همکاری هند و بنگلادش در زمینه هوش مصنوعی و امنیت سایبری
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ هند و بنگلادش تصمیم گرفتند همکاری راهبردی خود را برای توسعه همکاری در زمینههای هوش مصنوعی، امنیت سایبری، استارتآپها و فینتک، علاوه بر گسترش روابط در بخش راهآهن و مدیریت و حفاظت از رودخانههای فرامرزی گسترش دهند.
این تصمیم در هفتمین کمیسیون شورایی مشترک (JCC) بین اس جِیشانکار (S Jaishankar) و عبدالمؤمن (AK Abdul Momen)، وزرای خارجه 2 کشور اتخاذ شد.
جِیشانکار در سخنان افتتاحیه خود گفت :
«اکنون مشتاقانه منتظر همکاری با شما هستیم تا روابط خود را به حوزههای جدیدی مانند هوش مصنوعی، امنیت سایبری، استارتآپها و فینتک ببریم. ما از پذیرایی از وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شما خرسندیم. ما اخیراً دیدار بسیار خوبی با وزیر راهآهن شما داشتیم و خوشحالم که همکاری در زمینه ارتقاء سیستم راهآهن خود را گسترش میدهیم. ما 54 رودخانه مشترک علاوه بر مدیریت جامع رودخانههایمان و حفاظت از آنها و همچنین مسئولیت مشترک زیستمحیطی، بهویژه سانداربانها (Sundarbans)، مناطقی که باید به عنوان بخشی از تعهدمان به اقدام اقلیمی با هم کار کنیم، داریم.»
مدیریت مرزها نیز یکی از موارد کلیدی در دستور کار همکاری بود. وی افزود که مدیریت بهتر مرز طولانی نیز یک اولویت کلیدی است. نیروهای مرزبانی هند متعهد به مبارزه با جنایات فرامرزی هستند. جِیشانکار در اظهارات خود اعلام کرد که باید همکاری صورت گیرد تا مطمئن شوند که مرز عاری از جرم و جنایت باقی میماند.
همکاریهای زیرمنطقهای در حوزه قدرت به ویژه نیروگاههای آبی نیز در دستور کار کمیسیون شورایی مشترک قرار داشت. به گفته جِیشانکار، 2 طرف بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده انرژی در منطقه هستند و هند بسیار خوشحال خواهد شد که با بنگلادش برای ایجاد یک مشارکت مترقی در زمینههای تولید، انتقال و تجارت همکاری کند.
کارشناسان معتقدند که سفر عبدالمؤمن نیز از آن جهت حائز اهمیت است که بنگلادش در میان کشورهای دارای بیشترین مسلمان است که نه بیانیهای صادر کرده و نه فرستاده هند را به دلیل سخنان حزب بهاراتیا جاناتا (BJP) در مورد پیامبر (ص) احضار کرده است.
کمیسیون شورایی مشترک پس از 2 سال برگزار شد. ماه گذشته، زمانی که عبدالمؤمن با همتای هندی خود در گواهاتی ملاقات کرد، به دنبال پیشنهاداتی برای واردات نفت خام از روسیه از طریق مدیریت تحریمها شد، زیرا بنگلادش نیز مشتاق تضمین امنیت انرژی است.
2 کشور همچنین چندین طرح ارتباطی از جمله احیای خطوط ریلی، که پس از جنگ هند و پاکستان در سال 1965 متوقف شد و مسیرهای رودخانهای که دسترسی به بنادر بنگلادش را برای ایالتهای شمال شرقی فراهم میکند، آغاز کردهاند. بنگلادش پس از توقف اتصال از طریق میانمار بعد از کودتای 2021، به عنوان یک حلقه اتصال بین شمال شرق هند و آسیای جنوب شرقی در حال ظهور است.
جِیشانکار در ماه آوریل سال جاری در داکا بود و سال گذشته، رئیس جمهور و نخست وزیر، علیرغم بحران کووید-19، به مناسبت 50 سال روابط دیپلماتیک با بنگلادش، ضمن گرامیداشت صدمین سالگرد تولد شیخ مجیب الرحمان (Sheikh Mujibur Rahman)، بنیانگذار بنگلادش، از داکا (Dhaka) دیدن کردند.