پروژه arcOS به گوگل اعتماد ندارید؟ سرویس ابری خود را راهاندازی کنید!
برای اکثر افراد، تعطیلی سرویس Reader توسط گوگل آزاردهنده و مشکلساز بود. اما برای یاکوب کوک، این حرکت به منزلهی اعلام جنگ بود. وی اکنون در حال ساخت سامانهی عاملی است که هرکسی میتواند از آن برای جایگزینی تمام سرویسهای گوگل، و در اصل تمام خدمات فضای ابری، استفاده کند.
رایانامه، چت، اشتراکگذاری پروندهها، میزبانی وب: با سامانهی عامل arkOS ساخته شده توسط کوک، قادر خواهید بود تمام این سرویسهای ضروری را بر روی یک کارگزار بسیار کوچک شخصی و امن، در خانه راهاندازی کنید.
به گفتهی کوک: «گوگل با وجود سرویسهای عالی و کارهای شگفتانگیزی که برای وب انجام داده است، نشان داده است که دارای مشکلاتی است. تعطیلی گوگل ریدر در ابتدای سال به این معنی است که هیچ کدام از سرویسهایی که به آنها تکیه میکنیم، در صورتی که برای آنها به اندازهی کافی سودآور نباشد، در امان نخواهند بود.»
ArkOS یک سامانهی عامل کارگزار لینوکسی است که جهت اجرا بر روی سختافزار محبوب و حداقلیِ Raspberry Pi طراحی شده است. (البته امکان اجرا بر روی سایر بسترهای سختافزاری را نیز دارا خواهد بود.) بر روی سامانهی عامل arcOS نیز نرمافزار متنباز Genesis نوشتهشده توسط کوک اجرا خواهد شد که رابطی تحت وب را برای کنترل سرویسهای مختلف در حال اجرا بر روی کارگزار فراهم میکند. Genesis متنباز بوده و تمام پروندههای آن بر روی Github موجود است و در صورت نیاز میتوانید پروندههای arkOS را نیز بارگیری کرده و خودتان آن را نصب کنید. با این حال این پروژه هنوز در مرحلهی ابتدایی بوده و کوک توصیه میکند از آن برای انجام کارهای جدی استفاده نکنید.
کوک که یک دانشجوی ۲۳ ساله است، شروع به جذب سرمایه جهت متمرکز کردن تمام وقت خود بر روی این پروژه کرده. او امیدوار است در ۲۴ روز آینده ۴۵ هزار دلار جمعآوری کند و تا کنون ۵۶۴۵ دلار آن تأمین شده است. وی همچنین واحدی حقوقی با عنوان CitizenWeb Project را راهاندازی کرده است تا سازمان مسئول این پروژه باشد.
علاوه بر فقدان اعتماد طولانی مدت به سرویسهای گوگل – و اینکه آنها میتوانند هر سرویسی را که دیگر با منافع اقتصادیشان همخوانی نداشته باشد، تعطیل کنند – افشاگریهای اخیر در مورد توانایی دسترسی NSA به دادههای موجود در کارگزارهای شرکتهای بزرگ، انگیزهی مضاعفی برای پیشبرد کار به کوک داد. اگر NSA میتواند از مایکروسافت، گوگل، فیسبوک، AOL و توییتر و سرویسهای دیگر، اطلاعات استخراج کند، دیگر به چه شرکتی میتوان اعتماد کرد؟
کوک میگوید: «اینکه NSA و همتایان بینالمللی آن، به شبکههای این این شرکتهای بزرگ آزادانه دسترسی دارند، کاربران را به اهدافی تبدیل میکند. حرکت دادن کاربران به سمت کارگزارهای شخصی، از این منظر عاقلانه است: جمعآوری کلی دادهها به شدت سخت خواهد شد. و زمانی که رمزنگاری مناسب و طراحی امن در آنها لحاظ شود، جاسوسی به سبک NSA عملاً غیرممکن خواهد شد.»
زمانی که پروژهی arcOS به پایان برسد، به کاربران آن دستگاههای کوچکی داده خواهد شد که میتوانند آنها را به یک درگاه اترنت در خانهی خود متصل کرده و از آن برای میزبانی سرویسهای ابری خود استفاده کنند.
کوک امیدوار است که بستر نرمافزار اصلی را تا بهار سال آینده به وضعیت پایدار برساند و پس از آن به افزودن قابلیتها بپردازد. این پروژه بر اساس تجربهی شخصی وی به عنوان یک کاربر حرفهای لینوکس و مدیر فناوری اطلاعات و همچنین علاقهی شخصی وی به امنیت رایانه است. او اعتراف میکند که دانش زیادی در مورد رمزنگاری ندارد، اما از آنجا که به دنبال ایجاد یک سامانهی رمزنگاری جدید نیست، فکر نمیکند که به مشکلی جدی بر بخورد. او تاکنون چندین نفر را به کمک به این پروژهی متنباز ترغیب کرده است اما فعلاً خودش مهمترین پیشبرندهی پروژه است.
منبع: وبگاه فناوری اطلاعات