افزایش حملات سایبری به کشتیرانی در بحبوحه تنشهای ژئوپلیتیکی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ صنعت حمل و نقل با افزایش شدید حملات سایبری روبرو است زیرا اختلافات ژئوپلیتیکی هکرهای مرتبط با دولت را وادار میکند تا جریانهای تجاری را هدف قرار دهند.
بررسی گزارشهای شرکتی، رسانهای و دانشگاهی توسط محققان دانشگاه علوم کاربردی «NHL Stenden» هلند نشان میدهد که مالکان کشتی، بنادر و سایر گروههای دریایی در سال 2023 با حداقل 64 حادثه سایبری مواجه شدند. یک دهه قبل از آن، 3 مورد و در سال 2003 صفر بود.
براساس دادههای دانشگاهی که دریانوردان را آموزش میدهد، کارشناسان ادعا کردهاند که بیش از 80 درصد از حوادث شناسایی شده از سال 2001 با یک مهاجم شناخته شده در روسیه، چین، کره شمالی یا ایران رخ داده است.
گای پلاتِن (Guy Platten)، دبیرکل اتاق کشتیرانی بینالمللی و نماینده مالکان کشتیهایی که حدود 80 درصد ناوگان تجاری جهان را کنترل میکنند، اظهار داشت :
«نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین، سیستمی بزرگ [که به سود کشتیرانی بود] از زمان جنگ جهانی دوم تا به حال در معرض تهدید قرار گرفته است.»
حملات اخیر مرتبط با دولت نشان داده که چگونه درگیریها در اوکراین تا خاورمیانه از طریق اختلال در حمل و نقل، که بیش از 80 درصد از کالاهای تجارت بینالمللی را تحویل میدهد، جهانی شدن را بیثبات کرده است.
کارشناسان کشتیرانی هشدار دادهاند که صنعتی که قرنها با تهدیدات امنیتی فیزیکی روبرو بوده، به طرز غمانگیزی برای دزدی دریایی آنلاین آماده نبوده است.
استفان مککامبی (Stephen McCombie)، استاد امنیت فناوری اطلاعات دریایی در NHL Stenden، گفت :
«هزینه فناوری اطلاعات در بخش دریایی بسیار کم است. [صاحبان کشتی] به دنبال افرادی با دانش دریایی و دانش امنیت سایبری هستند [اما] این گروه بسیار کوچکی است.»
کارشناسان هشدار دادند که یک حمله خطر هرج و مرج بیشتر را در زمانی به همراه دارد که مالکان کشتی در حال حاضر با تأثیر درگیریهای جهانی بر مسیرهای تجاری دست و پنجه نرم میکنند.
تام والترز (Tom Walters)، وکیل کشتیرانی در شرکت حقوقی «HFW»، نیز توضیح داد :
«دیجیتالی شدن روزافزون کشتیها و همچنین استفاده از دستگاههای اینترنتی که اخیراً به طور گسترده در دریا توسط ماهوارههای مدار پایین زمین فعال شدهاند، فرصتهای جدیدی را برای حملات سایبری ایجاد کرده است. باید به مشتریان کمک کرد تا با چنین حوادثی مقابله کنند. حمله به سیستمهای کشتی میتواند اختلالی در مقیاسی مشابه با سقوط پل بالتیمور در سال جاری ایجاد کند که یکی از شلوغترین بنادر ایالات متحده را بسته و خودروسازان را مجبور به تغییر مسیر محمولهها کرد و شرکتهای بیمه را با مطالبات چند میلیارد دلاری مواجه کرد.»
حوادث سایبری قابل توجه عبارتند از حمله در سال 2020 به بندر رجایی ایران که نزدیک به نیمی از تجارت خارجی کشور را اداره میکرد و حملهای که در سال گذشته وبسایت بندر روتردام، بزرگترین بندر اروپا را مختل کرد.
مالک کشتی دانمارکی «AP Møller-Maersk» که حدود 15 درصد از ظرفیت حمل و نقل کانتینری جهان را کنترل میکند، قادر به پذیرش سفارشات مشتریان نبود و مجبور شد پس از آفلاین شدن سیستمهای فناوری اطلاعات توسط حمله بدافزاری «NotPetya»، که به عوامل روسی نسبت داده شد و بر کسب و کارهای جهانی در سال 2017 تأثیر گذاشت، مسیر کشتیها را تغییر دهد.
مککامبی گفت که مجرمان سایبری نیز فرصتی برای اخاذی دارند. آنها به خوبی میدانند که این صنایع باید به کار خود ادامه دهند و بنابراین مالکان کشتیها برای بازگرداندن سیستمهای آنلاین به احتمال زیاد باج میپردازند.