کرملین: "راهحل امنیت سایبر است، نه قطع کردن اینترنت."
دمیتری پسکوف (Dmitry Peskov) مشاور رسانهای رئیس جمهور اعلام کرد: "روسیه قطع اینترنت جهانی را غلط میداند. اما به دلیل رفتارهای غیر قابل پیش بینی غرب، روسیه در تلاش است امنیت سایبر را بهبود بخشد."
پسکوف در گفتگو با رسانههای داخلی روسیه گفت: "قطع اتصال شبکه داخلی از اینترنت جهانی اصلاً از گزینهها نیست." وی افزود: "چنین امکانی هیچ وقت مورد بررسی هم نبوده است."
اما او تاکید کرد: "این اواخر رفتارهای همکاران ما، هم در آمریکا و هم در اتحادیه اروپا، تا حد زیادی غیر قابل پیش بینی شده، و ما باید برای هرگونه تغییری آماده باشیم.
همه ما میدانیم که رئیس اینترنت جهانی کیست، با توجه به بی ثباتی این رئیس ما مجبوریم به راههایی برای تامین امنیت ملی خود بیاندیشیم."
پسکوف، در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسیده بود: "آیا روسیه در حال ساخت و توسعه ابزارهای لازم برای ارتقا امنیت سایبر است؟" گفت: "کارهایی در دست انجام است و ما در حال بررسی شرایط هستیم."
وی در پایان این چنین نتیجه گیری کرد: "موضوع اصلاً قطع ارتباط روسیه با شبکه جهانی وب نیست، بلکه محافظت در برابر تاثیرات خارجی است."
نیوکولای نیکیفوروف (Nikolay Nikiforov) وزیر ارتباطات روسیه نیز، ادعاها در خصوص تصمیم مسئولان برای قطع ارتباط با اینترنت جهانی را تکذیت کرد.
وی گفت: "در ماههای اخیر تحریمهایی یک سویه علیه روسیه وضع شده است. اول، کارتهای اعتباری ما را قطع کردند، بعد پارلمان اروپا اعلام کرد میخواهند ما را از SWIFT (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) کنار بگذارند. در این شرایط ما روی سنارویوای کار میکنیم که اگر دوستان محترم ما ناگهان تصمیم گرفتند ما را از اینترنت جهانی هم کنار بگذارند، بتوانیم اوضاع را کنترل کنیم."
نیکیفوروف همچنین گفت: "وزارت ارتباطات، وزارت دفاع و سرویس امنیت فدرال روسیه تمرین مشترکی برگزار کردند تا برای هر تغییر وضعیتی آمادباشند."
در روز جمعه، روزنامه Vedomosti به نقل از منابع امنیتی و صنعتی که از آنان نام نبرد، نوشت مقامات روسیه در حال بررسی طرح خاصی هستند. به نوشته این روزنامه در طرح مذکور امکان استقلال یافتن بخش روسی اینترنت از شبکه جهانی بررسی شده است.
روزنامه Vedomosti مدعی شده بود در روزهای آتی این مسئله، طی چند جلسه و پشت درهای بسته به بحث گذارده خواهد شد. این روزنامه از جلسه روز دوشنبه شورای امنیت ملی روسیه به عنوان یکی از جلسات بحث مسئله استقلال یافتن بخش روسی اینترنت از شبکه جهانی نام برده بود.
اما پسکوف به خبرنگاران گفت: "شورای امنیت ملی برای این هفته اصلاً جلسه ندارد، نه برای طرح این موضوع و نه برای طرح هیچ موضوع دیگری."
منابع روزنامه Vedomosti گفته بودند روسیه میخواهد مواجهه احتمالی در فضای سایبر را کنترل کرده و در صورت وقوع، آسیبهای آنرا کاهش دهد. این روزنامه منبع خود را امنیتی معرفی کرده و افزوده است، runet (بخش روسی اینترنت) برای مقامات روسیه از اهمیت خاصی برخوردار است. آنان میخواهد runet بتواند در شرایط اضطراری به کار خود ادامه دهد، آنهم به صورت مستقل از اینترنت جهانی.
بنا به گزارشها، هدف روسیه داشتن "یک شبکه برای خود روسیه"، مثل شبکه کره شمالی، نیست. حتی امکان قطع اینترنت در صورت وقوع شورش (مثل اقدامات اخیر مصر و ترکیه)، هم هدف نیست، هرچند روسیه چنین امکانی را رد نخواهد کرد. بلکه هدف روسیه آمادگی سرورهای پشتیبان است تا اگر روزی آمریکا برای قطع ارتباط آیپیهای روسی از اینترنت جهانی، از قدرت خود استفاده کرد سرورهای پشتیبان وارد عمل شوند.
در سال 2012، باراک اوباما یک دستور اجرایی وضع کرد که بر اساس آن تمام ارتباطات الکترونیکی در خاک آمریکا، شامل عملیات حیاتی و یا کارهای معمولی اینترنتی تحت کنترل رئیس جمهور قرار گرفت.
طبق گزارشها، آمریکا پیشتر یک کشور را از اینترنت جدا کرده است. به گفته ادوارد اسنودن افشاگر NSA، در سال 2012 وقتی آژانس امنیت ملی آمریکا در تلاش بود یک جاسوسافزار روی رهیابهای (routers) اصلی کشور سوریه نصب کند، ناخواسته اینترنت این کشور را خاموش کرد.
وقایعی از این قبیل و امکان تصاحب دامنههای .ru و рф. توسط یک کشور خارجی، باعث ناامیدی روسیه از همکاری با آیکان شدهاند. آیکان سامانه اصلی نامهای دامنه و پروتکل اینترنت است که عمیقاً به آمریکا وابسته بوده و همچنان هست. سالهاست مسکو برای واگذاری وظیفه این شرکت را به نهادی در سازمان ملل تلاش میکند و کمپین تشکیل میدهد.