ادامه روند عدم دسترسی به برنامههای اَپل در روسیه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ رسانهها اعلام کردند که اَپل به درخواست مقامات روسی، اپلیکیشن خبری رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی (RFE/RL) را که با بودجه ایالات متحده تأمین مالی شده بود، از نسخه روسی اپاستور خود حذف کرده است.
کارشناسان معتقدند که این اقدام بخشی از روند گستردهتر انطباق غول فناوری ایالات متحده با قوانین سختگیرانه سانسور مسکو است. این مقررات شرکتها را ملزم میکند تا دسترسی به رسانههای مستقل، شبکههای خصوصی مجازی (VPN) و سایر سرویسهایی را که تهدیدی برای کرملین تلقی میشوند، محدود کنند.
براساس بیانیه رادیو آزادی، اَپل برای سومین بار برنامه خبری روسیزبان این رسانه را به درخواست «Roskomnadzor»، رگولاتور رسانه روسیه، مسدود کرده است. این برنامه در کشورهای دیگر در دسترس است.
طبق گزارشها، اوایل ماه جاری، غول آمریکایی دسترسی به پادکستهای رسانههای مستقل از جمله «The Insider»، «Echo of Moscow» و «BBC Russia» را در روسیه محدود کرد. رسانههای محلی گزارش دادند که پادکستهای آسیبدیده فقط برای کاربرانی که قبلاً آنها را دانلود کردهاند یا به آنها گوش دادهاند، قابل دسترسی هستند. کاربران جدید دیگر نمیتوانند قسمتها را در نتایج جستجوی پادکست اَپل بیابند، مگر اینکه خارج از روسیه باشند یا از یک حساب اَپل ثبتشده در منطقه دیگری استفاده کنند.
در ماه ژوئیه امسال، اَپل به درخواست Roskomnadzor تقریباً 100 سرویس ویپیان را از اپاستور روسیه حذف کرد. دلیل ذکر شده برای این کار، عدم انطباق با الزامات قانونی محلی، به ویژه ارجاع به محتوایی است که در روسیه غیرقانونی تلقی میشود.
خدمات ویپیان در روسیه تقاضای زیادی دارد، زیرا به شهروندان اجازه میدهد به وب دسترسی داشته باشند، در حالیکه با پنهان کردن مکان یک مرورگر وب، سانسور دولتی را دور میزنند. دولت روسیه دسترسی اکثر شبکههای اجتماعی و رسانههای خبری غربی و همچنین رسانههای مخالف محلی را از طریق آدرسهای آیپی روسی مسدود کرده است.
بنجامین اسماعیل (Benjamin Ismail)، کارشناس حقوق دیجیتال، گفت :
«حذف بیصدای 60 برنامه ویپیان توسط اَپل یک تهدید مستقیم برای آزادی و حریم خصوصی دیجیتال است. اَپل با محدود کردن یک جانبه دسترسی به این ابزارهای ضروری بدون دلیل مشخص یا روند قانونی، در ایجاد سانسور دولتی شریک است.»
اَپل به صورت علنی در این خصوص اظهار نظری نکرده و به درخواستها پاسخ نداده است، اما در سال 2021، زمانی که این شرکت دسترسی به برنامه موبایل الکسی ناوالنی (Alexey Navalny)، رهبر مخالفان روسیه، را محدود کرد، نامهای را با تیم ناوالنی به اشتراک گذاشت مبنی بر اینکه این برنامه حذف شده زیرا شامل محتوایی است که در روسیه غیرقانونی محسوب میشود و مقررات روسیه را نقض میکند.
اَپل اظهار داشت :
«ما میدانیم که این موارد پیچیده هستند، اما این مسئولیت شما است که برنامهتان با تمام قوانین محلی مطابقت داشته باشد.»
اپلیکیشن ناوالنی یکی از پلتفرمهای اصلی محسوب میشد که تیم او امیدوار بود از آن برای انتشار توصیههای رأیگیری استراتژیک در رقابتهای پارلمانی در سراسر کشور استفاده کند.
بنابر ادعای محققان، کرملین به تلاش برای سانسور خدمات فناوری غربی معروف است. اوایل ماه اکتبر سال جاری، مسکو دسترسی به پلتفرم پیامرسان «Discord» را مسدود کرد و گفت که از همکاری با مقامات محلی خودداری کرده است.
در ماه ژوئیه 2024، روسیه اعلام کرد که سرعت بارگذاری یوتیوب را در پاسخ به امتناع گوگل از پیروی از مقررات فنی روسیه کاهش داده است. در ماه اوت گذشته نیز این کشور برنامه پیامرسان رمزگذاری شده سیگنال (Signal) را به دلیل نقض قوانین مربوط به عملیاتهای ضدتروریسم مسدود کرد.
کارشناسان معتقدند که برای وادار کردن شرکتهای فناوری غربی به همکاری، روسیه معمولاً آنها را جریمه میکند. اوایل ماه نوامبر امسال، دادگاهی در مسکو اَپل را به دلیل امتناع از حذف 2 پادکست حاوی اطلاعاتی با هدف بیثبات کردن اوضاع سیاسی در روسیه تقریباً ۳۷ هزار دلار جریمه کرد. مشخص نیست که کدام پادکست مورد بحث است یا اینکه اَپل جریمه را پرداخت یا فقط محتوا را حذف کرده است.
دادگاه روسیه همچنین گوگل را به دلیل عدم حذف محتوای ممنوعه به پرداخت 3.8 میلیون روبل (38 هزار دلار) جریمه کرد. کارشناسان ادعا کردند که چندی پیش، کرملین یک جریمه نمادین 20 میلیون دلاری، برای گوگل اعمال کرد تا آن را مجبور کند محدودیتهای کانالهای روسی یوتیوب را لغو کند.
دیمیتری پسکوف (Dmitry Peskov)، سخنگوی کرملین در آن زمان، عنوان کرد :
«گوگل نباید فعالیتهای پخش کنندههای ما را محدود کند، اما این کار را انجام میدهد. این باید دلیلی برای مدیریت گوگل باشد تا به این موضوع توجه و وضعیت را اصلاح کند.»