پیشبینی آینده توسط هوش مصنوعی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ مردم زمانی که میبینند دو نفر با یکدیگر ملاقات میکنند، بهسادگی میتوانند روند آغاز مکالمه را پیشبینی کنند. احتمال بسیار زیاد دو نفر موردنظر در ابتدا با یکدیگر دست خواهند داد. انسانها این ویژگی را به دست آوردهاند؛ زیرا از زمان تولد در حال کسب تجربه و مشاهدهی اطراف هستند. در مقابل رایانهها بهسختی میتوانند از دادههای پیچیدهی در دسترس برای حدس زدن اتفاقات استفاده کنند.
دانشمندان معتقد هستند اگر در رباتها از سامانههای پیشگویی استفاده شود، این ابزارها میتوانند حرکات کاربران در محیط را بهتر شناسایی کرده و با پیشگویی اتفاقات خدمات بهتری را ارائه بدهند. بهعنوان مثال عینک واقعیت افزودهی گوگل بعد از مدتی میتواند با توجه به موقعیت، غذاهای موردعلاقهی کاربران را به آنها پیشنهاد بدهد.
به تازگی گروهی از دانشمندان آزمایشگاه علوم رایانه و هوش مصنوعی دانشگاه ام. آی. تی (CSAIL1) موفق به ایجاد الگوریتم جدید پیشبینی شدهاند که با دقت بیشتری نسبت به گذشته وظیفهی خود را انجام میدهد. این هوش مصنوعی توسط ویدئوهای اداری و خانگی موجود در وبگاه یوتیوب و برنامههای تلویزیونی، به مدت 600 ساعت، آموزش دید و میتواند رفتار انسانها را در زمان ملاقات با یکدیگر حدس بزند. از طرفی الگوریتم موردنظر اکنون میتواند در ویدئوهایی که به نمایش گذاشته میشود روند حوادث را تا 5 ثانیه جلوتر پیشگویی کند.
کارل وندریک (Carl Vondrick)، یکی از محققان پروژهی مذکور گفت: «انسان به علت تجربهای که کسب میکنند بهصورت خودکار میتوانند روند حوادث را پیشبینی کنند. ما قصد داریم کاری را انجام دهیم تا رایانهها نیز به همان سطح از تجربه و احساس دست پیدا کنند. ما میخواستیم نشان دهیم که یک رایانه تنها با تماشای مقدار زیادی محتوای ویدئویی توانایی کافی برای پیشگویی را به دست میآورد.»
در گذشته ایجاد الگوریتمهای پیشبینی تنها به دو روش انجام میشد. اولین روش استفاده از پیکسلهای منحصر به فرد موجود در تصاویر و پیشبینی پیکسل به پیکسل تصویر آینده بود که روندی بسیار پیچیده و سخت دارد. روش دوم نیز علامتگذاری انسانهای موجود در صحنه است که انجام کار را در مقیاسهای بالا غیرممکن میکند.
دانشمندان ام. آی. تی در پروژهی خود از روش «بازنمایی بصری2» استفاده کردند که به الگوریتم آنها اجازه میدهد حالتهای مختلف رخداد یک موضوع را پیشگویی کند. محققان توضیح دادند، در گذشته الگوریتمها پیکسل به پیکسل عمل میکردند. بهعنوان مثال ابتدا رنگ آبی، سپس قرمز را برای یک پیکسل حدس زده و همین روند را ادامه میدادند؛ اما در الگوریتم ایجاد شده توسط آنها، پیشبینی بر اساس گروهی از پیکسلها، مانند صورت یک فرد انجام میشود.
دانشمندان برای توسعهی الگوریتم خود از روشهای مختلف الگوریتمهای یادگیری عمیق استفاده کردند و برای هر یک از الگوریتمها وظیفهی خاص را مشخص کردند تا بتوانند نتیجهی دقیقتری را ارائه بدهند.
در حالی که فناوریهای امروزی یک ثانیهی آینده را با احتمال 36 درصد به درستی پیشبینی میکنند، ضریب پیشگویی صحیح الگوریتم تولید شده توسط ام. آی. تی 43 درصد است. این عدد در 5 ثانیه به 11 درصد برای فناوریهای امروزی و 30 درصد برای الگوریتم یاد شده کاهش پیدا میکند. در مقابل یک انسان میتواند رخدادهای آینده را تا 71 درصد درست حدس بزند.
دانشمندان در تلاش هستند تا الگوریتم خود را توسعه بدهند و امیدوارند در آینده از آن در دوربینهای امنیتی و ارائهی خدمات بهتر توسط رباتها استفاده بشود.
____________________________________
1- MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory
2- بازنمایی بصری (visual representations)، به معنی نمایش تصویری اطلاعات و دادهها برای درک بهتر یک موضوع است.