یادداشتی بر فیلم سینمایی تکینگی (SINGULARITY)
درباره کارگردان
رابرت کوبه-Robert Kouba، نویسنده و کارگردان25 ساله، متولد شهر زوریخ در کنفدراسیون سوئیس است. وی از 9 سالگی و با توجه به علاقهی وافری که به فیلمسازی داشت شروع به ثبت تصاویر کرد. در 12 سالگی با دوربینی که پدربزرگش به او هدیه داده بود، یک فیلم کوتاه ساخت و این آغاز حرکت رابرت در مسیر فیلمسازی شد. پس از ساخت 9 فیلم کوتاه، وی با «تکینگی- Singularity» نخستین تجربه خود در تولید یک فیلم بلند را پشت سرگذاشت.
داستان فیلم
«Singularity» از سال 2017 آغاز میشود. ایامی که با پیشرفتهای عظیم صورت گرفته در علم روباتیک، زمین شمایل متفاوتی به خود دیده است. هسته اصلی این پیشرفت، در شرکت «va» با مدیریت الیاس ون دورن قرار دارد. رباتها عنصر اصلی زمین شدهاند و 75 درصد فعل و انفعالات بشری را بر عهده گرفتهاند. ون دورن با فعال سازی پیشرفتهترین نسخه از هوشهای مصنوعی ساخته شده توسط خودش، سرنوشت زمین را دگرگون میکند.
«کرونوس» که به تعبیر ون دورن، نخستین هوشمصنوعی واقعی است، عقاید خطرناکی دارد. کرونوس علت افزایش خشونت در زمین را انسان میداند و در راستای نابودی نسل بشر گام برمیدارد. از زمان فعالسازی کرونوس تا 97 سال بعد، بیش از هشت میلیارد نفر از جمعیت زمین، نابود میشوند.
اندک افراد باقیمانده در کره زمین در منطقهای به نام Aurora گرد هم آمده و مخفیانه زندگی میکنند. کالیا «با نقشآفرینی Jeannine Wacker» در جستوجوی Aurora و پیوستن به اعضای خانواده خویش است که در مسیر با اندرو دیویس «با نقشآفرینی Julian Schaffner» آشنا میشود. در واقع اندرو یک سایبورگ است و زمانیکه کالیا از این موضوع مطلع میشود ... .
جدی بگیریم!
برآورد هزینه تولید فیلم در هالیوود، بسیار بالا است. آثار علمی تخیلی نیز، با توجه به سهمی که جلوههای ویژه رایانهای و میدانی در آنها دارند، پرهزینهتر هستند. حالا یک کارگردان بیست و چند ساله سوئیسی، به نام رابرت کوبه، توانسته با رقمی در حدود 100هزار دلار، محصولی رسانهای خلق کند که میتوان با ارفاق، نام فیلم را برای آن پذیرفت؛ اگر چه «Singularity» از لحاظ محتوایی تقریبا تهی است و به جز چند نام از پدیدههای فیزیکی چیز دیگری دستگیر بیننده نمیکند. داستان فیلم نیز ناقص است و احتمالا کوبه یک یا دو قسمت در امتداد آن خواهد ساخت.
اما فارغ از پتانسیل فیلم، مفهوم Singularity یا تکینگی فناوری، از فرضیههای جذاب حوزه تکنولوژی است. این فرضیه بیان میکند که شتاب پیشرفت در حوزه هوشمصنوعی به قدری افزایش خواهد یافت که در نهایت پایان تلخی بر سرنوشت بشر رقم خواهد زد. مدافعان تکینگی فناوری معتقدند، حد و مرز توانایی هوشمصنوعی قابل اندازهگیری نیست و این احتمال وجود دارد که در مواردی از کنترل انسان خارج شده و به فاجعه بیانجامد.
استنیسواف اولام، ری کورزویل، ورنر وینج، استیون هاوکینگ و بسیاری دانشمندان دیگر نظرات متفاوتی در باب تکینگی فناوری دارند. این مبحث در مقالات آتی سایبر سینما پیگیری خواهد شد.