10پدر گمنام دنیای فناوری
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ در دنیای فناوری، مخترع، مبتکر یا نیروی محرکهای که باعث ظهور یک محصول یا فناوری جدید میشود، معمولاً پدر لقب میگیرد. مثلاً تیم برنرز لی، پدر وب است، وینت سرف، پدر اینترنت و باب متکالف، پدر اترنت. اما بسیاری از محصولات فناورانه هم هستند که تأثیر مهمی در زندگی ما داشتهاند ولی طراحان آنها را نمیشناسیم یا کمتر نامشان را شنیدهایم. در این گزارش به مناسبت روز پدر، پدران گمنام عرصه فناوری را معرفی کردهایم.
پدر تلفن همراه: مارتین کوپر
دکتر مارتین کوپر در 77 سالگی بهعنوان مهندس الکترونیک در موتورولا کار میکرد که اولین گوشی قابلحمل را ساخت و نخستین کسی هم بود که با گوشی تلفن همراه یک کیلوگرمیاش در 3 آوریل 1973 صحبت کرد. او اولین تماس با تلفن همراه خود را به رقیبش در آزمایشگاه بل، جو انگل زد. او دریکی از مصاحبههایش گفته است: تا وقتیکه گوشیهای تلفن همراه اینقدر کوچک نبود که بتوانم آن را به کمرم ببندم و آن را حسش کنم، با خودم گوشی تلفن همراه اینور و آنور نمیبردم. حالا هم یک گوشی با این ویژگی دارم و بدون آنهم نمیتوانم زندگی کنم. کوپر ایده ساخت گوشی تلفن همراه را از فیلم علمی- تخیلی «پیشتازان فضا» گرفت .
پدر: DSL جان سیوفی
باوجودی که جان سیوفی از شهرت گریزان است، اما نام وی کمابیش در جهان مطرح بوده است. در میان نوآوری هایی که به نام این پروفسور دانشگاه استانفورد ثبتشده است، فناوری خط مشترک دیجیتال (digital subscriber line) است که در حقیقت اطلاعات دیجیتال را از طریق سیمهای مسی منتقل میکند. وی در سال 1991 استانفورد را ترک و شرکت مخابراتی Amati را تأسیس کرد.
پدر بلک بری: مایک لازاریدیس
در سال 1984، مایک لازاریدیس، دانشجوی مهندسی در دانشگاه واترلو و داگلاس فرگین دانشجوی مهندسی در دانشگاه ویندسور یک شرکت مشاوره علوم کامپیوتر و الکترونیک که RIM نامیده میشد، بنیانگذاری کردند. طی 4 سال بعد، شرکت بر انتقال دادههای بیسیم و تنظیم آن با استفاده از امواج رادیویی تمرکز کرده بود. سالهای سال این برند گمنام بود تا اینکه با تکیهبر تکنولوژی یک ابزار ساده، امن و مؤثر ساخت که به فرد وقتی خارج از اداره بود، اجازه ارسال و دریافت ایمیل را میداد. آنها این وسیله را بلک بری نامیدند. تا قبل از ورود آیفون و آندروید، این شرکت یکی از ارزشمندترین شرکتهای تکنولوژی دنیا بود.
پدر وای فای: ویک هیس
ویک هیس (Vic Hayes)، مهندس الکترونیک هلندی است که کار در شرکتهای NCR و Agere را در سابقه کاری خود دارد. وی بیشتر به خاطر مهارتهای دیپلماتیک شناختهشده است تا به خاطر ابداعاتش. وی بهعنوان مدیر کارگروه IEEE 802.11 نقش عمدهای در فراگیری استفاده از این پروتکل بیسیم داشت. وی بعدها در سمت محقق ارشد در دانشگاه فناوری Delft در هلند مشغول به کار شد.
پدر آیپد: تونی فادل
تونی فادل، متولد ۱۹۶۹، یک مهندس کامپیوتر آمریکایی-لبنانی است. شهرت فادل بیشتر به خاطر نایبرئیسی ارشد بخش آیپاد در شرکت اپل بود. وی کارش را بهعنوان مشاور آغاز کرد و اولین عضو تیم مهندسی سختافزار آیپد اپل در سال 2001 بود. در چهارم نوامبر ۲۰۰۸، شرکت اپل اعلام کرد که فادل در حال ترک سمت نایبرئیس ارشد است؛ اما همچنان بهعنوان مشاور استیو جابز در اپل باقی میماند. فادل در سال ۲۰۱۰ شرکت نست را افتتاح کرد. چرا تاکنون نام فادل را نشنیدهاید؟ ظاهراً روابط عمومی اپل میخواسته کانون توجه روی کسی باشد که هماکنون او را میشناسید.
پدر ارتباطات دور: جک نایلز
جک نایلز (Jack Nilles)، 70 سال داشت که عبارت ارتباط راه دور را اختراع کرد و در آن زمان در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی فعالیت میکرد. وی در سال 1980 شرکت مشاور مدیریت JALA را تأسیس کرد. نایلز در سال 1989 دانشگاه کالیفرنیای جنوبی را رها کرد و بهطور تماموقت، در شرکتش به کار پرداخت. در آن زمان ارتباط راه دور به ارتباطات زمینی محدود میشد، ولی نایلز ابزارهایی برای ارتباط فضایی برای مراکزی نظیر مرکز هوایی آمریکا و ناسا طراحی کرد.
پدر اسپم: گری توئرک
گری توئرک، (Gary Thuerk)، نخستین هرزنامه نگار جهان است. در 3 ماه مه سال 1978، کارل گارتلی از طرف توئرک، صدها ایمیل اسپم را روانه شبکه آرپانت کرد. توئرک آن زمان مدیر بازاریابی شرکت «دیجیتال اوکویپمنت» بود و قصد داشت از طریق ایمیلهایی که ارسال میکند، برای کامپیوترهای این شرکت که آماده عرضه بودند، تبلیغ کند. توئرک بعدها در هیولت پاکارد و در بخش فروش لوازم کامپیوتری مشغول به کار است. اگر فکر میکنید که توئرک از اینکه نخستین هرزنامه نویس جهان نامیده شده، شرمگین است، سخت در اشتباهید؛ زیرا خودش میگوید: من نخستین هرزنامه نویس در جهان هستم و به آن میبالم.
پدر جاوا: جیمز گاسلینگ
جیمز گاسلینگ کانادایی تبار است و زمانی که در دانشگاه کارنگی ملون در مقطع دکترای رشته علوم کامپیوتر مشغول به تحصیل بود، نسخه unix چند پرداز را نوشت و پسازآن در سال 1991 در شرکت Sun زبان برنامهنویسی جاوا را ابداع کرد. گویا او ازبسکه همیشه در حال کار است و وقت ندارد، هیچگاه وقت نمیکند ریشش را بزند. زیرا دریکی از پستهای خود در وبلاگش در سال 2006 نوشت: نه همسرم و نه فرزندانم هیچگاه مرا بدون ریش ندیدهاند.
پدر فرترن: جان بکاس
جان بکاس، (John Backus)، در 50 سالگی، زمانی که بهعنوان دانشمند کامپیوتر در IBM فعالیت میکرد، زبان برنامهنویسی فرترن (formula translator) را طراحی کرد. فرترن نخستین زبان برنامهنویسی کامپیوتر بود که در حجم وسیعی از سیستمهای جهان مورداستفاده قرار گرفت. وی از دوران جوانی به تومار مغزی مبتلا بود و پس از یک عمل جراحی، یک قطعه کاشتنی در سر وی کار گذاشته شد که یکی از این پلیت ها توسط خودش ساختهشده بود. بکاس در 82 سالگی درگذشت.
پدر ماوس: داگ انگلبرت
داگ انگلبرت، یکی از پیشگامان اینترنت به شمار میرود. در سال 1969، اولین ارتباط آپارنت میان لابراتوار leonard kleinrock در دانشگاه اوکلاهاما و لابراتوار انگلبرت در دانشگاه استانفورد مخابره شد. نام انگلبرت همیشه بهعنوان فیلسوف، دانشمند و نوآور مطرح بوده است. وی در سال 1970 اختراع ماوس را به نام خود ثبت کرد؛ ولی هیچگاه موفق به دریافت حق امتیاز این اختراع نشد. حق امتیاز اختراع انگلبرت در سال 1987 قبل از انقلاب کامپیوترهای شخصی منقضی شد. وی چهار سال پیش در 88 سالگی درگذشت.