اختلال در دسترسی به اینترنت در روسیه به بهانه آزمایش اینترنت داخلی
به گزارش کارگروه بین الملل خبرگزاری سایبربان، طبق گزارش موسسه غیرانتفاعی آمریکایی مطالعه جنگ (Institute for the Study of War (ISW))، این آزمایشها عمدتاً مناطقی از روسیه را تحت تأثیر قرار دادند که اقلیتهای قومیتی در آنها زندگی میکنند، از جمله چچن، داغستان و اینگوشتیا.
اطلاعات سازمان نظارت بر اینترنت نت بلاکس (NetBlocks) نشان میدهد که اختلالات اینترنتی در داغستان نزدیک به 24 ساعت ادامه داشته است.
در طول این مدت، کاربران نمیتوانستند به برخی اپلیکیشنها و وبسایتهای خارجی و محلی، از جمله یوتیوب، گوگل، اپلیکیشنهای پیامرسان مانند واتساپ و تلگرام، و برخی از خدمات غول اینترنتی روسیه، یاندکس (Yandex) دسترسی پیدا کنند.
بنا به گزارش رسانههای محلی، این خدمات حتی از طریق شبکههای خصوصی مجازی (VPN) نیز غیرقابل دسترس بودند.
یک ارائهدهنده خدمات اینترنتی روسیه که در منطقه قفقاز شمالی فعالیت میکند، روز شنبه اعلام کرد که از شکایات کاربران در مورد دسترسی به اینترنت آگاه است، اما نمیتواند بر این وضعیت تأثیری بگذارد.
طبق گفته تنظیمکننده اینترنت و رسانههای روسیه، روسکومنادزور (Roskomnadzor)، هدف از این آزمایشهای اینترنت داخلی، بررسی این است که آیا زیرساختهای روسیه آماده هستند تا در صورت دخالت خارجی عمدی، عملیات خدمات کلیدی داخلی و خارجی را حفظ کنند یا خیر.
طبق گزارش موسسه آمریکایی مطالعه جنگ، روسکومنادزور احتمالاً به طور عمدی اینترنت مستقل را در مناطقی با اکثریت مسلمان و سابقه ناآرامی آزمایش کرده است تا بتواند در صورت بیثباتی، دسترسی آنها به خدماتی مانند تلگرام را قطع کند.
روسیه قبلاً نیز دسترسی به اپلیکیشنهای پیامرسان محبوب را در مناطق دورافتادهای مانند باشقیرستان، داغستان و ساخا در زمان اعتراضات و ناآرامیهای اجتماعی مختل کرده بود.
روسیه مدتهاست که قصد دارد اینترنتی مستقل، معروف به رونت (Runet)، ایجاد کند که به طور جداگانه از بقیه جهان عمل کرده و مطابق قوانین روسیه باشد.
روسکومنادزور قبلاً آزمایشهایی روی رونت انجام داده بود، اما طبق گفته کارشناسان، این آزمایشها ناموفق بوده و کمتر از زمان پیشبینیشده ادامه داشتند.
با این حال، روسیه اخیراً تلاشهای خود را برای جدا کردن خود از فناوری جهانی افزایش داده است، زیرا بسیاری از غولهای فناوری غربی، از جمله اپل، مایکروسافت و گوگل، خدمات خود را در این کشور به دلیل جنگ با اوکراین متوقف یا محدود کردهاند و کاربران و کسبوکارها را به استفاده از جایگزینهای روسی تشویق کردهاند.
در ماه سپتامبر، مجله روسی فوربز (Forbes) گزارش داد که کرملین اخیراً حدود 59 میلیارد روبل (معادل تقریباً 648 میلیون دلار) برای توسعه قابلیتهای فنی خود به منظور محدود کردن ترافیک اینترنت و مسدود کردن پلتفرمهای غربی سرمایهگذاری کرده است.
مقامات اینترنتی روسیه همچنین در آخر هفته اعلام کردند که ممکن است دسترسی به هشت ارائهدهنده خدمات میزبانی خارجی، از جمله گوددی (GoDaddy)، خدمات شبکه آمازون (Amazon Web Services) و هاست گیتور (HostGator) را به دلیل عدم رعایت الزامات آنها در کشور، محدود کنند.
روسکومنادزور ادعا کرد که اطلاعات میزبانیشده بر روی سرورهای ارائهدهندگان خارجی همیشه از دسترسی غیرمجاز محافظت نمیشود و این شرکتها امنیت اطلاعات کاربران و کسبوکارها را به خطر میاندازند.
کارشناسان گروه حقوق دیجیتال روسیه روسکومنادزور اظهار کردند که این کشور وارد مرحله جدیدی از سانسور آنلاین شده است که شامل مسدود کردن کامل ارائهدهندگان خدمات میزبانی است.
این اقدام میتواند منجر به غیرقابل دسترس شدن بسیاری از اپلیکیشنها و وبسایتهای موبایل شود.