاد نروژ را از طرف سازمان ملل پذیرفت.
از زمان حمله روسیه به اوکراین، مشارکت روسیه در مذاکرات جهانی، از جمله موارد مرتبط با فناوری و اینترنت، محدود شده است.
در سال ۲۰۲۲، نامزد آمریکایی برای ریاست اتحادیه بینالمللی مخابرات سازمان ملل (ITU) توانست رقیب روسی خود را شکست دهد.
سال گذشته، اتحادیه بینالمللی مخابرات سازمان ملل به طور رسمی روسیه را به عنوان یک کشور مهاجم که فعالیتهای این سازمان را تضعیف میکند، به رسمیت شناخت.
پس از آسیب عمدی روسیه به زیرساختهای مخابراتی اوکراین، اتحادیه بینالمللی مخابرات سازمان ملل قطعنامه خود را بهروزرسانی کرد و برای اولین بار به اثرات منفی جنگ بر ارتباطات دیجیتال اشاره کرد.
اوایل ماه اکتبر، اوکراین با حمایت ۴۰ کشور از جمله ایالات متحده، بریتانیا، کانادا، ژاپن، فرانسه و لهستان، توانست مانع از دستیابی نامزدهای روسی به نقشهای ارشد در گروههای تحقیقاتی اتحادیه بینالمللی مخابرات سازمان ملل شود.
وزارت دیجیتال اوکراین اعلام کرد:
روسیه فقط قادر خواهد بود نتایج تحقیقات را مشاهده کند و هیچ نقشی در تعریف استانداردها و توسعه فناوریهای مخابراتی نخواهد داشت. جلوگیری از نظارت نمایندگان کشور مهاجم بر این فرآیندها به تقویت قوانین بینالمللی و امنیت جهانی مخابرات کمک میکند.
روسیه به نقض آزادیهای اینترنتی شهرت دارد و توسط خانه آزادی (Freedom House)، یک سازمان غیرانتفاعی حامی ارزشهای دموکراتیک، به عنوان «غیر آزاد» ارزیابی شده است.
بر اساس گزارش این سازمان، طی سال گذشته، مقامات روسی همچنان به مسدود کردن پلتفرمهای بزرگ شبکههای اجتماعی از جمله فیسبوک، اینستاگرام و ایکس (توییتر سابق) ادامه داده و جریمههایی را بر پلتفرمهایی که از حذف محتوا یا محلیسازی دادههای کاربران خودداری کردند، اعمال کردند.
مشخص نیست که آیا این عوامل در تصمیمگیری سازمان ملل تأثیرگذار بودهاند یا خیر، زیرا مجمع حاکمیت اینترنت سازمان ملل سال گذشته در عربستان سعودی برگزار شد که آنجا نیز به عنوان «غیر آزاد» ارزیابی شده و از نظر شاخصهای خانه آزاد، نزدیک به روسیه رتبهبندی میشود.