الزام تنظیم مقررات سختگیرانهتر رسانههای اجتماعی در مالزی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ با توجه به فاجعه اخیر مربوط به سازنده محتوای تیکتاک (TikTok) که گفته میشود در پی آزار و اذیت سایبری مداوم خودکشی کرده است، سازمانهای غیردولتی (NGO) مالزی از دولت خواستند تا مقررات سختگیرانهتری را در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی اجرا کند.
این زن 30 ساله که معمولاً مطالب مثبت و زیبایی را در تیکتاک به اشتراک میگذاشت، پیش از مرگش توسط گروهی از حسابهای کاربری ناشناس تیکتاک شکنجه شده بود. مجرمان که در پشت پروفایلهای جعلی پنهان شده بودند، ظاهراً او را با اظهارات تحقیرآمیز بیامان مورد آزار و اذیت قرار دادند.
یکی از عوامل مهم در شیوع آزار و اذیت سایبری، ناشناس ماندن کاربران در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی است، جایی که زورگویان سایبری اغلب به حسابهای جعلی برای آزار و اذیت قربانیان خود بدون ترس از عواقب متکی هستند.
سارال جیمز مانیام (Saral James Maniam)، دبیر کل انجمن کاربران استاندارد مالزی، در راستای تلاشهای دولت، از شرکتهای رسانههای اجتماعی خواست تا سیاستهای داخلی ضد آزار و اذیت سایبری را مطابق با فرهنگ و هنجارهای محلی ایجاد کنند.
وی بر لزوم مشارکت پلتفرمها در مسئولیت فیلتر محتوا و هویت برای جلوگیری از تخلفات قانونی تأکید کرد.
او گفت که براساس نظرسنجی یونیسف و نماینده ویژه سازمان ملل در امور خشونت علیه کودکان، 28 درصد از 6953 جوان در مالزی گزارش دادهاند که قربانی آزار و اذیت آنلاین هستند.
در عین حال، سیتی سبیده مصطفا (Siti Subaidah Mustaffa)، رئیس ائتلاف ملی برای رفاه ذهنی (NCMW) عنوان کرد که درخواست برای اقدام در زمینه اصلاحات رسانههای اجتماعی مدتها است در دستور کار این ائتلاف بوده است.
وی خاطرنشان کرد :
«حوادث زیادی وجود داشته که رسانههای اجتماعی بر ذهنهای آسیبپذیر تأثیر گذاشته و آنها را تحت تأثیر قرار داده است. این مشکل افزایش یافته و لزوماً فقط به افکار خودکشی منجر نمیشود، اما تأثیر آن بر ذهن، کودکان و بزرگسالان ما به طور قابل توجهی رفتار و ارزشهای ما را تغییر داده است. اعتیاد و اتکا به رسانههای اجتماعی در محیط اجتماعی امروزی آشکارتر شده و بر نحوه تفکر، صحبت و عمل ما تأثیر میگذارد. ما باید با سرعت تکنولوژی که در چند ثانیه تکامل مییابد همگام باشیم. از این رو، مقررات دولتی رسانههای اجتماعی و پلتفرمهای دیجیتال ممکن است به کاهش خطرات و تهدیدها کمک کند.»
این مورد اخیر یک حادثه مجزا نیست. در ماه می سال 2020، جسد یک زن 20 ساله پس از انتشار ویدئویی در تیکتاک پیدا شد و انبوهی از نظرات منفی و آزار و اذیت سایبری را به خود جلب کرد.
به همین ترتیب، در ژوئن 2022، مادر 3 فرزند به دلیل آزار و اذیت بیامان آنلاین خودکشی کرد.
این رویدادهای غمانگیز بر نیاز فوری به اقدامات جامع برای مقابله مؤثر با آزار و اذیت سایبری تأکید میکند. پیش از این رسانههای بینالمللی گزارش داده بودند که موضوع آزار و اذیت سایبری و نقش شبکههای اجتماعی در کاهش آن حتی به جلسات کنگره نیز رسیده است.
اوایل سال جاری، مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg)، مدیر اجرایی مِتا، در جریان یک جلسه استماع در مورد ایمنی کودکان آنلاین با این موضوع مواجه شد. قانونگذاران از او در مورد تلاشهای شرکت برای مقابله با آزار سایبری و اثربخشی اقدامات فعلی آنها سؤال کردند.
در طول جلسه، زاکربرگ از والدین عذرخواهی و اذعان کرد که باید تدابیر امنیتی بهتری برای محافظت از کاربران، بهویژه خردسالان، در برابر آزار و اذیت آنلاین وجود داشته باشد. این بررسی دقیق بر نگرانی و تقاضای فزاینده برای پاسخگویی از سوی غولهای رسانههای اجتماعی تأکید میکند.
برای مقابله با آزار سایبری، پلتفرمهای رسانههای اجتماعی باید چندین تدابیر حیاتی را اتخاذ کنند. تعدیل محتوای پیشرفته، استفاده از الگوریتمهای پیشرفته و ناظران انسانی برای شناسایی و حذف سریع محتوای مضر، ضروری است.
علاوه بر این، ارائه سیستمهای حمایتی بهتر برای قربانیان آزار و اذیت سایبری، از جمله مکانیسمهای گزارشدهی در دسترس و منابع سلامت روان، بسیار مهم است. با تنظیم رسانههای اجتماعی، دولت مالزی میتواند تضمین کند که این پلتفرمها در قبال محتوایی که اجازه میدهند و ایمنی کاربرانشان پاسخگو هستند.