چشم رباتیک نوابغ هنگکنگی بدن انسان و روبات را ترکیب میکند!
نمونه اولیه یک چشم رباتیک به تازگی توسط دانشمندان هنگ کنگی ساخته شده و اینطور که به نظر میرسد، پیشرفتهای حوزه علم و تکنولوژی در حال عملی کردن ایده ترکیب انسان و ماشین با یکدیگر هستند.
سایبورگها (cyborgs) بهعنوان ترکیبی از انسان و ربات در دنیای داستانهای علمی تخیلی شناخته میشوند، اما همانطور که از مقاله منتشرشده توسط محققان هنگکنگی در ژورنال “Nature” پیداست، در آینده نزدیک ایده سایبورگ تنها در داستانها دیده نمیشود! این دانشمندان با ساخت نمونه اولیه یکچشم بیومتریک که شامل سیمهای فشرده نانو میشود، بهنوعی نیمکره شبکیه چشم را شبیهسازی کرده و عملکرد بیولوژیکی گیرندههای نوری چشم انسان را با تجهیزات ساخت دست بشر شبیهسازی کردهاند.
ساخت نمونه اولیه چشم رباتیک
سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه علم و فناوری هنگ کنگ فان ژییونگ (Fan Zhiyong)، از اساتید این دانشگاه بوده و ایده ساخت چشم رباتیک و ترکیب قابلیتهای انسان و ماشین، در سال ۲۰۱۲ و از طریق فیلمها و سریالهای علمی تخیلی به ذهن این دانشمند رسیده بود. البته همانطور که اشاره شد، ایده بهتر کردن بینایی انسان با تجهیزات رباتیک تازه نیست، اما عملی کردن چنین وسیلهای که میتواند دیدی فوقالعاده قوی به رباتها داده و درنهایت به بدن انسان پیوند داده شود، کاری فوقالعاده چالشبرانگیز است.
ژیوونگ میگوید که سختترین قسمت شبیهسازی چشم انسان به وجود آوردن سطح منحنی مردمک چشم بوده و به همین خاطر میبینیم که دوربینهای مورداستفاده برای چشمهای تجهیزات رباتیک، سطحی صاف دارند. این دانشمند در سال ۲۰۱۲ به فکر ایده استفاده از سیمهای نانوی فشرده برای ساخت سیستمی از پردازش دادههای تصویری افتاد که برخلاف تجهیزات دیگر، سطحی منحنی دارد.
این ایده از ۸ سال پیش تاکنون موردتوجه ژییونگ و همکارانش بوده و نتیجه نهایی، ساخت چشم رباتیک جالب توجهی است که بین سنسورهای گیرنده نوری آن، تنها ۳ میکرومتر فاصله وجود دارد. درواقع کار گذاشتن این تعداد حسگر در شبکیه مصنوعی ساختهشده باعث میشود تا مجموعه سنسورهای نوری مورداستفاده ۳۰ برابر از چشم انسان بیشتر شود.
بهاینترتیب میتوان ایده تصویربرداری ابر انسانی و بینایی فوق طبیعی را عملی کرد؛ در حال حاضر ژییونگ و تیمش از چشم رباتیک ساختهشده برای مجهز کردن رباتهای پزشکی در بیمارستانها استفاده کردهاند. این رباتها از طریق دادههای تصویری وضعیت بیماران را آنالیز میکنند. محققان هنگکنگی گفتهاند که در صورت کشف مواد قابل تطابق با بدن انسان، شاید روزی این اختراع شگفتانگیز برای بازگرداندن بینایی به افراد نیازمند به کار گرفته شود.