هک تلفنهای مقامات آمریکایی در اوگاندا با جاسوسافزار اسرائیلی/تکمیلی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریان؛ به گفته کارشناسان، آیفونهای دستکم ۹ کارمند وزارت خارجه آمریکا در اوگاندا بهوسیله یک مهاجم ناشناس با استفاده از جاسوسافزار پیچیده توسعهیافته از سوی شرکت اسرائیلی «NSO Group» مستقر در اراضی اشغالی هک شدند.
به گفته 2 منبع آشنا به موضوع، این هکها که در چند ماه گذشته انجام شدند، به مقامات آمریکایی مستقر در اوگاندا یا تمرکز بر مسائل مربوط به این کشور شرق آفریقا ضربه زد.
کارشناسان معتقدند که این نفوذها نشان دهنده گستردهترین هکهای شناخته شده مقامات آمریکایی از طریق فناوری NSO است. پیش از این، برخی اهداف احتمالی این شرکت صهیونیستی از جمله برخی مقامات آمریکایی در خصوص NSO گزارش دادند، اما احتمال موفقیت آن مشخص نبود.
NSO Group در بیانیهای ادعا کرد که هیچ نشانهای در مورد استفاده از ابزار یا نرمافزار پگاسوس (Pegasus) ندارد، اما دسترسی مشتریان مربوطه را لغو و براساس تحقیقات رویترز تحقیق خواهد کرد.
سخنگوی NSO گفت :
«اگر تحقیقات ما نشان دهد که این اقدامات واقعاً با ابزار NSO اتفاق افتاده است، چنین مشتری برای همیشه فسخ و اقدامات قانونی انجام خواهد شد. شرکت با مقامات مربوطه همکاری و اطلاعات کامل را ارائه خواهد کرد.»
این شرکت اسرائیلی مدتها است که مدعی شده محصولات خود را فقط به مشتریان قانونی و دولتی میفروشد و به آنها کمک میکند تا تهدیدات امنیتی را رصد کنند و مستقیماً در عملیاتهای جاسوسی دخالتی ندارد.
مقامات سفارت اوگاندا در واشنگتن اظهار نظری نکردند. سخنگوی اَپل نیز از اظهار نظر خودداری کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده از اظهار نظر در مورد هک ادعایی خودداری کرد و در عوض به تصمیم اخیر وزارت بازرگانی برای قرار دادن شرکت اسرائیلی در فهرست نهادها اشاره کرد که کار شرکتهای آمریکایی را برای تجارت با آنها دشوارتر میکند.
گروه NSO و یک شرکت جاسوسافزار دیگر اسرائیلی به اتهام اینکه نرمافزارهای جاسوسی خود را به دولتهای خارجی برای هدف قرار دادن مخالفان دولتی، روزنامهنگاران، تجار، فعالان، دانشگاهیان و کارکنان سفارتها میفروشند، به لیست نهاد اضافه شدند. وزارت بازرگانی آمریکا ماه گذشته در اطلاعیهای این موضوع را اعلام کرد.
به گفته محققان، نرمافزار NSO نه تنها قادر است پیامها، عکسها و سایر اطلاعات حساس رمزگذاری شده را از تلفنهای آلوده ضبط کند، بلکه آنها را به دستگاههای ضبط برای نظارت بر محیط اطراف نیز تبدیل میکند.
در هشدار اَپل به کاربران آسیب دیده، نام سازنده جاسوسافزار مورد استفاده در این هک ذکر نشده است.
شرکت اسرائیلی در واکنش عمومی ادعا کرده که فناوریاش به توقف تروریسم کمک میکند و آنها کنترلهایی را برای مهار جاسوسی علیه اهداف بیگناه نصب کردهاند. به عنوان مثال، NSO مدعی شد که سیستم نفوذ نمیتواند روی تلفنهایی با شمارههای ایالات متحده، که با کد کشور 1+ شروع میشوند، کار کند؛ اما در مورد اوگاندا، کارمندان وزارت خارجه مورد هدف از آیفونهایی استفاده میکردند که با شماره تلفنهای خارجی ثبت شده بود و کد کشور ایالات متحده را نداشت.
اوگاندا امسال با برگزاری انتخاباتی با بینظمیهای گزارششده، با اعتراضها و سرکوبهای دولتی مواجه شد. مقامات ایالات متحده ادعا کردهاند که با رهبران مخالفان، که خشم دولت اوگاندا را برانگیختهاند، ملاقات خواهند کرد.
یکی از مقامات ارشد ناشناس دولت بایدن اظهار داشت که تهدید پرسنل آمریکایی خارج از کشور یکی از دلایل دولت برای سرکوب شرکتهایی مانند NSO و پیگیری بحثهای جهانی جدید درباره محدودیتهای جاسوسی است.
این مقام آمریکایی افزود که دولت شاهد سوءاستفاده سیستمی در کشورهای متعددی بوده که با جاسوسافزار پگاسوس متعلق به NSO درگیر بودهاند.
ران وایدن (Ron Wyden)، عضو کمیته اطلاعات سنا، توضیح داد که شرکتهایی که به مشتریان خود کمک میکنند تا کارمندان دولت آمریکا را هک کنند، تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا هستند و باید با آنها برخورد شود.
به گفته کارشناسان، برخی از شناخته شدهترین مشتریان گذشته گروه NSO شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مکزیک بودند.
وزارت دفاع رژیم صهیونیستی باید مجوزهای صادراتی NSO را که روابط نزدیکی با جوامع دفاعی و اطلاعاتی اسرائیل دارد، برای فروش فناوری خود در سطح بینالمللی تأیید کند.
سفارت رژیم صهیونیستی در واشنگتن در بیانیهای ادعا کرد که هدف قرار دادن مقامات آمریکایی نقض جدی قوانین این رژیم است.
یکی از سخنگویان سفارت مدعی شد :
«محصولات سایبری مانند آنچه ذکر شدند، تحت نظارت و مجوز صادرات به دولتها فقط برای مقاصد مربوط به مبارزه با تروریسم و جرایم شدید هستند. مفاد صدور مجوز بسیار واضح است و درصورت درست بودن این ادعاها، نقض شدید محسوب میشود.»