امنیت سایبری دغدغه بسیاری کشورهای شرق آفریقا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ یک گزارش جدید نشان میدهد که از هر 4 سازمانی که در منطقه شرق آفریقا فعالیت میکنند، 3 سازمان خطرات سایبری را به عنوان اصلیترین نگرانی خود شناسایی کردهاند، به طوری که 34 درصد از شرکتهای مورد بررسی برنامه افزایش بودجه 6 تا 10 درصدی بودجه سایبری را در سال آینده اعلام کردهاند.
یافتههای نظرسنجی دیدگاههای اعتماد دیجیتال شرق آفریقا (DTI) شرکت «PWC» در سال 2025 نشان میدهد که سطح نگرانی بالاتر از میانگین جهانیِ 57 درصد است و فناوریهای نوظهوری مانند هوش مصنوعی مولد (GenAI) سطح حملات سایبری را گسترش میدهند.
دادههای نشاندادهشده در این گزارش بر پاسخهای کنیا، رواندا، تانزانیا، اوگاندا، زامبیا و موریس تمرکز دارد.
ویکاس شارما (Vikas Sharma)، رهبر مشاوره منطقهای و خدمات ریسک PWC در شرق آفریقا، توضیح داد :
«سازمانهای آفریقای شرقی در حال حرکت در یک چشمانداز پیچیده هستند، جایی که انطباق با مقررات، نقضهای شخص ثالث و حملات مهندسی اجتماعی در حال آزمایش انعطافپذیری خود هستند.»
وی با اشاره به همکاری و مشارکت قوی رهبران تجاری در سطح هیئت مدیره علیرغم چالشهای نوظهور اظهار داشت : «در مقابل، 44 درصد از کسب و کارها روی همسویی نظارتی تمرکز میکنند و بسیاری از آنها سرمایهگذاری جسورانهای برای نوسازی زیرساختهای خود و ارتقای مهارت تیمهای خود انجام میدهند.»
براساس این نظرسنجی، 96 درصد از رهبران امنیتی و افسران ارشد مالی مورد بررسی گزارش کردند که مقررات امنیت سایبری آنها را بر آن داشته تا سرمایهگذاری خود را در اقدامات امنیتی در سال گذشته افزایش دهند.
اکثر مدیران شرکتها (78 درصد) در منطقه به توانایی سازمانهای خود برای پیروی از مقررات حفاظت از دادهها و 77 درصد از توانایی خود در انطباق با قوانین حفظ حریم خصوصی مصرفکننده اطمینان داشتند.
در منطقه، 59 درصد از سازمانها گزارش دادند که معیارهای سایبری کلیدی در سطح هیئت مدیره مورد بحث قرار میگیرند که به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین جهانی 35 درصد است.
در این گزارش آمده است :
«تنها 22 درصد از سازمانهای آفریقای شرقی، در مقایسه با 34 درصد در سطح جهانی، هیئتمدیره خود را در بحث درباره پیامدهای سایبری و حریم خصوصی تغییرات عمده مدل عملیاتی مشارکت میدهند. این شکاف بر نیاز رهبری برای ادغام امنیت سایبری در استراتژیهای گستردهتر تحول کسبوکار تأکید میکند.»
این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که 54 درصد از سازمانها در منطقه شناسایی فرآیندهای کسبوکار حیاتی را به طور کامل در استراتژی سایبری خود ادغام کردهاند که از میانگین جهانی 42 درصد پیشی گرفته است.
با این حال، سایر اقدامات کلیدی تابآوری توسعه نیافته باقی ماندهاند، به طوری که تنها 29 درصد از سازمانها در منطقه تمرینهای رومیزی را انجام میدهند، در حالیکه فقط 32 درصد درگیر همکاری با همتایان هستند که این اقدامات بهطور قابل توجهی باعث بهبود آمادگی آنها برای حوادث سایبری در دنیای واقعی و تقویت دفاع جمعی میشود.
PWC در این گزارش توصیه کرد :
«برای محافظت کامل در برابر تهدیدات در حال تحول، شرکتها باید از اجرای جزئی فراتر رفته و اتخاذ این اقدامات انعطافپذیری حیاتی را تسریع بخشند. سازمانهای آفریقای شرقی باید تأکید بیشتری بر برنامهریزی بازیابی سایبری و همکاری در بین صنایع داشته باشند. با گنجاندن کامل این اقدامات در استراتژیهای خود، آنها در موقعیت بهتری برای رسیدگی به شکافهای موجود و هدایت چشمانداز پیچیده تهدیدات سایبری قرار خواهند گرفت.»