احتمال وقوع جنگ هیبریدی میان روسیه و اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ کارشناسان اعلام کردند که پس از حمله اوکراین با استفاده از تسلیحات و موشکهای ساخت آمریکا برای هدف قرار دادن اهدافی در روسیه، نگرانیهای تلافیجویانه را از طریق «جنگ هیبریدی» برانگیخته است.
در سالهای اخیر، کشورهای اروپایی شاهد انبوهی از حوادث از جمله حملات سایبری، آتشسوزی، وسایل آتشزا، خرابکاری و حتی توطئه قتل بودهاند. مقامات امنیتی بر این باورند که هدف از چنین اپیزودهایی ایجاد هرج و مرج، تشدید تنشهای اجتماعی در میان متحدان اوکراین و مختل کردن تدارکات نظامی به کییف است.
مارک روته (Mark Rutte)، دبیرکل ناتو، هشدار داد که تشدید کمپین حملات هیبریدی روسیه نشان میدهد که مسکو به سرعت خط مقدم را از اوکراین به منطقه بالتیک، اروپای غربی و حتی به مناطق دیگر در شمال تغییر میدهد.
کارشناسان ادعا کردند که چنین تلاشهایی برای گسترش هرجومرج شکلهای مختلفی داشته است : حتی قبل از جنگ گسترده روسیه و اوکراین، مسکو با کمپینهای گسترده اطلاعات نادرست در طول انتخابات سال 2016 آمریکا و همهپرسی برگزیت مرتبط بود که به منظور ایجاد اختلاف و سردرگمی در میان رایدهندگان از طریق رسانههای اجتماعی بود؛ اما این استراتژی میتواند به تمرکز دقیقتری نیز محدود شود : استونی در سال 2022 از کمپین هکری روسیه جلوگیری کرد، در همان سال پلیس نروژ چندین شهروند روسی مجهز به پهپاد و دوربین را دستگیر کرد که در نزدیکی زیرساختهای نفت و گاز قرار داشتند.
ناتو در ماه ژوئن امسال گفت :
«آنچه در مورد حملات مشاهده شده در سالهای اخیر جدید است، سرعت، مقیاس و شدت آنها است که با تغییرات سریع فناوری و اتصال جهانی تسهیل شده است. تیمهای پشتیبانی ضد هیبریدی کمک میکردند، اما در درجه اول به تک تک کشورها بستگی داشت که از خود محافظت کنند.»
متیو میلر (Matthew Miller)، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، ادعا کرد که واشنگتن به شدت نگران تهدید جنگ هیبریدی است و دیپلماتهای آمریکایی در تماس نزدیک با متحدان اروپایی هستند.
بنابر ادعای محققان، سازمان اطلاعات آمریکا و آلمان یک توطئه روسیه برای ترور مدیران صنایع دفاعی اروپا، از جمله راین متال (Rheinmetall)، مدیر عامل شرکت آلمانی تولید کننده اسلحه، خنثی کردند.
ماه گذشته، پلیس ضد ترور بریتانیا مدعی شد که در حال تحقیق در مورد توطئه مشکوک روسیه با مواد محترقه پنهان شده در هواپیمای به مقصد بریتانیا بوده است که احتمالاً یک حمله مشابه به ایالات متحده و کانادا نیز بوده است.
مقامات اطلاعاتی فرانسه معتقدند که گروهی از مولداویاییها برای اجرای یک کمپین گرافیتی یهودیستیزانه کمهزینه با استفاده از شابلونهای دیوید در سرتاسر پاریس استخدام شدهاند تا شکافهای اجتماعی علیه آن را تقویت کنند.
در ماه ژانویه سال جاری، کارشناسان عنوان کردند که یک گروه هکری به نام ارتش سایبری روسیه دوباره متولد شد، به یک برج آبی در تگزاس نفوذ کرد و قبل از اینکه مقامات ایالتی حمله را متوقف کنند، دهها هزار لیتر آب هدر رفت.
جیک سالیوان (Jake Sullivan)، مشاور امنیت ملی آمریکا و مایکل ریگان (Michael Regan)، مدیر سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده، در نامهای به فرمانداران ایالتی در اوایل سال جاری نوشتند :
«غیرفعال کردن حملات سایبری، سیستمهای آب و فاضلاب را در سراسر ایالات متحده مورد حمله قرار میدهد. این حملات پتانسیل ایجاد اختلال در سیستم آب آشامیدنی پاک و سالم را دارند و همچنین هزینههای قابل توجهی را بر جوامع آسیب دیده تحمیل میکنند.»
در بسیاری موارد، آسیبپذیرترین زیرساخت نیز به خوبی محافظت نمیشود؛ در حمله سایبری اخیر علیه تأسیسات کانادا، که فاضلاب 1.2 میلیون نفر را تصفیه میکند، از فاجعه جلوگیری شد، زیرا هکرها فقط توانستند یک جزء محدود از سیستمهای دیجیتال را نقض کنند. اما این حادثه ضعف عمیق تأسیسات تصفیه آب در سراسر کشور را آشکار کرد.
کن مک کالوم (Ken McCallum)، رئیس «MI5»، در ماه اکتبر امسال ادعا کرد که سازمان اطلاعات نظامی روسیه (GRU) در کمپینی برای ایجاد آشوب در خیابانهای بریتانیا و اروپا دخیل است.