کنترل محیط با ادغام روبات و انسان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ هوش مصنوعی به سرعت در حال پیشرفت است و بسیاری از دانشمندان معتقدند انقلاب صنعتی آینده توسط این فناوری رخ خواهد داد. به علاوه عدهای از محققان معتقدند این دستاورد در آیندهای نزدیک به بدن انسان نیز راه پیدا میکند.
جان مکنامارا (John McNamara)، یکی از محققان «مرکز نوآوری هارسلی آیبیام» (IBM Hursley Innovation Center) به تازگی مدارکی را به کمیتهی هوش مصنوعی مجلس لردهای انگلیس (UK parliament’s House of Lords AI Committee) ارائه داد که در آن به مفاهیم اقتصادی، اخلاقی و اجتماعی هوش مصنوعی پرداخته شده است.
مکنامارا در اسناد مذکور اشاره کرد احتمالاً در طول دو دههی آینده فناوری به اندازهای پیشرفت میکند که انسانها و ماشین با یکدیگر ترکیب شده و جهش عظیمی در شناخت و آگاهی انسان ایجاد میکند.
مکنامارا گفت:
ما شاهد نانو ماشینهای هوشمندی خواهیم بود که به درون جریان خون تزریق میشوند. این موضوع میتواند مزایای پزشکی بسیاری مانند ترمیم سلول، ماهیچه یا استخوان آسیبدیده را به همراه داشته باشد یا حتی آنها را تقویت بکند.
وی ادامه داد:
با توجه به بررسیهای فناوریهای موجود امروزی، متوجه میشویم، دستاوردهای ایجاد شده میتوانند موجودات زنده را با ماشینها پیوند بزنند. این ویژگی مستقیماً روی آگاهی انسانها تأثیر خواهد گذشته و توانایی ذهنی انسانها را افزایش خواهد داد، به گونهای که قدرت به کار گرفتن مقداری زیادی از منابع محاسباتی را برای افزایش فرآیند تفکر خود به دست میآورند.
محقق مرکز هارسلی افزود:
استفاده از فناوری بالا به انسانها قابلیت مدیریت محیط اطراف را تنها با فکر کردن و ژستهای حرکتی میدهد.
البته مکنامارا تأکید کرد که فناوری نانو ماشینها در دسترس همهی قرار نخواهد گرفت. وی همچنین مبحثی به نام «آواتارهای سیاسی» (Political Avatars) را مطرح و پیشبینی کرد از این دستاورد برای جمعآوری تمام دادههای در دسترس وبگاههای خبری و مناظرههای سیاسی استفاده میشود تا بر پایهی بینش جهانی خود مردم اطلاعات موردنیاز را در مورد دلیل رأی دادن به یک نفر خاص به آنها بکند. این محقق هشدار داد هوش مصنوعی میتواند اختلالات بزرگی را در بخشهای خدماتی و خردهفروشی ایجاد کرده و باعث گسترش بیکاری بشود.
مکنامارا اظهار کرد:
فقر در دنیای امروز به معنی ناتوانی در خرید جدیدترین و پیشرفتهترین تلفنهای هوشمند است؛ اما در آینده در دو گروه از مردم معنی پیدا میکند. گروه کوچکی که توانایی ذهنی، فیزیکی و طول عمر و سلامتی افراد آن به شدت افزایش پیدا میکند و گروه بسیار عظیمی که به این ویژگیها دسترسی ندارند.
نوئل شارکی (Neol Sharkey)، استاد هوش مصنوعی و روباتیک دانشگاه شفیلد انگلیس، در کمیتهی یاد شده، با اشاره به هزینههای بسیار بالای هوش مصنوعی گفت:
یکی از نگرانیهای اصلی این است که با واگذاری تصمیمها یا مدیریت شرایط به دستگاهها، انسان به مرور زمان شروع به پذیرش حکم آنها کرد و فکر میکنند ابزارها تصمیمی درست یا بهتر از خودشان میگیرند. شواهد بسیاری وجود دارد که نشان میدهند تصمیمگیرندگان یادگیری ماشینی بسیاری از تعصبهای پنهان موجود در روابط را به ارث میبرند.
جوشن لایدنر (Jochen Leidnet)، مدیر موسسه تحقیقانی تامسون رویترز (Thomson Reuters)، نیز نسبت به آیندهی فناوری تشخیص صدا هشدار داد. وی با بیان مثالی گفت:
آیندهای را تصور کنید که در آن برای انجام عملیات بانکی با تلفن هوشمند باید از فناوری تشخیص صدا استفاده بکنید. از طرفی شرکت ارائهدهندهی این خدمات برای مثال در لندن قرار داشته و بر پایهی لهجهی این منطقه سامانهی خود را توسعه داده است. در نتیجه افراد سالخورده یا ساکنان دیگر مناطقی که از لهجههای دیگری استفاده میکنند قابلیت به کارگیری این دستاورد و دریافت پول نقد یا انجام عملیات بانکی را ندارد. در نتیجه یک تبعیض بسیار عظیم به وجود خواهد آمد.
مایلز براندیج (Miles Brundage) و آلن دفو (Allan Dafoe)، محققان «موسسه آیندهی بشریت دانشگاه آکسفورد» (Future of Humanity Institute) نسبت به تصاحب مشاغل توسط هوش مصنوعی هشدار دادند.
آنها در مجلس لردهای گفتند:
ما به دولت انگلیس پیشنهاد میکنیم برای جابهجایی قابلتوجه مشاغل، که نتیجهی توسعهی هوش مصنوعی در دهههای آینده است، خود را آماده بکند. زیرا احتمالاً در آینده آگاهی هوش مصنوعی از انسان فراتر رفته و خطرات گستردهای را ایجاد میکند.
موسسه تحقیقاتی جامعهی اطلاعتی (Data Society Research Institute)، یک اندیشکده فناوری آمریکایی، نسبت به مطالب مطرحشده در مجلس لردها واکنش نشان داده و مطالب پیشبینی شده را غیرقابلقبول دانسته است. پژوهشگران این موسسه توضیح دادند، مفاهیم هوش مصنوعی دور از دسترس بوده و انجام پیشگوییهای جامع در این حوزه غیرممکن است. آنها افزودند باید ارتباطات علمی مناسب ایجاد بشود در غیر این صورت مردم به سادگی از این فناوری دوری خواهند کرد.