ادعای نفوذ سایبری روسیه علیه کشورهای حوزه بالتیک
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ گزارش امنیتی اخیر از لیتوانی بر افزایش نگران کننده عملیاتهای نفوذ روسیه که کشورهای حوزه بالتیک و لهستان را هدف قرار میدهد، تأکید کرد. این کمپینها به دلیل تهاجم و پیچیدگی فزاینده خود، با تأثیر قابل توجه بر جامعه مورد توجه قرار میگیرند.
کارشناسان ادعا کردند که از زمان شروع جنگ روسیه و اوکراین، روایتهای این کمپینهای اطلاعاتی به دنبال کاهش اهمیت آشکار تحریمهای غرب بر اقتصاد روسیه، تحریک نفرت علیه اوکراین و هدف قرار دادن کشورهای غربی و همچنین با هدف ایجاد ترس و وحشت در میان مردم، اختلال در عملکرد نهادهای دولتی و ایجاد نارضایتی از تصمیمات دولت در کشورهای هدف بوده است.
عملیاتهای نفوذ روسیه : حملات سایبری علیه کشورهای منطقه بالتیک
چندین کشور، بهویژه روسیه، آشکارا اعلام کردهاند که تأثیر تحریمهای غرب را تضعیف میکنند، به دشمنی با اوکراین ادامه میدهند و محصولات غربی را از کشور خارج میکنند.
علاوه بر این، حملات سایبری علیه کشورهای بالتیک و لهستان، جدای از سرپیچی از فناوریها و خدمات غربی، ناخواسته باعث ایجاد ترس، اختلال در فعالیتهای سازمانی و ایجاد نارضایتی عمومی میشود.
یک تاکتیک خاص، پخش تهدیدات دروغین بمب در مدارس لیتوانی، به ویژه در دورههای حساسی مانند شروع سال تحصیلی و اعتصاب معلمان بود. به گفته کارشناسان، این تهدیدها که عمدتاً از طریق تماسهای دروغین به زبان روسی انجام میشد، فشار زیادی را بر منابع ملی وارد کرد.
کارشناسان براین باورند که علیرغم سرکوب رسانههای تبلیغاتی روسیه، گروههای هکری روسی با تکرار کانالهای ممنوعه موفق شدهاند تحریمها را دور بزنند و از این طریق روایتهای آن را حفظ و یکپارچگی رسانهها را تضعیف کنند؛ تحولات اخیر، مانند راهاندازی برنامههای رادیویی اسپوتنیک از کالینینگراد به شهرهای لیتوانی، نشان دهنده عزم روسیه برای دور زدن تحریمها و ادامه دستور کار خود است.
بنابر ادعای محققان، روسیه با ترکیب عملیاتهای نفوذ با حملات سایبری، توانسته به طور مؤثر و ناشناس حمله کند. این ابزار دیجیتال نه تنها علیه کشورهای منطقه بالتیک بلکه علیه کشورهای شوروی سابق مانند مولداوی به کار گرفته شده و دامنه گستردهتر تهدیدات ترکیبی را برجسته میکند.
با رویدادهایی مانند انتخابات مولداوی و همهپرسی عضویت در اتحادیه اروپا، انتظار میرود حملات ترکیبی روسیه و دستکاری شبکههای اجتماعی تشدید شود، خصومت گسترش یابد، اعتماد به نهادها و حمایت از اوکراین تضعیف شود.
اوایل سال جاری، حملات سایبری به لیتوانی مشاهده شد که چندین سازمان برجسته قربانی حملات سایبری منتسب به باجافزار گروه هکری روسی «NoName» شدند. وبسایتهای سازمانها شامل «Compensa Vienna Insurance Group»، «If Insurance»، اتحادیه جادههای لیتوانی، «AD REM»، «INIT» و «Balticum» بودند.
در دسامبر 2023، گروه هکری NoName057 ظاهراً یک سری حملات منع سرویس توزیع شده (DDoS) علیه وبسایتهای لیتوانیایی انجام داد که بخشهایی مانند دفاع، جادهها، تدارکات، اپراتورهای تلفن همراه، مخابرات، ارائهدهندگان اینترنت و خدمات مجوز را هدف قرار دادند. عوامل تهدید نه تنها مسئولیت این حملات را بر عهده گرفتند، بلکه از مقامات لیتوانی نیز انتقاد کردند.
علاوه بر این، یک حمله سایبری به دولت لیتوانی در ژوئیه 2023، که ظاهراً با درز دادههای اجلاس ناتو همراه بود، اطلاعات حساسی را در مورد امنیت نشست فاش کرد. هکرها که تحت نام «از روسیه با عشق» فعالیت میکردند، مدعی شدند که به اطلاعات مقامات مسئول، مسیرهای حرکت هیئتها و سیستمهای امنیتی دسترسی داشتهاند.