5G پیشرفت یا تهدید (بخش اول)
با توجه به آمار میلیاردی کاربران اینترنت در سراسر جهان و رشد مدت زمان اتصال روزانه مردم به شبکه جهانی اینترنت همزمان با توسعه روزافزون شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای تلفن همراه در کنار لزوم به اشتراکگذاری اطلاعات در چنین شبکههایی توسط کاربران، نیاز به پهنای باند بیشتر و افزایش سرعت دسترسی برای کاربران پیش از پیش احساس میشود.
از یکسو رشد روزافزون کاربران و از سویی دیگر اتصال شرکتهای بزرگ در حوزه تجارت الکترونیک به اینترنت و فعالیت بر روی این بستر، موجب شد نسل 4 و زیرساختهایش بهسرعت در سراسر جهان فراگیر شود تا به بخشی از اشتهای سیریناپذیر مشترکان اینترنت پاسخ داده شود.
به گفته آشا کدی (Asha Keddy)، معاون ارشد شرکت اینتل، نسل چهارم در بسیاری موارد به دلیل تأخیر در امر محاسبات نتوانسته نیاز مشترکانش را برآورده کند، بنابراین وجود نسل 5، به دلیل افزایش پهنای باند و تأمین نیازهای کاربران پیش از پیش احساس میشود تا بهعنوان یک اهرم کارآمدتر نسبت به نسل چهارم به رشد فناوریهای این حوزه کمک کند.
همچنین او به این موضوع اشاره داشت که اکنون در جهان فناوریهای نوظهوری وجود دارد که تنها بر بستر نسل پنجم قابلیت فعالیت کارآمد را دارند و اگر این سیر تا زمان مقرر یعنی تا سال 2020 محقق نشود، این فناوریها ارائه نخواهند شد.
ازآنجاییکه 3G را نسل ارتباطات صوتی و 4G را نسل تعاملات صوتی و تصویری اطلاق کرده بودند، اکنون صاحبنظران هدف از طراحی نسل پنجم ارتباطات را هوشمند سازی در این حوزه عنوان کردهاند، نسلی که علاوه بر مشخصههای قبلی میتواند با توجه بهسرعت و پهنای باندی که ایجاد میکند بستری مناسب برای فعالیتهای بسیار پیچیده در این حوزه باشد.
به عبارتی دلیل اینکه پس از نسل سوم احساس نیاز به نسل چهارم ایجاد شد و پس از نسل چهارم، نیاز به نسل پنجم با سرعت بالاتری احساس شد این بود که سطح تولید سختافزاری و نرمافزاری وسایل ارتباطی و پیچیدگی در زندگی روزمره بر پایه اینترنت مهمترین عواملی بودند که این احساس نیاز را به وجود آوردهاند. پیشبینی میشود نیاز به نسل ششم اینترنت در فاصله کمتری نسبت به فواصل زمانی نسلهای قبلی اینترنت احساس شود.
در حال حاضر اینترنت از رایانههای شخصی، گوشیهای موبایل و تبلتها پا فراتر گذاشته است و به ابزار و وسایل اطراف ما نظیر لوازمخانگی، هواپیماهای بدون سرنشین، روباتها، اتومبیلهای بدون راننده، ساعتهای مچی، حسگرهای پوشیدنی در ابعاد سانتیمتری و میلیمتری رسوخ کرده است.
طبق آمار و پیشبینیهای انجامشده تا سال 2020 با کمک نسل پنجم اینترنت بیش از 200 میلیارد دستگاه و ماشینآلات صنعتی در جهان به اینترنت متصل میگردند. انتظار میرود با هوشمند شدن شهرها در جهان و اضافه شدن سامانههای حملونقل و اتوماسیونهای صنعتی و سنسورهای استفادهشده در این روند، بیش از 30 میلیارد شناسه انحصاری دیگر به جمع متصلین به اینترنت اضافه گردد.
البته اینترنت بیسیم بیش از این نیز در نسل سوم و چهارم در خانهها، مدارس و ... به جهت امور کنترلی کاربرد داشتند ولی هیچگاه این فعالیتها بهصورت کاملاً هوشمند صورت نگرفته بودند، بهعنوانمثال با رشد فناوریها در سامانههای تصویربرداری ورزشی از نوع سهبعدی و تماشای مسابقات از چندین دوربین، شما توسط بستر 4G فقط قادر خواهید بود از یک بعد و یک نوع تصویر باکیفیتی معمولی یک رویداد ورزشی، اجلاس، کنسرت و ... را مشاهده کنید، درصورتیکه با ورود نسل پنجم شما بهراحتی قادر خواهید بود این رویداد را از زوایای مختلف و توسط چندین دوربین بهطور همزمان مشاهده کنید و در صورت نیاز در هرلحظه از یک بخش از نقاط تحت پوشش دوربینهای مستقر تصاویر 360 درجهای ببینید و اگر موردی توجه شما را به خود جلب کرد، بهطور آنلاین و یا توقف تصویر بتوانید بر روی آن زوم کنید و از تمامی لذایذ بصری بهرهمند شوید. این مثال تنها بخش کوچکی از قابلیتهای است که شما میتوانید از آن در بستر نسل چهارم بهرهمند شوید.